bu bi bende var sanıyordum
akşamları kucağımda tüm evi gezdirerek lambaları aç kapa oynamak. bir bebek gibi her seferinde heyecan ve merakla her gösterdiğim lamba anahtarını ya da duvarda asılı olan tablo vesaireyi koklamasını izlerken deli gibi mutlu olmak.
kedi tırmalama tahtası
faydalı ve bence olması gereken eşyalardan biri.
çok katlı ve hem yatay hem dikey tırmalama işlevi gören, aynı zamanda odaya hakim hissetmesi için dinlenebileceği yerleri bulunan bir türünün arayışı içindeyiz fakat hazır satılanlar saçma fiyatlarda seyrediyor. en kısa zamanda kendimiz yaptırma yoluna gideceğiz.
bir de dikey tırmalamayı bazı kediler tercih etmeyebiliyorlar. sisal dokuma kilim bulursanız yatay tırmalama için epey iş görüyor. kendiniz de yapabilirsiniz istediğiniz formda böylece.
dişi kedilerde kızgınlık dönemi
beş aylık şu anda kızımız ve ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. operasyon için çok erken. daha dişleri değişiyor ya anlamadık birden bire oldu. dün geceden beri ortalığı ayağa kaldırıyor. ilgisini dağıtmak için türlü şaklabanlık yapıyoruz ama nafile. bir sürü şey okuduk, ne işe yarar anlayamadık. tavsiyelere açığız.
edit: veterinerimizin önerisiyle kot bayoun aldık, sıvı formda olanlardan. bitkisel bir sakinleştirici. 1 ml veriyoruz (günde 3 defaya kadar fakat henüz ikişer kere verdik). bu kızgınlık döngüsünde çiftleşememekten dolayı girdiği stresi ve kendini paralamasını azalttı epey. daha fazla oyun oynuyoruz, kendini yerlere atıp güvercin gibi sesler çıkardığında hemen ilgisini dağıtacak oyunlara başvuruyoruz. bir de şişmiş meme hassasiyeti var, bunun için de genel masaj uyguluyoruz (tüm vücuduna, avuç içlerimizle). sıcak su torbası ve iki dakikalık sıcak havlu masajı da iyi geliyor. kucakta gezdirip lamba anahtarlarını birlikte açıp kapatıyoruz. ilgisi dağılınca yaklaşık bir saat süreyle kıvranmıyor. iyice yorup yemek yedirdiğimizde de yatağına geçip iki saat falan uyuyor. böyle böyle atlatıp operasyon zamanı için dönemin bitmesini bekleyeceğiz. buradan kimse bir tavsiye vermedi, kendi araştırmalarımız ve veterinerimizin desteğiyle ilk iki gün yaşadığımız çaresizlik sona ermiş durumda.
notto: bir alttaki entryde yazıldığı gibi çeşitli noktalara bastırılarak kediyi stimüle etmek, okuduğum kadarıyla dişi kedilerde yalancı hamilelik gibi sonuçlara neden olabiliyormuş. memelere süt dolması, karnın şişmesi vs gibi. bünyeyi iyice şaşırtabiliyormuş o tarz müdahaleler. bilginize.
bir kedi ile yaşamak
evi bir süredir temizlemeye vaktin olmadığında ya da içinden gelmediğinde sırf onun sağlığı için kalkıp temizlik yapmaktır. depresyona girmesin, sıkılmasın, eğlensin diye tüm maddi imkanlarını sorgusuzca ona harcamak/ayırmaktır. sorumluluk duymaktır. eve geç geldiğinde özür dilemek, gönlünü almaktır. istemeden canını yaktığında kızamamaktır çünkü kediliktir, olur öyledir. burnunu ısırarak, yüzünü patileyerek sabaha karşı seni uyandırdığında, sızlanmadan onunla ilgilenmektir. yorgun argın işten döndüğünde kapıya gelip esneyerek yüzüne baktığında ilk iş onunla ilgilenip zaman ayırmaktır. tonla güzel şeydir kediyle yaşamak.
hayvanları sevmeyenlerin temel sorunu
hayvan sevmeyenlerin temel sorunu hayvan sevmemeleridir, daha temel sorun mu var? sevmiyorum diyendense “seviyorum ama elleyemem, dokunamam, olduğum yerde bulunmasından rahatsız olurum, hayvan olan eve girmem” gibi bahaneler sıralayıp sevgisizliğini sevimli görünmek adına gizleyenler daha büyük mesele. sevmiyorsan sevmiyorum de geç. ne tırıvırı yapıyorsun acaba?
bir kediciye asla söylenmemesi gereken şeyler
“sen de çok düşünüyorsun, takıntı mı yaptın acaba? ne var yalnız kalsa?” şu ara duymaktan en hoşlanmadığım cümleler. evet takıntı yaptım, evet tüm harcamalarımızı ona yapıyoruz, yalnız bırakamam dişleri çıkıyor yavrumun ahahah.
hacıbektaş’ta sokakta yaşayan canlar için yardımlaşma grubu kurulması
nevşehir ili hacıbektaş ilçesinde yaşayan bir grup gönüllü vatandaşın, belediye ile temasa geçip bir sonuç alamaması üzerine inisiyatif alarak biraraya gelmesiyle ortaya çıkan oluşum. aralarında tanıdığım güzel insanlar var. tanımasak da haberimiz olsun, elden ele yayalım bu girişimleri.
grubun facebook sayfası için
https://www.facebook.com/groups/26224963...
kedi aknesi
bu konuyu araştırdığımda hep siyah noktalarla başladığı yazıyor her yerde. ilk aşamalarına dair pek bilgi ya da görsel bulamıyorum. bizim kızın çene altında da pembemsi minicik bir açıklık oluştu, ilk gördüğümden beri antiseptik uyguluyorum ama bir ilerleme ya da gerileme yok. tırnağıyla yaptı diye düşündüm, internete baktığımda kedi aknesi olabilir diyor, veterinerimiz de kedi aknesidir dedi ama bilemiyorum. sirkeyi (beyaz) deneyeceğim. sulandırarak uygulamak mı doğru yoksa doğrudan mı? cevaplarsanız sevinirim.
grey gardens
seneler oldu izleyeli. etkili ve aynı zamanda dehşet verici bir yapımdı. güzel hatırlatma oldu. izlemeyenlere tavsiye edilir.
sanicat kedi kumu
katılıyorum. aldığımızın ertesi günü gözlemlerim iyiyken, çok geçmedi yazdıklarınızı yaşadık. başta dağılmadı ama sonrasında kedimizin -sanırım kokudan kaynaklı- bir türlü kapatmayı becerememesi ve kabın içinde eşelenmeye devam etmesiyle daha çok yayılma ve dağılma oldu. sonra da vazgeçip örtmemeye başladı zaten biz de ilk fırsatta eski kumuna döndük.
kedinin ip yutması
serbest ip neyse de bir de kilimden sağdan soldan dişleriyle söktüklerini yiyorlar sanki günlerdir aç kalmışçasına. biz de bir keresinde popoya yapışmış iple farkettik yuttuğunu. neyse ki 5 cmlik bir püskül ipi yutmuş, onu da çıkarmış. endişe edip dikkat ediyoruz ama bir şekilde özellikle de diş değişim dönemindeyse bu tür saçma şeyleri çiğnemeyi seviyorlar, gizli gizli bir köşede yapabiliyorlar bu eylemi.
kediler kum olmayan yerde de kum kapatma hareketini neden yapar
bizim çocuk daha sonra yemeye devam edeceği mama için yapıyor bu hareketi. beğenmediği şeylerden zıplayarak uzaklaşıyor, tadını beğendiklerinden aç değilse çok az tadıp üstünü hayali olarak örtüyor, birkaç saat sonra devam ediyor. tahta kahve kaşıklarını da kilimlerin altına sokup aynı hareketi yaptığını gördüm. ben oradan gizlice almışsam da arıyor sonrasında.
bir kediyi eve alma kararının verildiği an
ilk göz göze gelinen andır. o an karar kendiliğinden veriliyor.
kediyle uyumak
en güzel olaylardan biridir kediyle paylaşılan yaşamda. bir kere akşam üstü yaşadık bunu ve böyle bir huzur yok.
fakat gece vakti için bizim uyku saatleri kendisinin son delirme anlarına denk geldiği için imkansız görünüyor şimdilik. gelip anca elimizi ısırsın, üstümüzde görünmez yaratıkları kovalasın sıpa.
favori ekleyene teşekkür etmeyen kedici
felçli engelli kediler
bizim de shuri’miz, sağ arka bacağında üç dört yerde açık yara ve yanlış kaynamaya başlamış kırığıyla karşımıza çıktı. veterinere götürdük hemen (5-6 haftalık olduğunu öğrendik) ilk bakım ve tedavileri yapıldı, röntgeni çekildi, bir sonraki gün de başka hekimlerle konsültasyon yapılması kararı verilerek eve döndük. o gecenin nasıl zor geçtiğini anlatması güç.
ertesi gün ameliyat tavsiye eden bir hekim dışında kendi veteriner hekimimizin de önerisiyle yaraları kapanana kadar gözlemleyip kendini idare edip edemeyeceğini görmeye karar verdik birlikte. ilk günden itibaren sorunsuz tuvalete gidebildi ama tabii ki seke seke ve arka ayağı üstüne basmadan yürüyerek. on gün içinde yaraları tamamen kapandı, çekinerek de olsa ayağının üzerine basmaya başladı.
ampütasyon tamamen devre dışı kaldı, platin takılıp takılmayacağı kararı için de biraz daha büyüyüp gelişmesi gerekiyor.
içinden bölüm sonu canavarı çıktı tabii gün geçtikçe, koltukların tepesine zıplıyor, deli gibi koşturuyor şimdi. yürürken aksıyor, tuvaleti kullandıktan sonra kumu örterken biraz zorlanıyor ama epey ilerleme kaydettik zamanla.
bizim aksak kızımızın hikayesi de böyle. o direnişleri ve ilerlemeleri, vazgeçmemeleri de insanı bir başka büyütüp olgunlaştırıyor.
yaş mama isteyen kedi arsızlığı
bizde de jelatinli kısım hüpletilip kalanının yüzüne bakılmıyor. iki kere denedik, vazgeçtik şimdilik yaş mamadan.
ödül maması kullanma biçimleri
ödüllendirerek davranış kazandırma ile ilgili bir çok yorum okumama rağmen ödül vermenin nasıl olduğunu, sıklığını ya da yöntemini tam olarak anlayamadığım mesele.
amaç davranış kazandırma olmasa bile arada “farklı şeyler de yesin yavrucak” mantığı (ya da yanlışsam mantıksızlığı) ile aldığımız farklı ürünleri hangi sistemle kedimize vereceğimi bilemiyorum. bugün bir ödül çubuğunun geri kalanını kendi araştırmalarıyla bulup açmaya çalışan kedimizin davranışından sonra başlığı açmaya karar verdim.
yanlışıyla, doğrusuyla bu iş nasıl olmalı?
lütfen bana akıl fikir.
ek: bugün verdiğimiz ödül çubuğu parçası, bağışıklık aşısı olduktan sonra moral olsun niyetiyleydi, saatler sonra gitti buldu kalanını; paketi açabildiği için ufak bir parça daha verip kaldırdık ortadan.
kedimin yalamayı sevdiği en tuhaf yerler
oyuncaklarının etiketleri. ısırıyor da arada namıssız.
yazarların kedi kumu tercihleri
lindocat ince taneli bentonit kum kullanıyoruz şu an. topaklanma sorunu yok ama koku için aynı şeyi söyleyemem. tamamen koku örtenlerin de doğru olacağını pek düşünmüyorum, yabancılık duygusu yaratabilirmiş gibi geliyor bana kedilerde.
güncelleme: sanicat antibakteriyel marsilya sabunu kokulu bentonit kuma geçtik, sabun kokusundan rahatsız olacağını düşünmüştüm ama öyle olmadı. daha az tozuması, daha iyi topaklanması gibi artıların yanı sıra etrafa saçılması ve taşınması da azaldı. koku yok denecek kadar az.
son güncelleme: 1 hafta sorunsuz kullandıktan sonra kendiliğinden ortaya çıkan saçma bir kokuyla beraber (her akşam kumu, iki haftada bir de kabı temizliyoruz) shuri çiş ve kakayı kapatmamaya, sürekli açık bırakmaya başladı. hem bunun etkisiyle hem de sabun kokusunun gitgide dayanılmaz bir karışık kokuya dönüşmesiyle acilen eski kumu olan lindocat’e dönüş yaptık. şimdi düzene girdi. sanicat başta topaklanıyor falan dedim ama lindocat’in yapmadığı çamurlaşmayı gördüm bunda da. böyleli.