yazarlardan ev yapımı mama tarifleri
ben bir kez denedim. içine neler koydum şuan hatırlamıyorum ama pirinçli, tavuk etli bir şeydi, internette bir site üzerinde görmüştüm tarifini. 4 kedimin hiçbiri yemedi. sonrasında da yapmaktan ve araştırmaktan vaz geçtim. yazarlar arasında evde mama hazırlayanlar varsa tarifleri buradan paylaşsalar, belki denemek isteyenler çıkar.
kızım için yapmaya çalıştığım mamadır. içerik olarak;
- 500 gr kadar tavuk ciğeri
-1 orta boy patates
-2 adet havuç
-1 yemek kaşığı pirinç
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-3-4 adet yeşil fasulyeyi yaklaşık 30 dakika düdüklü tencerede haşlıyorum ve blendırdan geçiriyorum. küçük öğünler şeklinde derin dondurucuya koyuyorum. kullanacağım zaman mikrodalgada buzunu çözdürüp haşmetlime sunuyorum.
salamdan sonra sülalesini satabileceği yiyecek bu sihirli karışım.
candır, sağlıklıdır, içine ne katıldığını asla tahmin bile edemeyeceğimiz kakaolu bisküvi kıvamında fabrikasyon mamalardan milyarlarca kat daha iyidir.
bir sonraki meşakkatli ve titizlik gerektiren aşaması barf sistemidir.
bu arada bir küçük arama yapmak isteyenler için google: iams cruelty.
ben de et, balık, tavuk yada ciğer alınca içine küçük bir patates, bir havuç, azıcık pirinç, birkaç damla da zeytinyağı ekleyip pişiriyorum . blenderdan geçirmiyorum ama ben, yemiyor öyle nazlı çiçeğim:)
ishal olan minnaklar için, tecrübeyle sabit ve etkili bir tarif vereyim:
bir miktar haşlanmış tavuk (ben but kısımlarını tercih ediyorum) , ufak 1 çay bardağına yakın haşlanmış pirinç ve büyüklüğüne göre 1-1,5 adet haşlanmış patates.
ayrı kaplarda haşladığımız bu üçlüyü, aynı kapta birleştiriyoruz ve üzerine 3-4 yemek kaşığı tavuk suyu ilave ederek blender yardımıyla püre haline getiriyoruz.
biraz damaklarına yapışsa da, afiyetle yiyorlar ve gerçekten işe yarıyor.
tabii bu arada klinik desteğini de ihmal etmemek gerekir ki, kliniğe aldırdığım her vaka için bile bu tarifi hazırlar ve götürüp yediririm. şifa olsun.
bayılarak yedikleriniz söyleyemeyeceğim ama kıyısından köşesinden yedikleri bir tarif . bu tarifte önemli olan biraz kabak yedirebilmek. kabak hem mide hem sindirim istemlerine iyi gelen bir besin. ve parazitler içinde doğal bir tedavi sağlıyor.
haşlanmış didiklenmiş tavuk göğsüne üçte iki oranında haşlanmış püre haline getirilmiş yeşil kabak veya balkabağı, ( kabağı eşit oranda da ekleyebilirsiniz ama kedinizin baskın kabak tadından mamayı direkt reddetmemesi için daha az ekleyebilirsiniz ) bir kaç damla zeytin yağı, minnacık bir tuz ve kediniz seviyorsa minik minik doğranmış bir kaç tane siyah zeytin. zeytin ekleyecekseniz tuzdan arındırın ve ekstra tuz eklemeyin.
severek yedikleri 2. tarif
yoğurt kediler için değerli bir besin ama benimkilerin genelde reddettiği bir yiyecek, o yüzden ben de ev yoğurduna haşlanmış yumurta sarısı ekleyip çırparak birşetiriyorum ve o zaman çok severek tüketiyorlar.
blender sihirli mi ne? blenderdan geçtiğim her şeyi yiyorlar.
ben
şakşuka yapıyorum bazen. küçük küçük doğranmış tüm sebzeleri yanındaki etin hatrına yiyor.
başlığa tarifini yazarım bir ara.
dün yaptığım kedi çorbası tarifi: yarım havuç, iki küçük dilim bal kabağı (tatlı dilimi gibi düşünün toplamda avuç içi kadar), bir avuç minik doğranmış dana kuşbaşı, bir bardak kadar tavuk suyu ve tatlandırmak için çay kaşığının ucuyla zerdeçal, iki üç parça biberiye, çok az karabiber. hepsi bir güzel kaynadıktan sonra blendırdan geçirdim. mis gibi çorba oldu. bizimki bayılıyor çorbaya. arada bezelyeli ve tavuklusunu da yapıyorum.
ben çok yaptım hiç tavsiye etmiyorum. zor zahmetli ve pahaliya mal etmedikce verimli degil. kabaklı pirinçli bir sürü şey yaptım. sonra baktım çocukların dışkısınin rengi kokusu değişti hemen vazgeçtim. en iyi ev yapımı yaş mama kavrulmuş kiymadir. fazla tavuk deride döküntü yapıyor aman diyeyim. balığın kilciklariyla saatlerce oynamayı göze alıyorsanız (damaklarina batabilir diye) deneyin. ama benim gibi balık kokmaktan bıkıp bırakırsınız.
bir ara niyetlendiğim fakat büyük kedimin "ben bunu ölürüm de yemem, topçuk ver bana" tavrıyla sokak kedilerine ziyafet çekmek zorunda kalmamla sonuçlanan girişimim.
ama ben baya bir ön çalışma yapmıştım. yabancı sitelerde çok güzel tarifler var. sadece 2 sebze, 1 tavuk göğsü koyup haşlamak değil olay. mesela bütün tariflerde taurin ilavesi var. ev kedileri için d vitamini ve omega-3 ve omega-6 da bir mamada bulunması gereken önemli şeylerden. onları da ekliyorlar belli ölçülerle.
ben ilk başta yiyeceğine emin olmadığımdan bu takviyelerin hepsini almadım. iyi ki de öyle yapmışım. çünkü yemedi. elimdeki balık yağını mamaya eklemiştim sadece.
sonradan gelen kedim çok obur. çok sık ishal olduğundan tavuk haşlıyorum arada ona. bazen pirinçli bazen yoğurda tiftip veriyorum. severek yiyor. onun üzerinden ev yapımı mama denemelerime geri dönmeyi düşünüyorum.
yeni tarifler denedikçe bu entry kendini sürekli yenileyecektir.
elde edilen mama igrenc kokuyorsa, bayiliyorlar.
guzel kokuyorsa, mirin, kirin, miyav, bir takim surtunmeler ve gercek mamayi beklemeler vs.
2 aylık kedime arkadaşımın yapıp getireceği mama türü. ilk defa kedi besliyorum, sağlıklı ve iyi olur mu onun için bilmiyorum.
yeni yöntemim kuru mama yerine.. bu aralar maddi yönden sıkışık olunca mama alamadım dışarıdaki yavrularima kıvircik makarna aldim 2 paket 3 tanede bulyon bunlari bulyon icinde haşladım suyla bayıldılar hem uygun hem baya doydular silip süpürduler zor zamanlarda kullanılabilir
bu da size kıyağım olsun....:)
50 gr porsiyon
kuzu eti 16% 8
sığır eti 8% 4
yumurta 8% 4
balık 13% 6,5
hindi 12% 6
ciğer 8% 4
yağ 6% 3
kabak 2% 1
havuc 2% 1
ıspanak 1% 0,5
şalgam 1% 0,5
elma 2% 1
armut 2% 1
et suyu 19% 9,5
100% 50