kısırlaştırma deneyimleri
iki kedimi de 5 sene aralıkla aynı veterinere kısırlaştırdım.
ilk kedim 15 dakikada ameliyattan çıktı. 1 saate uyandı. uyanmasının üstünden geçen 1 saattede taburcu oldu. akşamına hoplayıp zıplıyordu.
ikinci kedimi ayılana kadar görmeme izin vermediler. klinikten girişimizle çıkışımız yaklaşık 5 saat sürdü. bu beni biraz panikletti tabi. ama şükür bir sorun yaşamadık. akşamına bir ameliyat geçirmemiş gibiydi.
yer:izmir
kedilerin ikisi de erkek.
kanarya ile beraber kedi beslemek
riskli durumdur.
ama olmayacak şey değildir.
arkadaşım yıllarca 2 muhabbet kuşuyla birlikte kedi besledi. kuşlar kedinin sırtında falan uyuyordu.
fakat daha sonra yavru bir kedi daha sahiplendi. o kedi daha 1 aylıkken bile kuşlara saldırıyordu. karakterle alakalı sanırım.
sahiplenmenin sonu olmaması
tek kedim varken sonun bu olduğunu düşünüyordum. 2. kedi hep uzaktı bana. mecburiyetten gelen 2. kedimle birlikte de sonun bu olduğunu düşünüyorum ama büyük de konuşamıyorum. yarın ne olur bilemiyorum.
büyük büyük laflar etmesin o yüzden kimse. bizim istediğimiz zamanda istediğimiz kadar kediye sahip olmak diye birşey yok biz kediciler için.
bir kedinin yuva bulmasına vesile olmak
benim beceremediğim durum. evdeki 2 kedim de yuva aradığım kedilerdi. sonra bana kaldılar. iyi ki de istememiş zevksiz insanlar ve ben iyi ki vermemişim zalim insanlara.
silika kedi kumu
kedi idrarını yüksek emici yapısı sayesende bünyesinde toplayan ve bunu defalarca yapmaya olanak veren kedi kumu çeşitlerinden biridir.
kedi sahiplerine ayda bir kere tuvalet temizlemek gibi bir rahatlık sağlasa da zararlıdır. ve hatta çok zararlıdır. hem evde beslenen kediye hem de o evde yaşayanlara.
zaten kokmuyor diye 1 ay boyunca temizlenmeyen bir tuvaletin evde varlığı ve minik dostumuzu bu kuma girip çıkmaya zorlamak mantıklı olmadığı gibi hijyenik de değildir.
kedimin yalamayı sevdiği en tuhaf yerler
kendi poposu değildir.
yalamıyor efenim, temizlemiyor kendini.
bu alışkanlığı nasıl kazandırabileceğimi bilen varsa minnettar kalırım.
yazarlardan ev yapımı mama tarifleri
bir ara niyetlendiğim fakat büyük kedimin "ben bunu ölürüm de yemem, topçuk ver bana" tavrıyla sokak kedilerine ziyafet çekmek zorunda kalmamla sonuçlanan girişimim.
ama ben baya bir ön çalışma yapmıştım. yabancı sitelerde çok güzel tarifler var. sadece 2 sebze, 1 tavuk göğsü koyup haşlamak değil olay. mesela bütün tariflerde taurin ilavesi var. ev kedileri için d vitamini ve omega-3 ve omega-6 da bir mamada bulunması gereken önemli şeylerden. onları da ekliyorlar belli ölçülerle.
ben ilk başta yiyeceğine emin olmadığımdan bu takviyelerin hepsini almadım. iyi ki de öyle yapmışım. çünkü yemedi. elimdeki balık yağını mamaya eklemiştim sadece.
sonradan gelen kedim çok obur. çok sık ishal olduğundan tavuk haşlıyorum arada ona. bazen pirinçli bazen yoğurda tiftip veriyorum. severek yiyor. onun üzerinden ev yapımı mama denemelerime geri dönmeyi düşünüyorum.
yeni tarifler denedikçe bu entry kendini sürekli yenileyecektir.
kedi kumu lobisi
kum pahalı.
rafta görülen mamanın içeriği itibariyle fazla bile o fiyat.
2019 kedi kumu krizi
ciddi olarak var olan krizdir.
evcil hayvan beslemenin gerçekten çok büyük bir lüks sayıldığı bir ülkede ve dönemde yaşıyoruz.
mamalar, takviyeler, veteriner ücretleri, kum derken gerçekten küçük bir çocuğa sahip insanlardan çok daha fazla harcama yapıyoruz.
fakat kuma verilen paraya gerçekten acıyorum. 10 kg.lık kumu bitirene kadar yeni zam geliyor. ve biz bunu çöpe atıyoruz sonuçta.
bunu dile getirdiğimizde de insanların aç olduğundan falan bahsedip ne kadar önemsiz bir derde sahip olduğumuzu ima ediyor insanlar. onlar da haklı belki. soğan almanın lüks sayıldığı bir ülkede bizim derdimiz marsilya sabunlu kedi kumu, ringa balıklı kedi maması. ama ne yapalım arkadaş? ailemizin bir bireyi olmuşlar bir kere.
malt macunu
kedimizin yuttuğu tüylerini kusarak değil de kakasıyla beraber çıkarmasını sağlayan kedilere özel macundur.
her gün ve bol miktarda verildiğinde hassas kedilerde ishal yapabiliyorlar. bunu gözden kaçırmamak lazım.
bugüne kadar 3 farklı marka kullandım.
(bkz:
gimcat)
en iyisi ve lezzetlisi bu sanırım. her kaliteli şey gibi bu da pahalı. ben buna delirmeyen kedi, yedikten sonra da tüy yumağı kusan kedi görmedim hiç.
(bkz:
beaphar)
1-2 sene önce duo olanını denemiştim. ilk birkaç yemede sorun çıkarmamıştı. sonradan cidden zorla yedi veya hiç yemedi. o zaman tek kedim vardı ve son kullanma tarihine kadar bitiremedik. fiyat olarak gimcat'e göre uygun fakat yeme garantisi yok. bu arada yağlı bir yapısı var. her kullanımda tüpü sıkınca önce bir miktar yağ geliyor. bu yağlı kısmı hep ayırdım ben. asıl işe yarayan kısım yağlı kısım mı bir fikrim yok.
(bkz:
spectrum)
bunu yeni aldım. kedilerim daha 2 kere falan yedi. gimcat gibi iştahla yediler. fiyat uygun. bunda da bir miktar yağ ilk sıkışta geldi ama sonraki kullanımda yoktu. bir süre daha kullanınca gözlemlerimi tekrar eklerim buraya.
edit: spectrum'la devam ediyoruz yolumuza. bir sıkıntı yaşamadık. severek yiyorlar şimdilik.
edit2: spectrum da havaların ısınmasıyla her sıkışta yağ bırakmaya başladı. faydalı mı zararlı mı bilmiyorum. yağı peçeteye sıkıp macun kısmını veriyorum kedilerime. seçici olan kedim de iştahla yiyor hala.
abartıyor muyuz kediciler
kediden başka bir şey konuşmuyor değiliz.
bu sözlüğün amacı ve formatı gereği burada sadece kedi konuşuyoruz.
en azından durum benim adıma böyle.
tekir
kedilerin şahıdır.
ilk göz ağrım bir tekirdir aynı zamanda.
3 ay kadar önce bir chinchilla katıldı ailemize.
aradaki zeka farkını çok net görebiliyorum.
zeki, çevik ve de ahlaklıdır tekir dostlarımız.
kediler için zararlı yiyecekler
sarımsağı da barındıran yiyecekler listesidir.
yıllardır çözemedim ben bu sarımsak öldürüyor mu, 30 sene yaşatıyor mu?
sarımsakla doğal parazit tedavisi yapanlar var.
ev yapımı mamaya özellikle katan var.
piyasada sarımsak tabletleri var kediler için.
bir veteriner teknikerinden bizzat yarım sarımsak yuttur 2-3 haftada bir önerisi bile almıştım zamanında.(yutturmadım tabii ki)
muhakkak ki önemli olan dozdur. ama beni evde sarımsakları saklayacak kadar tırstıran bu duruma bi açıklık getiren olursa çok memnun olacağım.
pissymom
benimdir.
ayrıca adına açılan başlık için teşekkürlerini sunan taze yazardır.
kedi tıraşı
bazı durumlarda elzem gördüğüm kedilerin tüylerini kısaltma eylemi.
şu başlığa 3 ay önce yazıyor olsaydım ben de kedi traşının ne kadar gereksiz ve hatta vahşice olduğunu yazardım. ki çevreme de hep böyle söyledim.
lakin 3 ay önce ailemize bir chinchilla katıldı. tekir bir minnoşum vardı zaten. mevsim geçişlerinde inanılmaz tüy döker. sadece bir kere acaba kestirsem mi diye düşündüm ve kendi rahatım için bunu düşünmekten utandım.
yeni gelen kedimiz bilindiği üzere çok uzun tüylü. döktüğü tüyler başımızın üstünde yeri var. lakin kendini çok yalayan bir kedi olmamasına rağmen tüy yumakları kusuyor. malt macununu sık verdiğimde ishal oluyor. kussun mu? ishal mi olsun? seç beğen al.
su içtiğinde nasıl beceriyorsa bütün yanak ve göğsündeki tüyler ıslanıyor. üşütmesinden de çok korkuyorum.
çişi ve kakası tüylerine bulaştığında sadece o bölgeyi yıkıyorum. çünkü ıslak mendille silinmeyecek şekilde bulanıyor dışkıya. sonrasında iyice kurutmaya çalışıyorum ama yine de üşütmesinden korkuyorum.
patilerine yapışan kumları yutuyor olma ihtimali de çıldırtıyor beni.
şimdi biri söylesin bana. ben traş ettirmeyeyim de ne yapayım?
poposundaki ve kuyruğun dip kısmındaki tüyleri ben kısalttım ama bir profesyonelden yardım alma zamanım geldi.
havaların ısınmasını bekledim. anesteziden çok korkuyorum. ama başka da çarem kalmadı.
sokak hayvanları için çalışan en faydalı dernek
(bkz:
hipder)
kısıtlı gelirle dünya kadar hayvanı kurtaran ve daha fazla desteğe ihtiyacı olan dernektir.
para yardımı yapamıyorsanız bile ikinci el eşyalarınızı göndererek destekte bulunabilirsiniz. 3-5 tl.ye ürün satıp dağ gibi birikmiş klinik borçlarını ödemeye çalışıyorlar.
tiryakikedi
izmir'in alsancak semtinde kedi dostu, şirin bir cafe.
şimdi menüleri çeşitlendi. biz ilk keşfettiğimizde bazlama tostu, çayı ve kedileri vardı sadece.
kedi çimi
evde hazırlaması çok basit olan, kediler için oldukça faydalı bitkilere verilen genel ad.
ben yıllardır arpa, yulaf ve buğday tohumlarını karışık kullanıyorum. yemcilerde( petshop değil), aktarlarda falan çok rahat bulabilirsiniz.
en çok buğdayı seviyorlar bu arada.
ikinci kedinin cinsiyeti
daha iyi anlaşması açısından evdeki kedinin karşı cinsidir.
söylediğimin bilimsel bir dayanağı yoktur. sadece gözlemlerime dayalıdır.
ilk kedim erkekti. erkek hiçbir kediyle anlaşamadı. bunu onun yabaniliğine vermiştik. fakat arkadaşımın dişi kedisiyle inanılmaz iyi anlaşmışlığı vardır.
bana düşe düşe 2. kedi de erkek düştü. evde kedi mi besliyorum, ejderha mı belli değil şu an.
açık mama
kedimi zaman zaman beslediğim mama.
yıllarca karşıydım. inadımı kırınca yüküm hafifledi.
fakat burada dikkat edilmesi gereken şeyler var.
en başta güvenilir bir petshop. tanımadığınız, bilmediğiniz yerden almayın. mamaların çoğu birbirine benziyor. size 10tl.lik mamayı 40 tl.ye satabilir, tahılsız sandığınız mamanın düşük tahıllısını verebilir, son kullanma tarihi geçmiş ürün de satabilir. ve en kötüsü bunların hepsini birbirine karıştırabilir.
kullandığınız mamayı iyi tanıyın. evinizde örnek olarak bulundurun gerekirse orjinal olduğuna emin olduğunuz mamadan. renk, boyut ve kokusunu karşılaştırın.
açıkta duran mamalardan da uzak durun. önceden poşetlenerek saklanan mamaları hijyen ve taze kalması açısından daha güvenli buluyorum.
10-15 kg.lık paketleri aldığınızda kg fiyatı açık mama fiyatlarına iniyor. hatta indirimlerde daha da ucuza geliyor. imkanı olan kullandığı mamanın büyük paketlerinden alsın sürekli. ben öyle yapmaya çalışıyorum. ama imkanım olmadığında, indirim beklerken vs. açık mama ilaç gibi geliyor.