kedi tıraşı
sadece bir kez kedimi anestezi altında traş ettirdim yıllar önce.ve o biraz geç uyandı bu korku da bana yetti. bir traş için değer miydi risk almaya nasıl böyle bir aptallık yaptım diye kendi kendimi yedim. sonrasında traş makinesi satın alıp kendim yaptım bu işlemi. bir kediyi traş etmek 2,3 gün sürüyordu bu halde, ama olsun zamanla hem kedilerim alıştı, daha çabuk bitirmeye başladık. hem de ben ustalaştım gayet güzel görünüyordu traşları . ama bu yıl kedilerin tüylerini kışın soğuktan yazın sıcaktan korunmak için kullandıklarını traş edilmenin onlara yarar değil zarar verdiğine dair şeyler okudum, diğer yandan bunun aksini söyleyen yazılar da okudum ve çok ikilemde kaldım. bu yüzden sadece çok fazla tüy topağı kusan kedimi traş ettim. ki o da eve son gelen 3. kedimdi, ilk traşıydı ve işlemden sonra çok mutsuz olduğunu fark ettim böylece bir daha kedilerimin tüylerini kesmeme kararı aldım. bunun yerine düzenli taramaya karar verip, tüy dökümünü minimuma indirecek formüller aramaya koyuldum.
patilerinin daha temiz olması için gereklidir. bugün zorla parmak aralarındaki uzun tüyleri kesebildim
furminatör ile alındığı sürece tamamen tıraş ettirmenin çok büyük bir kötülük olduğunu düşünüyorum. bunlar sürekli kendini yalayan dostlar, dengeleri şaşıyor. ne gerek var ki?
tüysüz bir kedi düşünemiyorum.
veteriner tarafından anestezi olmaksızın yapılmayacağı bildirildiğinden hiç yaptırmadığımdır. üşengeçlikten mi bu cevabı aldık bilmiyorum zira anestezisiz yapımına dair onlarca video var internette.
çok uzun tüyleri olan kedim için bir kez denediğim çılgınlık bence.. bir daha yaptırmayacağıma söz veriyorum hem onun sağlığı için hemde gerçekten çok çirkin oluyor.. golluma benziyor adeta .
karşıyım ben. kedinin güzelim tüyleri niye traş edilsin? ameliyat yeri vs. mecburiyet hariç.....
kedilerin psikolojisini bozmaya hiç gerek yok.
bu konuda çok sertim.kedi tüyünü dökülüyor diye tıraş ettirmek kadar saçma birşey olamaz.kedi sahiplenmesinler diye düşünüyorum.ya da sfenks sahiplensinler tüy sevmiyorlarsa.yazıktır günahtır.psikolojileri bozuluyor.
sırf saclar dökülüyor diye sıfıra vurmak kadar gereksiz bir uygulama. sacma sapan seyler icin anestezi kabul edilmeden once kedinin uyuyana kadarki surecini bir kere izleyin derim.. gozlerindeki korku direnmesi omur boyu yeter pisman olunmasina.. cunku o sadece tras için bu cektiginden habersiz
su canlara etmeyin bunu.. tuyu kisa da olsa uzun da olsa biraz ozen gosterin de hergun guzelce tarayiverin.. anestezi veriyorlar yaa hayvanciklara, ne o tuyu kesilecek diye.. ne gerek var hayvanin psikolojisiyle bu kadar oynamaya.. ayrica anestezi de o kadar sagliksiz ki, hele de bunun icin.. ınsanlar ameliyat olacaksa bile cok zorunlu degilse tamamen uyutmuyorlar artik.. siz sac kestirirken anestezi oluyor musunuz her ay??? biraz empati gozunuzu seveyim.
patilerin altındakileri alan epey insan var. temizlik açısından yapıldığını düşünüyorum. diğer türlü kedinin sağlığına bağlı sebeplerle olmadıkça gereksiz bir uygulama.
babası traş her yaz başı, yoksa sıcaktan ölür. özel traş makinesi aldı, üç numaraya vuruyor.
ilk kedim bir yaşındayken yaz sıcaklarında rahat etsin diye anestezi altında yaptırdım. hem kediciğimin bembeyaz güzelim tüyleri uzun bir zaman için yok oldu, hem de gereksiz anestezi almış oldu. eve döndüğümüzde anesteziden uyanır uyanmaz doğru yatağıma çıktı ve gözümün içine baka baka bir güzel işedi. ben de ondan özür diledim ve bir daha traş ettirmeyeceğim söz verdim. 6 senedir güzelim tüylerini savura savura geziyor güzel oğlum.
kedi traşı ne kadar gereklidir çok tartışılası bir konu... sabah akşam tarasanda mevsimi geldiğinde hunharca tüy döktüklerinden yapmak gerekebiliyor. esasında traş tamamen bizle alakalı birşey ona bir faydası yok. kedilerin kürkü onları soğuktan koruduğu gibi sıcaktan da korur. hele hele sokağa çıkan bir kedi ise asla traşlanmamalı, güneş ışınlarını direk cildine yapıştırırsınız. ayrıca sokakta olası kapışmalarda yaralanması kolaylaşır. ev kedilerinin traşlanmasında bir sakınca yok bence, hem daha güzel oluyorlar direk cildine deyebiliyorsunuz böylelikle sarılınca sıcaklığını hissedebiliyorsunuz :d :d :d tek sıkıntı anestezi, kedilerim huysuz değil veterinerim uyutmadan makine traşı yapabiliyor o bakımdan şanslıyız :)
benim çıkmazım oldu bu durum. bir iki sene anestezi ile traş ettirdim çocukları. sonra yılda bir kere de olsa bu anestezi işinin çocuklara iyi gelmediğiyle ilgili bir şeyler okudum. uyutmadan yapma yöntemide benimkilerde yokmuş malesef. gittiğim bir veterinerde veteriner kediyi uyutmadan traş ediyordu hayran kaldım. benim çocuklara da böyle yapabilir miyiz dediğimde küçükten alıştırmanız lazımdı sizinkiler büyümüş dedi. o gün bu gündür traş işini bıraktık. anesteziden sonra şapşip şapşik yürümeleri, kusmaları falan oluyor doğal olarak. gerek yok böyle şeylere yahu. başka yöntemi varsa bunun yaptırırdım yine yılda bir kere ama uyutarak bir daha yaptırmam.
hiç denemedim bile. şükür ki kedimin tüyleri çok uzun sayılmaz, orta boyda. ama yine de pati aralarına kum takılmasın pis olmasın diye kendi imkanlarımla o uyurken pıt pıt kesiyorum. ama tıraş olan kediler vücut sıcaklığını zor dengeliyormuş. tüyleri onlar için ısı yalıtımı demekmiş. ben karşıyım o nedenle
kendini yalamadığı ve taratmadığı için uzun tüyleri rastaya dönen kızımızı zorunluluktan tıraş ettirmiştik. o zaman 7 yaşında olmasına rağmen, anestezisiz tıraş edilmeye hiç itiraz etmemişti çocuğum. tıraş edilince psikolojisi bozuldu ve iki ay boyunca dolabın içinden çıkmadı. bu minicik deneyimimden yola çıkarak naçizane düşüncem, sağlıkla ilgili bir sorun olmadıkça tıraş edilmemeleri gerektiği yönünde.