wimpy

Durum: 174 - 0 - 0 - 0 - 08.10.2024 18:36

Puan: 5574 - Yavru Kedici

7 yıl önce kayıt oldu. 1.Nesil Kediratör.

kedi delisi
  • /
  • 9

kedi sözlük yazarlarının yaşadıkları şehirler

kedi ırkları

kedi

bir dönem trafolara girdiği, elektrikleri kestiği iddia edilmişti. seçim dönemiydi. çok konuşulmuştu. işte öyle de afacanlardır.

bedavacılar

ilk bebeklerimin dünyaya gelmesiyle ben de sık rastlıyorum artık. facebookta takip ettiğim yetiştirici arkadaşlar yazıyorlardı sürekli. gerçekmiş.

bebeklerimden birini sahiplenmek isteyen biriyle görüşmemiz şöyle oldu;

-merhaba, scottish fold ilanınız için aradım, satıyor musunuz?
-satmıyorum, ücretli sahiplendiriyorum.
-aynı şey değil mi? ben ücretsiz ise istiyorum.
-aynı şey değil. bu bebeklerin dünyaya gelip sağlıklı bir şekilde büyümeleri için birçok emek veriyoruz. emeğimizin karşılığı sadece.
-bariz satıyorsunuz işte! resmen hayvanlar üzerinden ticaret!
-bakın bizim apartmanda bir tekirimiz var, bodrumda bakıyoruz, 2 ay önce çok güzel bebekleri oldu. onlardan verebiliriz size?
-hayır onlar sokak kedisi. ben ırk kedi istiyorum.
-olur mu? onlar da ırk kedi. anadolu kedisi deniyor. rengarenkler.
-ben fold istiyorum, çünkü çok güzeller.
-bedava bulursanız, siz de doğacak bebeklerinizi bedava sahiplendirsiniz. kusura bakmayın.
-şikayet edeceğim sizi, bu yaptığınız suç!
-evcil hayvan yetiştiriciliği sertifikam var, devlet tarafından verildi. buyrun istediğiniz yere şikayet edin.
-mavi ekran!

ben aslında köpekçiyim ama evde zor diye kedi aldım

kedilerde beden dili ve edebiyatı

kedilerin beden dili mi olurmuş demeyin. cidden var. web üzerinde görseller bulmuştum ve bunu kendi web sitemde detaylı olarak yazıp videolarla da desteklemiştim.

merak edenler okuyabilirler.

https://wimpycathouse.com/kedilerde-bede...




kedilerin salatalıktan korkması

aslında durumun salatalıkla alakası yoktur. kediler son derece keskin refleksli ve atik hayvanlar, bu özelliklerini onları tehlikeden bir an önce uzaklaştırmak için kullanırlar. normalde salatalık veya muzu karşı cepheden gören kediler bunlardan korkmayacaklardır. ancak göz ucuyla gördükleri ve birden farkettikleri bu tip nesnelere karşı korkmaları, bu nesneleri kendilerine tehdit oluşturabilecek hayvanlar (yılan vb.) olarak görmelerindendir. çünkü yaradılış olarak kediler genlerinde yılan vb. gibi yırtıcı hayvanlara karşı irkilme ve refleks duyuları barındırırlar. bu sebepten ötürü muz, kabak ve salatalık gibi sivri ve doğanın renklerini barındıran nesnelere karşı duyarlıdırlar.

bir diğer sebebi ise kedilerin çok dikkatli yaratıklar olmaları. yaradılışları gereği kediler, insan duyu organlarının hissedemediği birçok sesi ve hareketli cismi rahatlıkla fark edebilirler.

çevrelerinde olan bitenlere son derece hassastırlar ve değişikleri hemen fark edebilirler. videoların çoğunda da olduğu gibi salatalık kediler yemek vs. yerken farkettirilmeden konuyor. kedi yemek yemeden önce çevresinde öyle bir nesnenin var olmadığını bildiği için, yanına yaklaşmış olan bu nesnenin hareketli ve kendisine zarar verebilecek nitelikte bir yaratık olacağı hissine kapılıyor.

dünya kediler günü

google 17 şubat diyor. altına da ekliyor polonya notunu. bazı ülkeler 1 mart'ta bazı ülkeler 8 ağustos'ta kutluyor fakat sanırım en etkin olarak 17 şubat'ta kutlanıyor.

dünya kediler günü ile ilgili bir haberde şöyle yazılmış;

ortaçağ’da kediler toplu şekilde öldürülünce avrupa’da fare popülasyonu ciddi şekilde artmış, italyalılar kedilerin önemine dikkat çekmek amacıyla 17 şubat’ı kediler günü kabul etmiş.

dünyanın her yerinde olmasa da, 17 şubat bazı ülkelerde "dünya kedi günü" olarak kutlanıyor.

italyalılar tarafından kedilerin önemine dikkat çekmek için kabul edilen kediler günü, amerika birleşik devletleri'nde (abd) 29 ekim'de kutlanırken, rusya'da 1 mart'ta, başka ülkelerde 8 ağustos'ta ve polonya'da 17 şubat'ta kutlanıyor.

bazı kültürlerde dokuz bazı kültürlerde ise yedi canlı olduğuna inanılan kedilere farklı özellikler atfediliyor.

kimileri kedilerin iyileştirici etkisi olduğuna inanırken, kimi kültürler de kedilerin kötü şans getirdiği düşünülüyor.

kedilerin cadıların güçlerini artırdıklarına inanılan ortaçağ'da kediler toplu şekilde öldürülünce avrupa'da fare popülasyonu ciddi şekilde artış göstermiş ve bu da veba salgınının yaygınlaşmasında önemli bir etken olmuştu.

bugün dünyada 500 milyon ev kedisi olduğu tahmin edilirken, sokaklardaki kedi sayısının bunun kat be kat fazlası olduğu tahmin ediliyor.

evcil hayvanların çocuk gelişimine katkısı

hayvan sevgisi, çocukların gelişiminde de önemli rol oynuyor!
yaşamımızın ayrılmaz parçası ve en yakın dostlarımız olan hayvanlar, çocukların gelişiminde de önemli rol oynuyor. doğru ilişki kurulduğu takdirde, empati yeteneğinden ahlaki değerlerin gelişimine kadar pek çok olumlu sonuç alındığını anlatan dbe davranış bilimleri enstitüsü’nden uzman psikolog ayşen kayahan’a göre en kritik görev ebeveynlere düşüyor…

çocuk gelişiminde temel bir rol oynayan hayvan sevgisi, duygusal erişkinlikte olduğu kadar onların topluma uyum sağlayan sosyal bir varlık olarak yetişmesinde de kritik yer tutuyor. ancak bu olumlu etkinin ortaya çıkabilmesi, hayvanı atılıp satılabilir bir nesne olarak görmemekle ve ebeveynlerin doğru tavırlarıyla mümkün oluyor. doğanın parçası olan her unsur, modern hayatın içinde hesaplanabilir, öngörülebilir, rasyonelleştirilmiş birimlere dönüştü. hep daha iyisini arayan insanoğlu artık, tatminsiz ve sürekli tüketilecek yenilikler peşinde koşuyor.

çocukların doğayla ilişkisinin, modern kent hayatı içinde kısıtlandığını anlatan dbe davranış bilimleri enstitüsü’nden uzman psikolog ayşen kayahan, alerjik reaksiyonların artışına da doğadan uzaklaşma olgusunun neden olduğunu anlatıyor. kayahan, “daha yirmi yıl öncesinde büyük kentlerde ‘mahalle’ yapısının geniş ölçüde mevcut olduğunu, boş arazi, yeşil alan, park vb. bölgelerde çocukların ev-dışı toplumsallaşmalarının mümkün olduğunu, bu deneyimleri yaşamış olan orta yaşlarındaki kuşaklar hatırlayacaklardır. oysa günümüzün çocukları bu olanaklardan yoksun. bilgisayar, çabuk tüketilen pahalı oyuncaklar, ceza boyutu olmayan sürekli ödül sistemi ve elbette kapalı ya da en azından steril var oluş alanları (ev, yuva, okul) içinde kısıtlanan çocuklar, kapalı bir dünya algısı geliştirmekte, benzerlerine duyarsız, benmerkezci, bazen acımasız olabilmektedir” diyor.

bu durumun doğadan kopmuş anlamına geldiğini belirten kayahan, toplumsal ortamda, çocukların gelişiminde olumlu yönde etki sağlayacak unsurların başında hayvan sevgisi geldiğinin altını çiziyor. kayahan, “hayvanlarla sağlıklı bir ilişki, öncelikle çocuğun kendisi dışında bir varlığın, üstelik kendisine benzemeyen bir canlının varlığını kabullenmesi sonucunu doğurur. eğer hayvanla ilişki, bir hükmetme ve nesneleştirme temeli üzerine kurulmazsa, çocuk hayvanı kendi varlığını bütünleyen bir başka canlı olarak görecektir. ancak modern hayatta hayvanla kurulan ilişki, maalesef bir nesneleştirme ilişkisine dönüşmektedir” diyor.

“evcil hayvanları oyuncak gibi görüyorlar”

çocuğun, herhangi bir oyuncağı ister gibi evcil hayvanı talep etmesinin ve bu durumun ebeveynlerce ölçüp biçilmeden kabul edilmesinin büyük bir hata olduğunu anlatan kayahan, “hayvanla kurulan bağın, çocuğun duygusal ve toplumsal gelişimi üzerinde olumlu etkileri vardır. hayvanın nesneleştirildiği bir ilişki biçimi, tam tersine sonuçlar verir; hayvan, çocuğun zihninde istenildiği zaman atılabilecek bir nesne olarak yer eder. oysa sağlıklı bir hayvan-çocuk ilişkisi, öncelikle hayvanın, yani kendisi gibi olmayan, ama yine de canlı olan bir başka varlığın sorumluluğunu almayı gerektirecektir” diyor.

ahlaki gelişimi etkiliyor…

kayahan’a göre çocuğun ahlâki gelişiminde önemli rol oynayan, onun mutlak bir benmerkezci olmasının önüne geçen hayvan sevgisi, çocuklara sorumluluk da aşılıyor. hayvanı beslemek, onu sevmek, ona zarar vermemek, onun iyiliğini düşünmek, çocuğun sadece hayvanlara olan olumlu duygularını beslemekle kalmıyor, başkalarının varlığının da kendisininki kadar değerli olduğunu hatırlatıyor. çocuk, bu şekilde duygusal ve maddi anlamda verici olmayı, diğerinden sürekli talep etmemeyi, mutlak alıcı olmamayı da öğreniyor. sevgi ve ilgi verdikçe, hayvanın, ona nasıl fazlasıyla karşılık verdiğini gördükçe sevginin erdemini de idrak ederek sevginin karşılıklı bir ilişki olduğunun farkına varıyor…

“hayvanlarla ilişki, çocuğa, insanın nasıl doğanın bir parçası olduğunu da anlatır. insanlar gibi olmasa da, hayvanın da acı çekebildiğini, üzülebildiğini, sevinebildiğini, sevgi ve bağlılık hissedebildiğini, hastalanabildiğini, insanlar gibi bir vücut çalışma sistemi olduğunu, hatta benzer organları olduğunu öğrenen çocuk, onu artık tamamen yabancı, dolayısıyla korkulacak bir varlık gibi algılamaz” diyen kayahan; ortalama ömürleri insanınkinden kısa olan hayvanlar sayesinde çocukların doğum ve ölümün, doğal bir denge olduğunu anladıklarını da belirtiyor. kayahan: “çocuk, doğumla ölüm arasındaki ilişkiyi, insanın diğer canlılarla olan bağını ve ahlâklı bir yaşamın temellerini hayvanla ilişkisi sayesinde pekiştirir.’’

paylaşmayı öğrenirler…

hayvanlarla kurulan bağın, çocuğun arkadaşlık duygusunun gelişimine katkıda bulunduğunun da altını çizen kayahan, “bu ilişki sayesinde, çocuk daha hoşgörülü, daha verici, daha paylaşımcı, daha anlayışlı, farklılığa daha açık bir kişilik geliştirebilir. böylece genele oranla küçük ya da büyük farklılıkları olan başka çocuklara (örneğin zihinsel ya da bedensel engelli; başka bir millete, dine mensup, farklı bir dil konuşan vb.) çok daha hoşgörülü olacaktır. hayvan sevgisinin, çocuklar arasındaki ayrımcılık ve şiddetin önlenmesinde de büyük etkilerinin olduğu söylenebilir” diyor.

kaynak: milliyet

mırr terapi

mırlayan kedilerle ilgili bilimsel araştırmalar devam ediyor. fransa’da yapılan bir araştırmada, kedi mırlamasının insanı stresten arındıran bir etki yaptığı kanıtlanmış. mırıltı, hem kulak yoluyla hem de deriye yakın sinir uçları kanalıyla insana mutluluk veriyormuş. bakalım sevgili dostlarımızın mırlamasının stresten arındırma ve mutluluk vermesinin yanında daha başka sağlığa ne gibi faydaları var;

-kediler 20-140 hz aralığında mırlama titreşimleri yayarlar. bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, bu frekansta titreşen sesler, birçok hastalığın tedavisinde etkili olmaktadır.

-mırlayan bir kediyi sevmek sakinleştirir ve stresi azaltır.

-kedi sahibi olan insanların 40% daha az kalp krizi riskleri vardır.

-mırlama titreşimleri tendon ve kas sakatlanmalarını rahatlatmaktadır.

-kedi mırlamaları yaraların enfeksiyon ve şişlik riskini azaltmaktadır.

-mırlamalar solunum güçlüğü semptomlarını azaltmaktadır.

-mırlamanın titreştiği frekans aralığı, birçok hastalığa iyi gelen ses frekansı aralıklarına denk düşmektedir.

-kediyi sevmek ve mırlamasını dinlemek kan basıncını düşürür.

ayrıca;

(bkz:purr therapy)

purr therapy

kathy mccoy'un 2014 yılında çıkan kedi mırlamasının faydaları'nı anlattığı kitabı. türkçe diline çevrilse de detaylıca okusak.

https://www.amazon.com/Purr-Therapy-Timm...

bizdeki adı: (bkz:mırr terapi)

kedilerde iç ve dış parazit tedavisi

veterinerler genellikle 2 ay aralıklarla yapmak gerekli diyorlar fakat ben 3 ay periyodlarla yapıyorum. iç parazit için aniprazol ve caniverm, dış parazit için ise broadline, fiprex ve stronghold kullandım şimdiye kadar.

kedilerde tüy bakımı

kedilerin tüylerinin sağlıklı olması için öncelikle kaliteli besleniyor olması gerekiyor. her gün veya iki gün aralıklarla mutlaka taramak gerekli. stresten uzak huzurlu bir hayat sürüyorsa eğer tüyleri de gayet sağlıklı olacaktır. tüy dökülmesini önleyen ticari kimyasallara hiç gerek yok. kullanmayın kesinikle. kedilerin tüy dökmesi olması gereken bir şey. doğası bunu gerektiriyor. çok zorda kalmadıkça da kedilerin yıkanmasını doğru bulmuyorum.

kedilerin kökeni

dünyaya kediler nereden yayıldı. bazı tarihçilere göre mısır, bazı tarihçilere göre anadolu, bazılarına göre ise vikingler.

https://wimpycathouse.com/bilim-insanlar...
https://wimpycathouse.com/kediler-dunyay...

hamile ve emziren kediler için beslenme önerileri

hamilelik kedilerin besin ihtiyaçların arttığı özel bir dönemdir. iştahlarında ciddi artış olur. çoğu zaman tükettikleri yemek miktarları %50 ve daha fazla artabilir. bu dönemde artan ihtiyaçlara bağlı olarak kedinizin beslenmesi de değiştirilmelidir. hamile kedinin beslenmesi içeriği açısından dengeli bir mama ile sağlanmalıdır. çünkü hamilelik döneminde kedinizin kendi yaşamsal fonksiyonlarının devamını sağlamak için gerekli besin miktarının yanında, yavru gelişimini de sağlayacak oranda besin alması gerekmektedir. yetersiz beslenme doğumda düşük riskini artırır ve doğum sonrası emzirme döneminde sağ kalım oranını düşürür.

hamile bir kedinin gıdasında, yetişkin bir kedinin gıdasında bulunması gereken besin maddeleri bulunmalı ancak bu besin maddelerinin oranı daha yüksek olmalıdır. özellikle artan kalori ihtiyacı nedeniyle protein, yağ ve karbonhidrat oranları daha yüksek olan gıdalar ile beslemek daha faydalı olacaktır. hamilelik mide ve bağırsaklar üzerinde baskı yapan bir fiziksel durum olması sebebi ile de özellikle sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmelidir.

hamileliğin ikinci dönemi olan 5. haftadan itibaren annenin enerji ve besin maddeleri ihtiyacı hızla artmaktadır. doğuma kadar da sürekli bir artış olur. doğumu takiben laktasyon (süt emzirme) döneminde de bu ihtiyaç oranı yüksektir. özellikle süt yapısal olarak yüksek oranda protein içerdiğinden annenin süt üretimi için harcaması gereken protein miktarı da daha fazladır. bu miktar yavru sayısına bağlı olarak artış gösterir.

hamilelik süresince annenin gerekli miktarlarda besin almasına özen göstermeli ve aşırı kilo artışı önlenmelidir. hamilelik döneminde sağlıklı bir kedi normal ağırlığını %40 veya %50 artırabilir. eğer gebe kedinin yeterince kilo almadığı veya iştahının yeterli derecede artmadığı düşünülürse veterinere danışılmalıdır. hamileliğin son üç haftasına dek kilo alma yavaş yavaş olacaktır; ancak hamileliğin  son üç haftasında kilo alma hızlanacaktır. aşırı kilo artışları özellikle doğum sırasında yaşanabilecek pek çok sorunun nedenini oluşturmaktadır. bu nedenle hamilelik döneminde kedinizi dengeli bir biçimde beslerken kilo kontrolü de unutulmamalıdır.

kalsiyum yavruların gelişiminde olduğu kadar laktasyon (süt emzirme) döneminde de önem taşıyan bir mineraldir. kalsiyum yetersizliği nedeniyle deformasyonlar olabileceğinden gıdasında yeterli ve dengeli bir kalsiyum alınımı sağlanmalıdır. hamileliğe uygun profesyonel hazır bir mamanın kullanımı sırasında extra kalsiyum ve vitamin kullanımı veteriner hekiminizin önerisi ile yapılmalıdır. bilinçsizce kalsiyum kullanımı yarar yerine kedinize zararda getirebilir.

doğuma yaklaşıldığında hamile kedilerde iştah kaybı olabilir. verilen yiyecekleri eğer hamileliğin 9. haftasında reddetmeye başladı ise doğum muhtemelen çok yaklaşmıştır. doğumdan 24 saat sonra ise kedinizin iştahı eski haline dönecektir. hazır mama firmalarının portföyünde hamile kediler için ayrı bir mama çeşidi yoktur. ancak yavrular için olan mamalar hamile ve süt veren kedi beslenmesinde rahatlıkla kullanılmaktadır.

hamilelik döneminde, yavrular büyüdükçe, kedinin mide hacmi önemli ölçüde küçülür. bu özellikle hamileliğin son üçte birlik kısmında yani son 20 gün belirgin oranda görülür. ayrıca, dolaşımdaki hormonlar, annenin iştahını azaltabilir. bundan dolayı protein ve enerji değerlerinin yüksek olan, yavru mamasını vermek en iyisidir. bu daha az miktarda mamadan, daha fazla besin elde edebileceği anlamına gelir. yavru maması, ayrıca enerji ihtiyacı 3 kat artan emzirme dönemindeki anne kediler için süt üretimine yardımcı olması bakımından idealdir. her iki dönemde de kedi, sık fakat az miktarda beslendiği için mamaya her an erişebilir olmalıdır. ayrıca, her zamanki gibi, yanında bol miktarda temiz ve taze su bulundurulmalıdır.

kaynak: https://www.bayan24.com/

kedilerde hamilelik ve doğum

kedilerde gebelik, dişi kedilerde 58-68 (ortalama 63) gün sürer... ortalama yavru sayısı dört tür. kedimin gebe olduğunu nasıl anlarım sorusunun cevabı ise; veteriner hekiminizin gebeliğin kesin teşhisini koyması için kedinin gebe kalışından itibaren 16-21 gün geçmesi gerekir. teşhis için ultrason kullanılabilir, karın duvarından yavruların hissedilmesi yöntemi de kullanılabilir. kedide karın bölgesindeki hacim artışı 1. ayın sonundan önce belli olmaz. bu arada kedinin iştahı dikkat çekici şekilde artar. kediyi bu dönemde normalin altında beslemeyiniz. bazı kedilerde meme bezlerinde büyüme ve pembe renk oluşumu hamileliğin erken dönemlerinde, 22 günlükten itibaren görülebilir.

birçok kedi doğuma 12-24 saat kala doğum için hazırlanır. bazıları yuva hazırlamaya 3-5 gün önceden bile başlayabilir. anne kedide süt üretimi doğum başlamadan 24-48 saat öncesinde başlar. doğum yaklaştığında meme uçlarında koyu krem renkli bir sıvı gözlemlenebilir. anne bu sütü yalayarak temizleyebilir. temizlemez ise meme üzerinde kuruyarak kabuklaşabilir. doğum yapacak kedinize ıssız bir köşede bir sepet hazırlamak çok önemlidir. çünkü kediler meraklı bakışlardan uzak durmayı severler. doğumdan sonraki günlerde yine sepetini loş bir yere bırakınız. kedinize gebeliği sırasında yüksek kaliteli yavru maması verdiyseniz doğum sırasında fazla sorun yaşamazsınız.

kedinin normal vücut sıcaklığı 38.5 c olduğu halde, doğum yaklaşırken bu 1 derece kadar düşer. doğum sancıları başladıktan sonra ilk yavrunun gelmesi 4 saati bulabilir. yavrular doğarken önce baş kısmı da gelebilir, kuyruk kısmı da. her yavrunun doğumu arasında ortalama 30-60 dakika geçebilirken bu süre 2 saate kadar da uzayabilir. bu andan itibaren kedi sepetinden ayrılmaz. bu durum yavrularını doğuruncaya ve onları ilk kez emzirinceye kadar sürer. kedi yana yatarak doğurur. her yavrunun ve plasentanın çıkarılışı iki üç kontraksiyon sonrasında hemen olur. iki doğum arasında yavrunun döl yatağındaki pozisyonuna göre, 10 dakikadan 1 saate kadar süre farkları olabilir. her yavrunun doğumunda anne onun her türlü ihtiyacı ile ilgilenir. göbek kordonunu çiğner ve koparır. plasentayı yer. plasenta içinde bulunan bazı hormonlar sütün artmasına yardım eder. daha sonra anne yavruyu yalayarak kurutur. bütün bu işlemler sırasında kediye müdahale etmeyiniz. bir köşede göz ucu ile kendinizi belli etmeden onu izleyiniz. sepete ancak sizi çağırdığı zaman yaklaşınız. anne yavruları ile ilgili tüm işlemler bittiği zaman size göstermek isteyecek ve çağıracaktır. eğer anormal şekilde miyavladığını görürseniz ve yavru suları akmış ise veya kontraksiyonlar yetersiz ise, kısaca anormal bazı noktalar görürseniz, beklemeden kedinizi veteriner hekime götürünüz.

eğer doğan kedilerin babası aynı evde ise çok dikkatli olunuz. erkek kedi ileri derecedeki iç güdüsü ile dişinin yavruları emzirme döneminden evvel kızgınlık göstermeyeceğini anlar. bu durum onun canını sıkar. bunun için dişi kedinin bir an evvel kızgınlık göstermesi amacıyla yeni doğan yavruları öldürmeye karar verebilir. anne kedi bunu bilir. onun için kendi soyundan gelen tüm erkeklerin sepete yaklaşmalarına engel olur. fakat yinede doğal gereksinimlerini karşılamak için bazen sepetin yanından ayrılabilir. bu durumda sepetin ve annenin bulunduğu odanın kapısının kapalı olmasına dikkat ediniz.

anne kedi yalnız yavruları beslemekle kalmaz onlara kendi bildiği her şeyi öğretir. kedi yavruları kör ve sağır doğarlar. yavruların 8. günden itibaren gözleri açılmaya başlar ve 12. günde ise gürültülere karşı reaksiyon gösterirler. 15. günden itibaren tam anlamı ile görür ve duyarlar.

kaynak: http://mihav.com

kedilerde tuvalet eğitimi

kedilerde tuvalet eğitimi birkaç şekilde verilebilir.

kediler doğada dışkılarını saklamak için özel olarak özen göstermişler, dışkıları kumla kapatarak düşmanları tarafından kokularının izinin sürülmesine engel olmuşlardır. bu durum evlerimizde beslediğimiz kediler için de hala geçerli olmaktadır ve evdeki kedinizin, tuvalet ihtiyacını giderebilmek için kum gereksinimi vardır. kediler için özel olarak satılan topaklanan kedi kumlarından almalı, genişçe bir kaba koymalısınız. kedinize tuvaletin yerini öğretmek için, kedinizi kum kabına götürerek, patilerini kuma sürtmeniz yeterli olacaktır.

kristal kedi kumunun zararları, kedilerin sağlığı açısından olumsuz yönleri olduğu bilinmektedir. kristal kumlar, idrarı emer ve içine hapseder. topaklanan kumlardaki gibi, idrar kürekle alınıp atılmadığı için, kumda bakteri oluşumlarının önüne geçmek zor olacaktır. iyi temizlenmemiş kumlar ve kristal kum kullanımı, idrar yolları enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara yol açabilir. ayrıca çoğu kedi için, kristal kum kullanmak iticidir. bu nedenle kedinizin sevmeyeceği bir kum  kullanmak, onun evin başka yerlerini kendine tuvalet olarak seçmesine yol açabilir. bu nedenle topaklanan kedi kumları kullanmak, kedinizin sağlığı açısından daha doğru olacaktır.

kediniz tuvalet ihtiyacını giderirken mahremiyet isteyecektir. bu nedenle yine kediler için pet marketlerde satılan kapalı kum kaplarından alabilirsiniz. açık kedi kum kabı kullanacaksanız, kabı evde ayak altı olmayan bir köşeye koymalısınız. böylece kediniz tuvaletini yaparken rahatsız olmaz.

kedilerin kumu genel olarak üç haftada bir tamamen değiştirilmeli ve kum kabı suyla iyice yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir. fakat günlük olarak kürekle üzerindeki dışkılar alınmalıdır. kum kabı çok pis olursa kediniz huzursuz olacak ve belki de kendine tuvalet olarak evinizin herhangi bir köşesini seçebilecektir.

kedilerin kum kabını temizlemekte kolaylık sağlayan kum kabı poşetlerinden satın alabilirsiniz. bu kalın poşetleri, genel olarak kediler yırtamaz. böylece kumu tamamen değiştirmek istediğinizde, poşeti büzgülerinden çekip, kapatarak kolayca atabilirsiniz. kum kabı temiz kaldığı için temizlemekle vakit kaybetmeden, yeni bir poşet geçirip, yeni kumu içine dökebilirsiniz.

kediler klozet veya alaturka tuvaletlere de alıştırılabilir. kum masrafı, koku ve kum kabı temizleme zahmeti olmadan, kedinizin tuvalet problemini bu şekilde çözebilirsiniz. bunun için satılan tuvalet eğitimi kitlerinden alabilirsiniz. ya da tuvaletin ortasına gazete kağıdı koyup içine bir miktar kum koyarak, yavaş yavaş kum miktarını azaltarak ve sonunda tamamen kaldırarak, kedinizi tuvalete alıştırabilirsiniz.

ayrıca kediler için yıkanabilir kumlar, kendi kendini otomatik olarak temizleyen kedi tuvaletleri de satılmaktadır. kediniz için uygun olduğunu düşündüğünüz tuvaleti, bu şekilde de seçebilirsiniz.

kedilerin titiz hayvanlar olduğu unutulmamalı ve onların bir sıkıntıları olmadan sizi üzecek ve rahatsız edecek hareketlerde bulunmayacakları bilinmelidir. kediniz idrarını evin çeşitli yerlerine yapıyor ise kum kabı pis olabilir, kızgınlık döneminde olabilir (erkek kedilerde, dişi kedinin ilgisini çekmek için koku bırakma içgüdüsü ile çeşitli yerlere idrar püskürtme durumu oluşabilir.) veya kediniz hasta olmuş olabilir. sistit gibi idrar yolları enfeksiyonlarında kediniz tuvalete yetişememiş olabilir. bu durumlarda onu suçlayıp, kızmak yerine sorunu bulup, çözme yoluna gidilmelidir.

kaynak: http://kediblog.com/

şişman kedi neresinden öpülür

patilerinden, ağzından. ben neredeyse her yerinde öpüyorum.

kediler için zararlı yiyecekler

özellikle ilk 6 ay içinde her şeyi kemirme ısırma huyları var. yaşam alanlarında poşet, ambalaj, minik oyuncak veya küçük parça halindeki nesneler çok tehlikeli. mide ve bağırsaklarda tıkanmalara sebep olabiliyor ve ciddi operasyonlar geçirme ve hayatını kaybetme riski var.

kedilerde ek gıda takviyeleri

antihairball macunlar çok işe yarıyor.
  • /
  • 9

gli

instagram hesabında paylaştığı bu fotoğraf altında yazılan mesaj aslında kötü gidişatın habercisiydi. yaşlı kedilerin günün %80'inde dinlenmeleri gerekirken o ise muhtemelen günün çoğunu ayakta geçiriyordu. güle güle tatlı tosuncuk, seni unutmayacağız.

"sevgili arkadaşlar,
hepinize merhaba
gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim ama ben 16 yaşında yaşlı bir kediyim .yani bu insan yaşıyla 81 yaşına denk geliyor. kalbim eskisi kadar kuvvetli değil.
beni gerçekten seviyor musun
1 flaşsız ve uzaktan fotoğraf çek
2 bana dışardan mama getı̇rme çünkü benı̇m mamam özel dı̇yet maması
3 bana getı̇rdı̇ğı̇n mamaları benı̇m ı̇çı̇n hayır yap sokak hayvanlarına bağışla
4 maskesı̇z bana yaklaşma
5 çok sev çok sevı̇l
ı̇mza gli

hepinize pati dolusu
sevgiler
@vdt.byrktr_
fotoğraflar için teşekkürler vedat"

https://www.instagram.com/p/CDG8jdZgxJN/

kedi tırnak koruyucu kapak

tlc de yayınlanan benim belalı kedim programında kedi uzmanı adamın hırçın minnoş için önerdiği yöntem.. bence güzel fikir.

kedi tırnak koruyucu kapak

zorunlu olmadıkça kullanılmamasını öneriyorum. ürün boyutları evcil dostunuzun kilosuna göre aşağıdaki gibi;

xs: fit: 0.5 kg-2.5 kg
s: fit: 2.5 kg-5 kg
m: fit: 5 kg-7.5 kg
l: fit: 7.5 kg-10 kg
xl: fit: 10 kg-15 kg

sokak hayvanları

sokak hayvanlarının yemek için ilk baktıkları yer çöp kutuları. bu da kimi zaman onların hayatlarına mal olan durumlara neden oluyor. kimi zaman çöp kamyonunda hayatlarını kaybedebiliyorlar, kimi zaman ise kesici aletler (atılan bıçaklar, kırık cam vs.) yiyeceklerle karışınca yaralanabiliyorlar. alınabilecek basit önlemlerle bu tip sorunların önemli bir kısmının önüne geçilebilir.

1- çöplerimizi dökerken, bozuk olmayan artan yemekleri çöpe dökmek yerine bir kaba koyup uygun bir yere bırakabiliriz. bu sayede kendileri için tehlike oluşturabilecek çöplerden olabildiğince uzak tutulabilirler.

güzel bir gelişme olarak çöp konteynerlerine girdikten sonra çıkamayan sokak hayvanlarını tespit edebilen bir cihaz yapılmış. https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cop-kon...

2- geri dönüşüme uygun olan ve atılan jilet, bıçak gibi kesici aletler, kafalarını içine sokabilecekleri alüminyum, metal kapları, kırık olsun olmasın cam ürünlerini vs. çöplerden ayrı bir poşet içerisinde atabiliriz. bu sayede sadece sokak hayvanlarına değil, çöp toplayarak geçimini sağlayanlara da yardımcı olmuş oluruz.

malt macunu

ben trixie malt kullanıyorum. gayet memnunuz.

kedici evinde geçerli kurallar manifestosu

sokak kedisi

her an zehirlenerek ölüm, köpekler, tekme tokat atan insanlar, araba çarpması gibi tehlikeler altında bulunan canlardır. oğlumu aralarından sahiplendim. ve onu çok seviyorum.

sokak kedisi

türkiye'de sokak kedisi yoktur "sokağın kedisi" vardır.

kedilerde hidrosefali

beyinde sıvı birikmesi olarak tanımlanan, türkiye'de çok yazılı kaynağın bulunmadığı bir rahatsızlık. benim minnoş torunlarımdan birine de bu teşhis kondu. henüz 22 günlük olduğu için nasıl bir tedavi süreci yaşanacak bilmiyorum fakat aşağıdaki videoda videoyu yükleyen arkadaşımız başından geçenleri özetle anlatmış. bu arkadaşın kedisi istanbul üniversitesi avcılar veteriner fakültesi'nde ameliyatını olmuş, ameliyat sonrası gayet her kedi gibi sağlıklı bir yaşamının var olduğu söyleniyor. beyne bir şant takılmış, 5-6 günde bir pompasına basılarak biriken sıvının atılımı sağlanıyormuş.

kedilerde hidrosefali

şuan bebeğe her gün antibiyotik ve serum veriliyor. ayrıca beyinde biriken sıvının çişle atılımını sağlayan bir çeşit ilaç. istanbul üniversitesi avcılar veteriner fakültesi dışında bu ameliyatı yapabilen bir yer keşfedemedik henüz. ameliyat bebek 8 haftalık olduktan sonra yapılabilecekmiş. yavru eskiye nazaran biraz daha iyi. rahat uyuyormuş. annesi emzirmediği için ağzına biberonla mama besliyorlar. şimdilik gelişmeler böyle.

Toplam entry sayısı: 174

kedi güzellik yarışmaları

bir kez kedilerimin ırk tescillerini yapıp şecerelerini almak için katılmıştım. 3 allbreed hakem vardı, biri rus, biri ispanyol, biri ise amerikalıydı. kedi ırkları konusunda uzmanlaşmak adına yıllarını vermişler, hepsi 50 yaş üzerindeydiler. fakat kedilerin incelemelerini öyle dikkatlice yapıyorlar ki, büyük emek ve ciddi bilgi sahibi hepsi. dünya federasyonları cidden konuya çok profesyonel yaklaşıyor, ülkelerinde de zaten kediseverler birbirlerini yemiyor cins kedilere karşı önyargılı yaklaşmıyor, kedisini ücretli sahiplendi diye kimse ipe çekilmiyor, homm öyle mi o zaman senin kedi sevginden şüphe duyuyorum gibi gereksiz polemiklere girmiyorlar. dilerim biz de bir gün profesyonelleşip dünya federasyonlarına gebe kalmaktan kurtuluruz.

kedilerde beden dili ve edebiyatı

kedilerin beden dili mi olurmuş demeyin. cidden var. web üzerinde görseller bulmuştum ve bunu kendi web sitemde detaylı olarak yazıp videolarla da desteklemiştim.

merak edenler okuyabilirler.

https://wimpycathouse.com/kedilerde-bede...




kedi yetiştiricileri veritabanı

(bkz:wimpy cat house)

tica cattery, felinoloji derneği ve safkan kedi ırkları derneği üyesi, istanbul / beylikdüzü.
scottish fold, scottish straight kediler yetiştiriyor. blue, blue point, golden, black golden, red, silver kürklere sahip yavrular bulunabilir.

web: https://wimpycathouse.com/
facebook: https://www.facebook.com/wimpycathouse/
twitter: https://twitter.com/WimpyCatHouse
instagram: https://www.instagram.com/wimpycathouse/

kedilerde iç ve dış parazit tedavisi

veterinerler genellikle 2 ay aralıklarla yapmak gerekli diyorlar fakat ben 3 ay periyodlarla yapıyorum. iç parazit için aniprazol ve caniverm, dış parazit için ise broadline, fiprex ve stronghold kullandım şimdiye kadar.

kedi sözlük'ün ömrü

aslına bakılırsa 650 kişinin üzerinde kayıtlı yazar var. buna rağmen bu kadar az yazı girilmesi üzücü. ben bi kedisever olarak elimden geldiğince yazmaya devam edeceğim.

kedi güzellik yarışmaları

bir kez kedilerimin ırk tescillerini yapıp şecerelerini almak için katılmıştım. 3 allbreed hakem vardı, biri rus, biri ispanyol, biri ise amerikalıydı. kedi ırkları konusunda uzmanlaşmak adına yıllarını vermişler, hepsi 50 yaş üzerindeydiler. fakat kedilerin incelemelerini öyle dikkatlice yapıyorlar ki, büyük emek ve ciddi bilgi sahibi hepsi. dünya federasyonları cidden konuya çok profesyonel yaklaşıyor, ülkelerinde de zaten kediseverler birbirlerini yemiyor cins kedilere karşı önyargılı yaklaşmıyor, kedisini ücretli sahiplendi diye kimse ipe çekilmiyor, homm öyle mi o zaman senin kedi sevginden şüphe duyuyorum gibi gereksiz polemiklere girmiyorlar. dilerim biz de bir gün profesyonelleşip dünya federasyonlarına gebe kalmaktan kurtuluruz.

kedi sözlük'teki cins kedi düşmanları

"biz ticaretine karşıyız" deseler de her cümlelerinde cins kedilere olan nefretlerini dile getiriyorlar. fakat ben bu kafadaki yazarların sayılarının fazla olduklarını düşünmüyorum, gözüme çarpan 4-5 yazar var sadece. onlar da kendilerini iyi ifade edemiyorlar, cümlelerinin hepsi tekdüze ve hep aynı kelimelerden oluşuyor. çok dikkate almamakta fayda var. görmezden gelerek üstesinden gelinebilir. cins olsun olmasın, insanlar kedileri ile beraber yaşamaktan mutlularsa, kimsenin diğer insanların kedilerini bu denli eleştirmeye ve kötülemeye hakkı olduğu düşünmüyorum.

kedilerin salatalıktan korkması

aslında durumun salatalıkla alakası yoktur. kediler son derece keskin refleksli ve atik hayvanlar, bu özelliklerini onları tehlikeden bir an önce uzaklaştırmak için kullanırlar. normalde salatalık veya muzu karşı cepheden gören kediler bunlardan korkmayacaklardır. ancak göz ucuyla gördükleri ve birden farkettikleri bu tip nesnelere karşı korkmaları, bu nesneleri kendilerine tehdit oluşturabilecek hayvanlar (yılan vb.) olarak görmelerindendir. çünkü yaradılış olarak kediler genlerinde yılan vb. gibi yırtıcı hayvanlara karşı irkilme ve refleks duyuları barındırırlar. bu sebepten ötürü muz, kabak ve salatalık gibi sivri ve doğanın renklerini barındıran nesnelere karşı duyarlıdırlar.

bir diğer sebebi ise kedilerin çok dikkatli yaratıklar olmaları. yaradılışları gereği kediler, insan duyu organlarının hissedemediği birçok sesi ve hareketli cismi rahatlıkla fark edebilirler.

çevrelerinde olan bitenlere son derece hassastırlar ve değişikleri hemen fark edebilirler. videoların çoğunda da olduğu gibi salatalık kediler yemek vs. yerken farkettirilmeden konuyor. kedi yemek yemeden önce çevresinde öyle bir nesnenin var olmadığını bildiği için, yanına yaklaşmış olan bu nesnenin hareketli ve kendisine zarar verebilecek nitelikte bir yaratık olacağı hissine kapılıyor.

en az üç kedi

anne altından yavru

tavuk, inek, hindi, koyun vb. satışı yapan kesim için hayvan üretenlere sesiniz çıkmaz, kedi yetiştirenlere tepki verirsiniz. sizin hayvanseverliğiniz bu kadar işte. devlet tarafından satış ve yetiştiricilik yapabilecek yetkilere sahipse, sertifika, yetiştirme izni ve buna benzer belgeleri varsa, vergisini de ödüyorsa başka aileleri, çocukları mutlu etmelerinde hiç sakınca yok. kedi sevgisi o ailede veya bireyde belki bir british, scottish ile başlar, sonra bu sevgi büyür sokaklara yayılır. bırakın da ne seveceğime, ne alacağıma ben karar vereyim!

kedi sözlük'teki cins kedi düşmanları

"biz ticaretine karşıyız" deseler de her cümlelerinde cins kedilere olan nefretlerini dile getiriyorlar. fakat ben bu kafadaki yazarların sayılarının fazla olduklarını düşünmüyorum, gözüme çarpan 4-5 yazar var sadece. onlar da kendilerini iyi ifade edemiyorlar, cümlelerinin hepsi tekdüze ve hep aynı kelimelerden oluşuyor. çok dikkate almamakta fayda var. görmezden gelerek üstesinden gelinebilir. cins olsun olmasın, insanlar kedileri ile beraber yaşamaktan mutlularsa, kimsenin diğer insanların kedilerini bu denli eleştirmeye ve kötülemeye hakkı olduğu düşünmüyorum.

parayla kedi almak

seviyorsan git al bence.

kedi güzellik yarışmaları

bir kez kedilerimin ırk tescillerini yapıp şecerelerini almak için katılmıştım. 3 allbreed hakem vardı, biri rus, biri ispanyol, biri ise amerikalıydı. kedi ırkları konusunda uzmanlaşmak adına yıllarını vermişler, hepsi 50 yaş üzerindeydiler. fakat kedilerin incelemelerini öyle dikkatlice yapıyorlar ki, büyük emek ve ciddi bilgi sahibi hepsi. dünya federasyonları cidden konuya çok profesyonel yaklaşıyor, ülkelerinde de zaten kediseverler birbirlerini yemiyor cins kedilere karşı önyargılı yaklaşmıyor, kedisini ücretli sahiplendi diye kimse ipe çekilmiyor, homm öyle mi o zaman senin kedi sevginden şüphe duyuyorum gibi gereksiz polemiklere girmiyorlar. dilerim biz de bir gün profesyonelleşip dünya federasyonlarına gebe kalmaktan kurtuluruz.

parayla kedi almak

kuş bakacaksanız sokaktan serçe, karga, kırlangıç falan yakalayın. akvaryumda balık bakacaksanız dere ve göllerden sazan, kızılkanat falan yakalayın. fare için de küçük tarla fareleri var büyüklerine göre daha iyidirler. guinea pig tutkunuysanız da para vermeyip yaban domuzu alabilirsiniz.

kedi yetiştiricileri veritabanı

(bkz:wimpy cat house)

tica cattery, felinoloji derneği ve safkan kedi ırkları derneği üyesi, istanbul / beylikdüzü.
scottish fold, scottish straight kediler yetiştiriyor. blue, blue point, golden, black golden, red, silver kürklere sahip yavrular bulunabilir.

web: https://wimpycathouse.com/
facebook: https://www.facebook.com/wimpycathouse/
twitter: https://twitter.com/WimpyCatHouse
instagram: https://www.instagram.com/wimpycathouse/