sokaktaki patili canları yaşatma derneği’ni yakından takip edin derim. (ankara’da) instagram @sokaktakipatilicanlar ...şuana kadar gördüğüm , en güzel , en temiz ve en düzenli çalışan dernek. iyi günler.
tahammül edememesi değil de bazı hayvanseverlerin, kendisini bu işe adamış hekimlere saygısızlık yapması , ukalalık yapması, sınırlarını aşması diyebiliriz. 3 çocuğu olan bir insanda çocuk bakma hususunda bilinçlidir ama asla bir insan doktorunun karşısına geçince bilgiçlik taslamaz ve onu aşağılamaya çalışmaz ben sizden daya iyi biliyorum demez, diyemez. bu saygısızlıktır. bunun okulunu okuyan insandan daha iyi bilemezsiniz. bilinçli olabilirsiniz, ama daha iyi bilemezsiniz. aradaki ince çizgi çok önemli. bizlerinde arasında branşlaşma var, gidip büyükbaş hekimine de köpek götürmezsiniz. göz rahatsızlığınız olduğunda beyin cerrahına gitmiyorsunuz. biz de her şeyi her hayvanı bileceğiz diye bir şey yok. hepsinin eğitimini alıyoruz ancak ilgi alanımıza göre kendimizi şekillendiriyoruz. bu her şeyi biliyorum zihniyetindeki hasta sahiplerini reddediyorum, daha iyi biliyorsanız veteriner hekime danışmayacaksınız o zaman.
merhabalar, bir veteriner hekim olarak iç dış parazitlerin 3 ayda bir yapılmasını tavsiye ediyorum. hiç sokağa çıkmasa dahi sizin dışardan eve taşıma ihtimaliniz var. 8. katta oturan kedi de pirelenebiliyor balkondaki kuştan veya sahibinin üzerinde taşıdığı pireden. iç parazite gelirsek, bazı iç parazitlere ,dış parazitler de ara konak oluyor, bunu düşünürsek dış paraziti olan bir kedinin iç parazit olma ihtimali çok fazla. sizin evden verdiğiniz ek gıda var ise gıdadan geçme olasılığı ( iyi pişmemiş et, yeşillik .. ) var. fırınlanmamış(?) kuru mamalardan parazit geçme olasılığı aynı şekilde. dışarda yürüdüğümüz ayakkabılarla hayvanın temas etmesi vb...bir çok neden söyleyebilirim. yani parazit uygulamaları ve aşı uygulamaları için ‘kedim dışarı çıkmıyor yaptırmaya gerek yok’ demek yanlış olur. tedbir almak her zaman iyidir. iyi günler dilerim.
+6 yaş üzeri her kedinin, check up yaptırmasını tavsiye ediyorum. çünkü böyle durumlarda erken teşhis çok önemlidir ki maalesef son evrelerde hasta sahiplerimiz getirdiği için sağlıklı bir yaşam standardı sağlayamıyoruz. kedinizin çok su içmesi, sık idrara çıkması, geçmişinde idrar yolu enfeksiyonu geçirmiş ise , çok daha dikkatli olmalısınız, ve veteriner hekiminize vakit kaybetmeden danışmalısınız. erken teşhis hayat kurtarır .
bir zamanlar anadolukedisi denen bir sayfanın kuyuya taş atmasıyla başladı herşey..
scottish fold lar british shorthair kedilerinin osteocondro displazi yani kıkırdak bozukluğu genine sahip olan bir ırktır. wcf de ise ırk tanımına uyduğu için ayrı bir ırk olarak soru işaretleri dahilinde kabul edilmiştir. fakat british shorthair kedileriyle eşlendiğinde ortaya çıkan dik kulaklı kendine has özelliklere sahip kedileri de scottish straight olarak tanımlamışlardır.yani dik kulaklı olan her kedi british shorthair değildir. iki ırkın da ayırıcı tanıları vardır. aynı anomalili geni taşıyan iki eşey fold lar eşleştirildiği takdirde meydana gelen yavrular asıl anomali ye sahiptir ve çekinik genler baskın hale gelir o da kalça displazisi, eklem rahatsızlıkları, boru kuyruk olarak tabir edilen kuyruk omurlarının birbirine kaynaşma hali, ayak parmak anomalileri, cücelik, tabiri caiz ise acı çekme durumu görülebilir fakat doğru yetiştirilmiş bir scottish fold hiçbir şekilde acı çekmez doğru olan bir eşleştirme ise scottish fold kedilerinin scottish straight ile eşleştirilmesidir, yakın akraba olan iki straight ın eşleştirilmesi de anomalili yavrular oluşumuna sebep olabilir lafın kısası doğru ve uygun metotlarla dünyaya gelen hiçbir scottısh fold acı çekmez, yetiştirici ve üretici arkadaşlar bu konuda dikkatli olduğu takdirde bu tür propaganda ve medya cambazlıklarına sebep olunmaz... kliniğe gelen her scottish fold sahipleri bu konuda sorular soruyor ve anlatmaktan dilimizde tüy bitiyor ... ama türk insanının en büyük özelliklerinden biri ise delinin biri kuyuya taş atar bunlar da kuyuyu doldurmaya çalışır yermek için söylemedim ama çoğunluk bu şekilde maalesef.. bu konu uzman kişiler tarafından dinlenilmeli.. evet o haberde konuşmacı hekimler hatta akademik kadro mensubu hocalar da var fakat sorsanız wcf nedir ırk nedir doğru eşleştirme nedir diye apışıp kalacaklar .. kuyuyu doldurmadan önce uzman kişiler ile iletişime geçmenizi ve doğru kaynaklardan araştırmanızı tavsiye ederim ...
bilinçliden ziyade çok bilmiş insanlara tahammülleri yok bence haklı olarak. bir avukata hukuk öğretmeye çalışmakla bir veterinere işini öğretmeye çalışmak arasında bir fark görmüyorum. tıp bilimi bu kadar dallı budaklı ve yüzyıllardır biriken bir dağ iken, 5 yıl eğitimini aldıkları işle alakalı olarak ben bilinçli bir kedici olarak en fazla tahmin yürütebilir veya bilgilerimi paylaşıp doğruluğunu tartabilirim. zaten dediğim gibi bence bilinçli kediciye değil çok bilmişlere tahammülleri yok.
bilinçli değil de ukala diye tabir etsek daha doğru olur . bilinçlilikle ukalalık arasındaki ince çizgiyi göremeyen sözde kediseverlerin kendince maruz kaldığı bir tahammül edememezlik desek daha doğru olur .. bilinçli hasta sahibine hiç bir hekim ters davranmaz aksine teşvik eder daha da yardımcı olur gerekirse yavrusu strese girmesin diye evine kadar gidip gerekli uygulamaları yapar ama ukalalığa iş gelirse hasta reddetme hakkına sahiptir ve hastayı reddedebilir ..
hekim seçmek kediseverlere kalmış fakat bu genelleme yanlıştır ... tahammül edemediklerimiz sayılı aşırıya kaçan kedi sahipleri var maalesef şahsen sebebini de söylemek isterim .. aldığımız eğitim çok da kolay bir eğitim değil kendini yetiştirmiş bir hekime bir kedisever gelip de kedimde şu hastalık var bana ilaç ver ya da ismini ver de eczaneden alıp kendim tedavi edeyim derse bu hem terbiyesizlik olur hem emeğe saygısızlık hem de bir nevi gereksiz artistlik olur ... hekim bilgisini satarak para kazanır .. bilgi paylaşmaktan hiçbir zaman çekinmez .. size desem ki şu hastalık semptomları olan bir hayvanda amoksisilin kg a 50mg dozda kullanılır .. hemen eczaneye gidip bu etkenli ilaç alıp kafanıza göre bilinçsiz uygulama yolundan kullanmayı mı seçersiniz yoksa hekime güvenip yavrunuzu ona mı emanet edersiniz .. kedimin başı ağrıyor deyip aspirin yutturan aptallar var maalesef .. aspirini(parasetamol) sindiren enzimler kedilerde yoktur kendi elinizle kedinizi zehirlersiniz mide kanamasından ölen bir kedi geldi elimizde oldu ve bu çok bilmiş sözde kedisever bir şahsiyet tarafından ... gözünde bir yangı var fakat yangının teşhisini hekim koymalı ve ona göre ilaç önermeli yök neymiş daha önce teremsin genta damla kullanmış geçmiş yine kullansa geçermiş .. bu zihniyete sahip bir hasta sahibi de kendi kedisinin kurtarılacak gözünü kendi eliyle kör etti ... kedi sahipleri bir adet hekim ile diyaloğa geçer hadi memnun kalmadı birden fazla hekimle muhabbet eder ama bir hekim bir günde onlarca yüzlerce farklı tipte sözde hayvansever ile muhabbet etmek zorunda kalır .. bunu unutmayın ve önyargınızı kırın karşılıklı empati yapın derim ...
çiğdem şahin gönüllü veterinerimiz oldu. kendisi ankara üniversitesi veteriner fakültesi mezunu. ankara çankaya'daki sancak veteriner merkezi'nde veteriner hekim olarak çalışıyor. danışmak istediğiniz konular olursa 0530 069 5084 numaralı telefondan kendisine ulaşmanız mümkün.
hasta hasta sahibi ve hekim diyaloğu çok iyi ve seviyeli olmalıdır,şahsen veteriner hekim olarak bu ilişkinin ve karşılıklı güvenin sağlanmak zorunda olduğunun bilincinde olunmalıdır,türkiye’de 29veteriner fakültesi var her sene yüzlerce mezun oluyor ve bir kısmı özel sektör tercih ederken akademisyenlik ve memuriyet olarak da dağılım oluyor,her fakülte eğitimi aynı değildir teorikte aynı olsa da asıl önemli olan uygulama ve pratiktir,fakülte imkanları ve donanımlarıdır bunun yanında veteriner hekimler her şeyi bilmek zorunda değildir binlerce teorik konuya hakim de olsak arada yine gözden kaçanlar olabiliyor işte iyi bir hekim yetersiz gördüğü bir konu varsa kendinde o konu hakkında bilgisi daha taze olan veya teknik donanımı iyi olan başka bir veteriner hekime yönlendirme yapabilendir,size ve çocuğunuza ilgi gösterip derdine çare olabilendir,anlattıklarını anlayabildiğiniz hekimdir önemli olan ve şunu da ekleyelim tedavi sırasında bir rutin oluşturup uygulama saatlerinin şaşmaması da gerekir yani bir hekimi güvenilir görmek için dediklerini harfiyen de uygulamanız gerekiyor örnek olarak açıklamak gerekirse evde tedavi olan bir hasta muayeneye gelir hekiminiz size sabah akşam 12 saat arayla bir şurup içirmenizi söyler ama siz bu belirtilen sürede ve saat aralıklarında esneklik yaparsanız olumlu yanıt beklenen sürede göremeyebilirsiniz ,aynı şekilde mesleğimiz kutsaldır karşılıklı saygı sevgi içerisinde bir diyalog kurulursa düşünce ve duygu olarak tatmin olduysanız o hekim güvenilir birhekimdir
yeni mezun veterinerler için de bir fırsat olabilir diye düşünüyorum. açıkçası ben yeni mezun bir veteriner olsaydım, bu ekip içinde gönüllü veteriner olmayı kabul ederdim. isim ve telefon numarası paylaşılacak sadece. çok fazla telefon trafiği yaşanacağını da sanmıyorum. birçok kişinin veterineri zaten vardır. sadece bazı küçük şehir ve ilçelerde klinik sıkıntısı olanlar için bir imkan sağlamış oluruz. bakalım belki ilerleyen günlerde gönüllü veteriner veya teknisyen arkadaşlar sesimize kulak verirler.
merhabalar, bir veteriner hekim olarak iç dış parazitlerin 3 ayda bir yapılmasını tavsiye ediyorum. hiç sokağa çıkmasa dahi sizin dışardan eve taşıma ihtimaliniz var. 8. katta oturan kedi de pirelenebiliyor balkondaki kuştan veya sahibinin üzerinde taşıdığı pireden. iç parazite gelirsek, bazı iç parazitlere ,dış parazitler de ara konak oluyor, bunu düşünürsek dış paraziti olan bir kedinin iç parazit olma ihtimali çok fazla. sizin evden verdiğiniz ek gıda var ise gıdadan geçme olasılığı ( iyi pişmemiş et, yeşillik .. ) var. fırınlanmamış(?) kuru mamalardan parazit geçme olasılığı aynı şekilde. dışarda yürüdüğümüz ayakkabılarla hayvanın temas etmesi vb...bir çok neden söyleyebilirim. yani parazit uygulamaları ve aşı uygulamaları için ‘kedim dışarı çıkmıyor yaptırmaya gerek yok’ demek yanlış olur. tedbir almak her zaman iyidir. iyi günler dilerim.
sokaktaki patili canları yaşatma derneği’ni yakından takip edin derim. (ankara’da) instagram @sokaktakipatilicanlar ...şuana kadar gördüğüm , en güzel , en temiz ve en düzenli çalışan dernek. iyi günler.
+6 yaş üzeri her kedinin, check up yaptırmasını tavsiye ediyorum. çünkü böyle durumlarda erken teşhis çok önemlidir ki maalesef son evrelerde hasta sahiplerimiz getirdiği için sağlıklı bir yaşam standardı sağlayamıyoruz. kedinizin çok su içmesi, sık idrara çıkması, geçmişinde idrar yolu enfeksiyonu geçirmiş ise , çok daha dikkatli olmalısınız, ve veteriner hekiminize vakit kaybetmeden danışmalısınız. erken teşhis hayat kurtarır .
merhabalar, bir veteriner hekim olarak iç dış parazitlerin 3 ayda bir yapılmasını tavsiye ediyorum. hiç sokağa çıkmasa dahi sizin dışardan eve taşıma ihtimaliniz var. 8. katta oturan kedi de pirelenebiliyor balkondaki kuştan veya sahibinin üzerinde taşıdığı pireden. iç parazite gelirsek, bazı iç parazitlere ,dış parazitler de ara konak oluyor, bunu düşünürsek dış paraziti olan bir kedinin iç parazit olma ihtimali çok fazla. sizin evden verdiğiniz ek gıda var ise gıdadan geçme olasılığı ( iyi pişmemiş et, yeşillik .. ) var. fırınlanmamış(?) kuru mamalardan parazit geçme olasılığı aynı şekilde. dışarda yürüdüğümüz ayakkabılarla hayvanın temas etmesi vb...bir çok neden söyleyebilirim. yani parazit uygulamaları ve aşı uygulamaları için ‘kedim dışarı çıkmıyor yaptırmaya gerek yok’ demek yanlış olur. tedbir almak her zaman iyidir. iyi günler dilerim.
sokaktaki patili canları yaşatma derneği’ni yakından takip edin derim. (ankara’da) instagram @sokaktakipatilicanlar ...şuana kadar gördüğüm , en güzel , en temiz ve en düzenli çalışan dernek. iyi günler.
+6 yaş üzeri her kedinin, check up yaptırmasını tavsiye ediyorum. çünkü böyle durumlarda erken teşhis çok önemlidir ki maalesef son evrelerde hasta sahiplerimiz getirdiği için sağlıklı bir yaşam standardı sağlayamıyoruz. kedinizin çok su içmesi, sık idrara çıkması, geçmişinde idrar yolu enfeksiyonu geçirmiş ise , çok daha dikkatli olmalısınız, ve veteriner hekiminize vakit kaybetmeden danışmalısınız. erken teşhis hayat kurtarır .
tahammül edememesi değil de bazı hayvanseverlerin, kendisini bu işe adamış hekimlere saygısızlık yapması , ukalalık yapması, sınırlarını aşması diyebiliriz. 3 çocuğu olan bir insanda çocuk bakma hususunda bilinçlidir ama asla bir insan doktorunun karşısına geçince bilgiçlik taslamaz ve onu aşağılamaya çalışmaz ben sizden daya iyi biliyorum demez, diyemez. bu saygısızlıktır. bunun okulunu okuyan insandan daha iyi bilemezsiniz. bilinçli olabilirsiniz, ama daha iyi bilemezsiniz. aradaki ince çizgi çok önemli. bizlerinde arasında branşlaşma var, gidip büyükbaş hekimine de köpek götürmezsiniz. göz rahatsızlığınız olduğunda beyin cerrahına gitmiyorsunuz. biz de her şeyi her hayvanı bileceğiz diye bir şey yok. hepsinin eğitimini alıyoruz ancak ilgi alanımıza göre kendimizi şekillendiriyoruz. bu her şeyi biliyorum zihniyetindeki hasta sahiplerini reddediyorum, daha iyi biliyorsanız veteriner hekime danışmayacaksınız o zaman.
tahammül edememesi değil de bazı hayvanseverlerin, kendisini bu işe adamış hekimlere saygısızlık yapması , ukalalık yapması, sınırlarını aşması diyebiliriz. 3 çocuğu olan bir insanda çocuk bakma hususunda bilinçlidir ama asla bir insan doktorunun karşısına geçince bilgiçlik taslamaz ve onu aşağılamaya çalışmaz ben sizden daya iyi biliyorum demez, diyemez. bu saygısızlıktır. bunun okulunu okuyan insandan daha iyi bilemezsiniz. bilinçli olabilirsiniz, ama daha iyi bilemezsiniz. aradaki ince çizgi çok önemli. bizlerinde arasında branşlaşma var, gidip büyükbaş hekimine de köpek götürmezsiniz. göz rahatsızlığınız olduğunda beyin cerrahına gitmiyorsunuz. biz de her şeyi her hayvanı bileceğiz diye bir şey yok. hepsinin eğitimini alıyoruz ancak ilgi alanımıza göre kendimizi şekillendiriyoruz. bu her şeyi biliyorum zihniyetindeki hasta sahiplerini reddediyorum, daha iyi biliyorsanız veteriner hekime danışmayacaksınız o zaman.