veterinerlerin bilinçli kediciye tahammül edememesi

hemen bi afra tafra. benden daha iyi mi bileceksin demeler, yok 5 yıl okumuşmuş, google' a bok atmalar. çoğunuz hayvan sevmeyen cahillersiniz. sevseniz, bilseniz bilgiden korkmazsınız...
var böyle bir şey. bilinçli kedicilere karşı "ne çok biliyorsun" şekildeki bakışları çok net gözlerinden okunuyor. ve eminim ki birçok kedici, kediler hakkında birçok veterinerden daha çok şey biliyor.
ben çok memnunum vet. hekimlerimizin hepsinden. hiç öyle bir şey yaşamadım.
benim gördüklerim gayet mütevaziler, birçok şeyi bizlerden öğrendikleri için, bilgiye emeğe saygı modundalar sanırsam.
bu durum veterinerin kedi müşterisi az ise yaşanıyor, takdir edersiniz ki tüm meslek erbapları aynı eğitimi alsa da bu iş pratikte bitiyor. kedilerle çok pratik yapmış bir veteriner ile sürekli büyükbaş hayvanlarla veya köpeklerle ilgilenmiş bir veterinerin kedilere yaklaşımı ve bilgisi aynı olmuyor. bilginin yanında veterinerlik empati isteyen bir iş tıpkı tıp gibi, nasıl doktorlardan yakınıyoruz aynı şey veterinerlerde de aynı, naif, empati yapabilen insanlar bu işleri kıvırıyorlar, haldır huldur tipler çok başarılı olamıyorlar. bu iş sizde bitiyor, siz takip edeceksiniz ne ypaıyor nasıl yapıyor.

bakın bir örnek vereyim, ben kedilerimi ilk sahiplendiğimden beri bir veterinere götürüyordum kendisi aynı zamanda arkadaşım. ne zaman götürsem kedilerim huzursuzlanıp sinirleniyordu ki normal karşılıyorum insanlarda bile hastane korkusu var, geçenlerde yine götürdüğümde önceden aramış olmama rağmen yerinde yoktu ve yeni mezun bir kıza kedileri emanet ettim, aşılarını bile vuramadılar. eldivenlerle kedileri tutmaya çalışırken kan ter içinde kaldılar ve kedileri strese soktular ikisi de psikopat oldu kedilerin muameleden. bende sinirlenip tekrar gelmemek üzere çıktım ve başka bir veterinere gittim. kadın gözümün önünde çalıştığı halde aşıyı ne zaman yaptığını anlamadım biliyormusunuz kedi tıslamadı bile eli o kadar hafifti ve hayvanın psikolojisini o kadar iyi çözmüş.
hekim seçmek kediseverlere kalmış fakat bu genelleme yanlıştır ... tahammül edemediklerimiz sayılı aşırıya kaçan kedi sahipleri var maalesef şahsen sebebini de söylemek isterim .. aldığımız eğitim çok da kolay bir eğitim değil kendini yetiştirmiş bir hekime bir kedisever gelip de kedimde şu hastalık var bana ilaç ver ya da ismini ver de eczaneden alıp kendim tedavi edeyim derse bu hem terbiyesizlik olur hem emeğe saygısızlık hem de bir nevi gereksiz artistlik olur ... hekim bilgisini satarak para kazanır .. bilgi paylaşmaktan hiçbir zaman çekinmez .. size desem ki şu hastalık semptomları olan bir hayvanda amoksisilin kg a 50mg dozda kullanılır .. hemen eczaneye gidip bu etkenli ilaç alıp kafanıza göre bilinçsiz uygulama yolundan kullanmayı mı seçersiniz yoksa hekime güvenip yavrunuzu ona mı emanet edersiniz .. kedimin başı ağrıyor deyip aspirin yutturan aptallar var maalesef .. aspirini(parasetamol) sindiren enzimler kedilerde yoktur kendi elinizle kedinizi zehirlersiniz mide kanamasından ölen bir kedi geldi elimizde oldu ve bu çok bilmiş sözde kedisever bir şahsiyet tarafından ... gözünde bir yangı var fakat yangının teşhisini hekim koymalı ve ona göre ilaç önermeli yök neymiş daha önce teremsin genta damla kullanmış geçmiş yine kullansa geçermiş .. bu zihniyete sahip bir hasta sahibi de kendi kedisinin kurtarılacak gözünü kendi eliyle kör etti ... kedi sahipleri bir adet hekim ile diyaloğa geçer hadi memnun kalmadı birden fazla hekimle muhabbet eder ama bir hekim bir günde onlarca yüzlerce farklı tipte sözde hayvansever ile muhabbet etmek zorunda kalır .. bunu unutmayın ve önyargınızı kırın karşılıklı empati yapın derim ...
bilinçli değil de ukala diye tabir etsek daha doğru olur . bilinçlilikle ukalalık arasındaki ince çizgiyi göremeyen sözde kediseverlerin kendince maruz kaldığı bir tahammül edememezlik desek daha doğru olur .. bilinçli hasta sahibine hiç bir hekim ters davranmaz aksine teşvik eder daha da yardımcı olur gerekirse yavrusu strese girmesin diye evine kadar gidip gerekli uygulamaları yapar ama ukalalığa iş gelirse hasta reddetme hakkına sahiptir ve hastayı reddedebilir ..
tahammül edememesi değil de bazı hayvanseverlerin, kendisini bu işe adamış hekimlere saygısızlık yapması , ukalalık yapması, sınırlarını aşması diyebiliriz. 3 çocuğu olan bir insanda çocuk bakma hususunda bilinçlidir ama asla bir insan doktorunun karşısına geçince bilgiçlik taslamaz ve onu aşağılamaya çalışmaz ben sizden daya iyi biliyorum demez, diyemez. bu saygısızlıktır. bunun okulunu okuyan insandan daha iyi bilemezsiniz. bilinçli olabilirsiniz, ama daha iyi bilemezsiniz. aradaki ince çizgi çok önemli. bizlerinde arasında branşlaşma var, gidip büyükbaş hekimine de köpek götürmezsiniz. göz rahatsızlığınız olduğunda beyin cerrahına gitmiyorsunuz. biz de her şeyi her hayvanı bileceğiz diye bir şey yok. hepsinin eğitimini alıyoruz ancak ilgi alanımıza göre kendimizi şekillendiriyoruz. bu her şeyi biliyorum zihniyetindeki hasta sahiplerini reddediyorum, daha iyi biliyorsanız veteriner hekime danışmayacaksınız o zaman.
yıllar yıllar önce yol kenarında sürüsünü terkedip kendini ölüme bırakan bir leylek bulmuş ve can havli ile kucaklayıp cağğğğğnım ciğerim veterinerimize koşmuştum. kızıma mucizeler yaratan veterinerim ne derse beğenirsiniz? ‘ benim branşım değil fakat yabanıl kuşlar konusunda branşlaşmış bir arkadaşım var ona bir danışalım’ özeti bu mesleğin branşlaşması var. özet 2 ne bilirsen bil, bilmen gereken en önemli şey haddindir! özet 3 bırakın da insanlar mesleklerini icra etsinler, yamyam gibi darlamayın. betty boop myavvvvworld’den bildirdi efenim.
önce kendimi tanıtırım, doktor olmam nedeniyle aynı dilden konuşabiliyoruz. sorun yaşamadım. sağolsunlar, hep sabır gösterdiler.
bilinçliden ziyade çok bilmiş insanlara tahammülleri yok bence haklı olarak. bir avukata hukuk öğretmeye çalışmakla bir veterinere işini öğretmeye çalışmak arasında bir fark görmüyorum. tıp bilimi bu kadar dallı budaklı ve yüzyıllardır biriken bir dağ iken, 5 yıl eğitimini aldıkları işle alakalı olarak ben bilinçli bir kedici olarak en fazla tahmin yürütebilir veya bilgilerimi paylaşıp doğruluğunu tartabilirim. zaten dediğim gibi bence bilinçli kediciye değil çok bilmişlere tahammülleri yok.
kendi de bilincli bir arkadasimizsa karsisindaki kisinin iyi niyetini ve kendini sozlu olarak ifade edemeyen bir varliga olan duskunlugunu, hele ki o nadide varlik hastaysa, onu aile bireyi gibi gorup sagligi icin cabalandigini anlamasi uzun surmez. panik hallerinde benim de bir cikis yolu bulmak icin cok arastirip hekimimizi darladigim oldu, simdiki hekimimize gelene kadar baslikta bahsedilen veteriner arkadaslara da denk geldim tabi. hayat bir yolculuk, kedili olunca daha da bir cekilir oldugu muhakkak.
bir iki ziyaret sonrasi, yolcu yolunda gerek dedirtip, baska meslektaslarini da tanimamiza vesile olan veterinerdir kendisi.
özellikle kediyi bir can değil de para getiren bir müşteri olarak gören vet’lerde sık karşılaşılan durum. can olarak görüp seven, ama nedendir bilmiyorum çok bilmişlik taslayanları da mevcut ama bunu meslekle ilişkilendirmemek de lazım. sonuçta böyle ezik tipler her meslekte karşımıza çıkabiliyor. bilgilerine saygımız sonsuz ama sözkonusu bir can olunca onu en şok seven kişiye de söz hakkı verip, bi dinlemeleri şart. örneğin bir tanesi, tecrübeli de bir vet, 6kg’lık kedimi aşı yaparken delirtmiş, sonra kedi çıldırınca korkmuştu. benim ‘ben tutayım durur’ ısrarlarıma “siz karışmayın” dediği için pişman oldu ve yine benim sözüme gelip, tutmama izin vermek zorunda kalmıştı☺️