kediler yeni bir eve geldiklerinde afallarlar ve kimi zaman saklanıp güvende hissedecekleri yerler ararlar. bu yüzden evinizde mümkünse bir odayı ona ayırın ve o istemedikçe rahatsız etmeyin. buranın ses almayan, ferah bir yer olduğundan emin olun.
diğer yandan pek çok insan kedilerini ameliyat ettiriyor ve tırnaklarını yok ediyor. bu kesinlikle tavsiye etmediğimiz, zalimce bir yöntem. bir kediyi tırnaksız bıraktığınızda, insanın parmaklarını kestiğinizi düşünebilirsiniz. bunun yerine tırmalama tahtaları alarak onu alıştırmayı deneyin.
kısırlaştırmayı ise herkese öneriyoruz çünkü bu şekilde pek çok hastalık ihtimali ortadan kalkıyor, kedinin ömrü kayda değer bir süre uzuyor ve evden kaçma riski de ortadan kalkıyor. kısırlaştırılmayan kedi, kzıgınlık döneminde hem kendi acı çeker, hem de size acı çektirir.
eğer evinizde farklı bir kedi veya köpek varsa, ona alıştırırken de dikkatli olun. özellikle yavru bir kedi aldıysanız, ürkmemesi ve yavaş yavaş alıştırılması önemli. eğer bu konuda zorluk çekerseniz veterinerinize danışabilirsiniz. aynı zamanda eğer evde çocuğunuz varsa, onlara da kedilere nazikçe davranmaları gerektiğini öğretin. küçük çocukları, bebekleri asla bir yavru kediyle başında siz olmadan yalnız bırakmayın.
her kedinin kendi karakteri var tıpkı sizinki gibi. o nedenle çok da abartmamak lazım.
emin olun yeni kediniz arzularını size çok iyi şekilde anlatacaktır
+ ilk birkaç gün hayvancığı bunaltmayın sevmek için. bırakın önce bir evi koklasın, sağa sola sürtünüp kokusunu bıraksın, burlar hep benim desin. sonra zaten kendisi gelecek size. hemen sıkmayın çocuğu.
- her zaman su kabında taze su bulunsun. titiz bebeler bunlar.
+ market mamalarını kul lan ma yın! sebeplerini anlatmak aşırı uzun sürer. googledan bi tıkla bakıverin.
- ev yemekleri ile beslemeyin. almaları gereken vitaminler, besinler bizim yediğimiz yemeklerde olsa ve bu onlar için faydalı olsa, zaten veteriner hekimler birbirinden kaliteli mamaları verin demek yerine bamyayla besleyin bunu derlerdi. dimi?
+ en önemli konu aşı ve genel sağlık kontrollerini asla aksatmamak. aşılarını sakın ihmal etmeyin.
- kıyafet allah askina bakın allah aşkına diyorum, giydirmeyin. kendini yalayan hayvanlar bunlar, temiz hissetmelerini ve doğalarına uygun olarak yapmaları gerekeni gerçekleştirmelerine engel olursunuz. sfenks gibi tamamen tüysüz ve sıcak tutulmaya ihtiyaç duymuyorsa, asla kıyafet giydirmeyin. ha illa giydireceğim derseniz, oyuncakçılarda kedi satılıyor, onlardan alın giydirin.
+ boynuna isimlikli bir kimlik takın. üzerinde kedinin değil sizin isim soyisminiz ve telefonunuz bulunsun. ne olur ne olmaz. benim iki kedimde de var.
- dışkılarını ara ara kontrol edin, parazit olur, kan olur, ishal olur. belli mi olur?
+ eve ikinci bir kediyi getirmeyi düşünürseniz, tüm aşıları yaptırıp ve sağlık kontrollerinden geçirip öyle getirin. özellikle barınaktan, sokaktan veya sayıca çok kedinin olduğu bir yerden geliyorsa.
- eğer kedinizin bir ev kedisi olması hayaliyle onu hayatınıza kattıysanız, balkona bahçeye pencereye çıkmasına izin vermeyin ve mali durumunuz el verirse sineklik taktırın. kedi bu sobuçta, sinek görür kuş görür yakalayacağım diye hayatını riske atabilir.
+ ilk iki sefer için, tırnaklarını bir veteriner hekime kestirin. nerden kesmemeniz gerektiğini öğrenin.
- seyahatlerde, tatillerde onu yalnız bırakmayın.
+ sabırlı ve tahammül eşiği yüksek olun ki yaramazlık yaparsa kalbini kırmayın. onlar için dünya bizden daha farklı. bu bardak niye burda bebeyim deyip gayet cool şekilde onu yere atabilir. ve gayet mantıklı bir sebebi de vardır. canının istemesi.
- sağlıklı ve iyi bakılan bir kedi dostumuz on beş yıl civarı yaşar. bunu bilerek girin bu yola, onlar bizim evladımız. oyuncağımız değil.
eğer yavruysa eve ve size alıştıktan sonra hala bir anne sıcaklığına ihtiyaç duyduğu için mutlaka sizinle uyumak isteyecektir, reddetmeyin. kum kutusuna gitmesi hususunda muhtemelen sorun yaşamayacaksınızdır, çoğu zaman sadece kum kutusunun yerini göstermeniz hemen öğrenmesi için yeterlidir ama kum kutusunu düzgünce kullanmayı öğrenmesi zaman alacaktır, şöyle ki yavrular kumu gereğinden çok eşeler ve tuvaletlerini yaptıktan sonra kakalarını bir kaç milimlik parçalara ayırana kadar görevin tamamlanmadığını düşünürler. hali ile minik patilerinde miniminnacık kaka parçaları ile gelip kucağınıza zıplayabilirler. ona bu işin nasıl yapılacağını öğretmeye çalışmayın sadece üstünüzü değiştirip etrafı temizleyin o zamanla her şeyi kusursuzca öğrenecek deneyimleyip. asla ama asla kimyasal içeren mendillerle patisini veya poposunu silmeyin, daha doğrusu kimyasal içermeyen her hangi bir şeyle de onu temizlemeye çalışmayın, kendini temizlemeyi öğrenmesine izin verin. yavrular çok oyuncu çok hareketli olur, kırılacak şeyleri ortadan kaldırın veya sabitleyin ki kendine zarar vermesin. özellikle yüksek katlı bir evde yaşıyorsanız mutlaka camlar ve balkon için önlem alın, düşmez diye düşünmeyin. evet üç beş cm lik bir çizgide bile dengeli bir şekilde yürüyebilirler ama genellikle düşme nedenleri uçan bir kuşa, kelebeğe hatta sineğe yakalamak için hamle yapmalarıdır. özellikle zeminde kimyasal temizlik maddeleri kullanmayın, patileri ile temas edip sonra o patilerle kendilerini temizleyecekleri için zehirlenme yaşayabilir, diare olabilirler. çok mecburi değilse ev içinde alan kısıtlaması yapmayın, kapıları kapatmayın. evin her bölümünde onun için alanlar yaratın. bu alanları yaratırken kendi uygun gördüğünüz yerleri değil daha çok onun nereleri tercih ettiğini gözlemleyerek belirleyin. eğer bir kedi sahiplendiyseniz zaten kedileri seviyorsunuzdur veya çok seveceksinizdir kısa zamanda ama her şeyden önemlisi ona saygı gösterin.
kum kabı (kapalı veya açık olabilir)
kum kabı poşeti (ben kullanmıyorum ama kolaylık sağlıyor diyenler var)
kum küreği (çok büyük boşlukları olan kürekleri tavsiye etmiyorum)
kum (bentonit öneriyorum)
mama + su kabı (porselen, seramik, çelik öneriyorum, plastik kaplar bir süre sonra sıkıntılar çıkarıyor)
mama (yaş mama, kuru mama)
kıl topu önleyici malt (6 aylık olduktan sonra kullanılmasını öneriyorum)
tırmalama tahtası
evde yalnızken oynayabileceği bir kaç küçük oyuncak (illa para vermeye gerek yok, evdeki araç gereçlerden de yapılabilir, fakat yutmayacağı bir şeyler olsun)
kedi tarağı (küçükken alıştırmakta fayda var)
kedi tırnak makası (ilk dönemler veteriner kesse de 6-7 aylık olduktan sonra evde kesilebilir, ben öyle yapıyorum.)
kedi taşıma çantası (veterinere falan giderken lazım olacak)
birkaç tavsiye de benden,
kimyasal maddeler içeren mendillerden, şampuanlardan uzak durun. evde yerleri de bol kimyasallarla silmeyin, arap sabunu ile su karışımı iyidir. banyoya giriyorsa yine yerde fayanslar arasında kimyasallı su birikintileri kalmasın.
kedi kılıyla barışık olun, dökülmesin diye türlü türlü malzeme alıp kedinizin sağlığını riske atmayın, kediler her halükarda tüy döker.
suyu her zaman taze olsun, çok pahalı ama mümkün olsa ben su pınarı alırdım. her gün suyunu yenilemeye çalışın. su hayattır.
yaş mamayı abartmayın, haftada 1 veya en çok 2 kez verin.
aşılarını aksatmayın.
mutlu kediler kolay kolay hasta olmaz, onu mutlu edin, strese sokmayın.
her gün ilgilenin, ilgisiz bırakmayın, tarayın, konuşun, oyunlar oynayın. sıkılırsa sevmeye zorlamayın, rahat bırakın.
kediler için uyku önemlidir. çok yüksek sesler de rahatsız eder. buna dikkat edin, uyurken rahatsız etmeyin.
kapı ve pencereleriniz için önlem alın, düşme tehlikesini ortadan kaldırın.
tuvalet kabını sık sık temizleyin, kediler titizlerdir, kirli kum kabı onları oldukça rahatsız eder.
eğer kediniz anne olacaksa lütfen 12 aylık olmadan çiftleştirmeyin, erken gebelik insanlarda olduğu gibi kedilerde de sıkıntılar yaratıyor.
kediler alanına sahip çıkarlar, sürekli ev değişiklikleri, yer değişiklikleri, odadaki eşyaların yer değişiklikleri onları rahatsız eder.
sırf seviyor diye kendi mutfağınızdan ona zararlı olabilecek yiyecekler vermeyin. hatta mümkünse kuru ve yaş mama dışında çok bir şey vermeyin. mideleri çok hassastır.
kedilerin çoğu suyu sevmiyor, illa yıkamak için didinmeyin, zorlamayın, sadece çok ihtiyaç olduğunda banyo yaptırın.
kulaklarını ayda 1 kez mutlaka temizleyin.
yaramazlıklar yapacaktır, buna kendinizi hazırlayın.
evin bir odasına kapatmayın, evin tamamını kullansın, sizinle beraber uyusun, sizinle beraber koltukta tv izlesin. tabi mutfak, çocuk odası vb. gibi hassas noktalarınız varsa o odaların kapısını kapalı tutabilirsiniz.
uzun uzun yazmayacağım fakat kesinlikle kedi sinekliği taktırın ... özel çelik alaşımlı bir sinekliktir çok para diyenler maazallah bir ortopedi amleiyatı osteosentez minimum 1500tl ... gerisini siz düşünün
* senin veya çocukların için bir oyuncak olmadığını,
* sen istediğinde sevebilip kendi istediğinde tersleyebileceğin bir palyaço olmadığını,
* tıpkı seninki gibi ince bir ruhu olduğunu,
* çeşitli karakteristik özellikler taşıdığını,
* senin yaşam alanına saygı göstermesini istiyorsan senin de ona saygı göstermen gerektiğini,
her defasında kendine hatırlat.
bunları bildiğin ve kendine sürekli hatırlattığın müddetçe hiçbir problem yaşamaz; mükemmel bir aşkla ömür geçirirsiniz.
geri kalan her şeyi birlikte öğrenebilir, yaşadığın tecrübeyle ömrüne ömür katmış olabilirsin.
temel yaşam desteğini sağlayın. bir kez kumuna yaptıktan ve mamasını yedikten sonra ne yapacağına o karar versin. hiçbir kedi bir diğerine benzemez, zaman verin, tanıyın birbirinizi... inanın bu sabır ve saygı size hem kendinizle hem çevrenizle uyum ve huzur şeklinde geri dönecek. kabullenin, değiştirmeye çalışmayın, değişmez çünkü.