sokak kedilerini beslemek

özellikle soğuk ve/veya yağışlı havalarda yapmaya özen gösteriyorum. kedi, köpek, kuş ne varsa az olsun çok olsun, bu tip havalarda mutlaka yiyebilecekleri mama, ekmek vs. bırakmaya çalışıyorum. bazen karşıma birden fazla olarak çıkıveriyorlar. bu durumda hepsinin yediğini görmeden de bırakmıyorum. çünkü bazı kediler epey saldırgan olabiliyor ve görüntüde sevimli bir şekilde miyavlarken yanlarındaki en sessiz olana pati atıyor veya uzaklaştırmaya çalışıyor. özellikle tekirler çok çekingen oluyor ve biraz hırpalanıyorlar veya bana öyleleri denk geliyor. böyle durumlarda çekingen olanın başına dikilip mamasını yediğini görmeden bırakmamaya özen gösteriyorum.

neyse ki yaşadığım yerlerde insanların büyük bir kısmı sokak hayvanlarına karşı değiller. mama ve su kapları da genelde bulunuyor. bu sayede ortalıkta yemek artıkları da olmuyor. sokak hayvanlarını beslemeye sıcak bakmayan bir kesimin sandığı gibi yüzlerce kedi, köpek de gelmiyor. aynı anda 3-5 tane en fazla. başta yazdığım gibi özellikle soğuk ve yağışlı havalar onlar için çok kritik. bazıları yerken ara verip gelip sürünüyorlar o zaman benim de onları mıncırıp, yiyesim geliyor * köpekler de aynı tatlılıkta oluyor. bazıları mamaları yemeden önce sürekli oyun yapıyor.
onlar "doğal hayatlarında" avlanir siz hazıra alıştırıyorsunuz, hem o mamalar zararlı hede hödö diyen hatırı sayılir bir insan kitlesi mevcut. mama paketini yavaşça yere bırakıyoruz gardimizi alıyoruz ve yumrugumuzu omuzdan çıkarmak suretiyle çeneye doğr.. baştan alıyorum. mama paketini yavaşça bırakıyoruz doğruluyoruz. gülümsüyoruz. efendim artık doğal diye bir yer olmadığından betonlarin arasına sıkışan bu canlar biz beslemezsek mama bulma uğruna arabaların altında ezilerek can veriyorlar. sizden ricam evinizde artan yemek vs. kaplarla dışarı çıkarsanız hem sevap bakın... anladınız siz onu.
elimde mama ile mahalle mahalle dolanırım. poşetin sesine hemen gelirler. önce bacaklarıma sürünüp sonra yemeye başlarlar.
bazı günler evden 1 gün hiç çıkmayınca aklım onlarda kalır acaba yemek buldular mı, koyduğum mamalar bitti mi diye.
öğrenci olduğum için arada belediyeden mama yardımı istiyorum. 2-3 kilo veriyor, hiç yoktan iyidir.
bir kere alıştınız mı bir daha hiçbir kediye sadece bakıp geçemiyorsunuz.
kasaptan tavuk ciğeri ve mama ile besliyorum genelde. bazen evde makarna haşlıyorum tavuk suyu veya bulyon ile.
ama genel olarak yetemediğimi hissediyorum her zaman ve bu çok üzücü.
keşke insanlar biraz daha duyarlı olsa. akşam yemeklerinden kalanlarını poşetleyip çöpe atmak yerine bir kaba koyup kapının önüne koysalar.
gerçi bunlar çok uzak hayaller çünkü sürekli su kaplarını çalan ve mamaları yere döksem bile süpürüp atan insanlarla dolu bir ilçede yaşıyorum.
elbet bir gün güzel günler göreceğiz diye umuyorum...
az evvel advance mamayla sokak kedilerini besledim üç tane pisicik biri sarman elimi burnuyla öpen gıdısını bacağma sürten mi dersin bikaç ayrı yere de mama braktm bir kap da suları var temizleyip yine koydum her gün dolduruyorum o suyu.
insanların çöp karıştırıyor onlar doyar niye mama alıyorsun ki demeleri üzerine sinirlenip daha çok mama almamla sonuçlanmış eylem.
öyle vefalılar ki.ilk başta korkup gelmeyenler şimdi normalde bile yanıma gelir oldular.açlar hem sevgiye hem mamaya.
beslemeyeni asıl gercekten anlamıyorum. beslememek için kör kalpsiz falan olmak gerekiyor. yanimda mama yoksa bile şu aç bitir salamlardan bir kactane alir veririm. hatta beni tanidiklarindan markete girmek isterler market görevlileri kovar bende onlarla kavga eder ortaligi birbirine katar salamimi alir çıkarım. bahcemde de cok var bakin bu kiz bize yemek veriyor diye yaymislar sanirim benim eve uğramadan gecmezler
son zamanlarda kasaplardan artık tavuk parçaları alıyorum. kaynattıktan sonra suyuna ekmek batırıp kedilere veriyorum. devamlı kuru mama vermek bütçeyi fazlasıyla zorluyor.
çorlu'da bir kaç arkadaşı ziyarete gittim, 3 farklı site ve 3 sitede de çevrede birçok mama ve su kabı gördüm. insanların kedileri beslemesi dışında bir de buna çomak sokmayanların olduğu bölgelerde yaşamak güzel. evet koyulan su kabını mama kabını devirenleri gördükten sonra sanırım kediler de nerelerde yaşayacaklarını iyi analiz edip karar verebiliyorlar.
bizim işyerinin yan tarafında bir alan var. oradaki sokak kedileri sabahları toplanıp miyavlayarak mama isterler. biz de işyeri olarak onlara mama veririz. mama döktüğümüz yere kadar peşimizden koşarak gelirler. öyle güzel bir duygudur ki bu!
her gün yolunuzun gözlenmesi, geç kaldığınızda bir ton söylenme mırıltısına maruz kalıp azar yiyeceğiniz, gece yastığa başı rahat koyduran güzel durum
güzeldir hatta bir süre sonra sizi görür görmez sagdan soldan kedi çıkmaya başlar ayaklarınızın arasında dolanır mırlarlar gözlerinde kocaman bir minnettarlık görürsünüz kısacası pek hoştur.
bir sokak kedisinin, sayenizde tok yatacağını bilmek en güzel mutluluklardan birisidir. bu mutluluk insanda alışkanlık yapar ve yanınızda mama taşımaya başlarsınız.
evde yemek artsın diye beklemek, arabada mama ile gezmek, plastik kaplari atmayıp 'mama koyarım' diye saklamak, boş su kabı görünce hemen doldurmak..arada bir eldiven giyip, besleme mekanını temizlemek..
çantanda her daim onlar için mama bulundurmak demek, fakat ne yalan söyleyeyim arada ığöğğğhg mama vermeyin şunlara diyen çatlak sesler çıkınca, ağzına kürekle vurası geliyor insanın.
havalar soğudu ya, sokakta baktığımız bazı kedişler hapşırıyor, burnu akıyor, üşütüyor yavrular, ne yapacağız ?
aslinda o kadar zor degil, hic bir sey yapamayan 5litrelik su kaplarini kesip genis su yeri yapabilir

yemek icin ise en basitinden ekmegi sutle yada yogurtla birlikte sogugu kirilincaya kadar(kaynar olmasin) isitip bi kapta verilebilir
  • /
  • 2