kısırlaştırma

kar tanem 5.5 aylık dişi. veteriner 6 aydan sonra kısırlaştırabiliriz ama 10 aydan sonra daha iyi olur dedi. kararsız kaldım. ikimiz de çalışıyoruz, apartmanda oturuyoruz kızgınlık dönemi geçirmeden kısırlaştırmak istiyorum. tavsiyelere tecrübelere açığız.
neden acele ediyorsunuz pek anlam veremedim. erkek kedi olsa tamam koku bırakır, ortalığı batırır falan da dişi kedi en fazla biraz ses çıkarıp erkek kediyi çağırma girişimizde bulunur. onun dışında başka bir zararı olmaz. 1 yaşına gelmeden kısırlaştırma tavsiye edilmiyor. acele etmeyin derim.

(bkz:bir kedi kısırlaştırılmasına rağmen neden hala evden kaçar)
(bkz:neden kedileri kısırlaştırıyoruz)
(bkz:kısırlaştırma düşmanları)
(bkz:kısırlaştırma alternatifleri)
teşekkür ederiz yorumunuz için. neden acele ediyoruz şöyle ; okuduğum makalelerde kızgınlık dönemini geçirme sayısı arttıkça rahim kanseri ve göğüs kanseri riski artıyormuş öncelikli endişem bu. ikincisi sürekli bağırması. günün çoğunda yalnız bu zamanlarda ilgilenemeyiz. apartmanda oturuyoruz komşulara da sıkıntı verir diye korkuyorum. dünden beri ufak ufak belirti vermeye başladı. biraz bağırıyor oyuncakla , yaş mamayla falan dikkatini dağıtıyoruz. biz yokken ne yapacak bilemiyorum.
bu konuyla ilgili kesin kararımı verdim. kısırlaştırmayı desteklemiyorum. kedimizin memnun olup olmadığını bilme imkanımız olmayan ve onun için yaşamın 3 ana fonksiyonundan biri olan bir şeyi elinden almak bana bencilce geliyor. tabi ki kasıt sürekli doğurtalım değil. ama çok kontrollü ve sağlıklı üreme imkanını ona sunarak kısırlaştırmamak benim için kedim adına yapacağım en mantıklı hareket.
karşı olduğum bir kavram.
her veterinerin görüşü neden farklı ben de onu merak ediyorum. kimi 4-5 aydan itibaren kısırlaştırılabilir derken kimi de 1 yaş üzerinde operasyon yapılır diyor. yabancı kaynaklarda 4-5 ay sonrası için uygun olduğu dışında aksi bir şey okumadım.
başka bir tür üzerinde tahakküm mü yoksa zaten yaşam alanlarını daralttığımız/zorlaştırdığımız bir türün plansız çoğalmasıyla ilgili gerekli bir adım mı ben de kişisel olarak ikilemde kalıyorum. kısırlaştırmamanın dişi kedilerde rahim kanserine ya da çeşitli tümörlere neden olacağına dair çok fazla yazı var bir de.

sanırım buradaki çizgi “çoğalmasına izin verilen kedilerde kaç nesil kısırlaştırmadan bakabilirim ya da kaç kediye kadar aynı fikirde kalırım” gibi soruların cevabını bulunca çiziliyor. ya da eve, yanımıza almamalı da dışarıda insan müdahalesi olmadan dilediklerince çoğalmalılar mı?

benim merak ettiğim aslında şu, yalnızca üreme maksadıyla kızgınlığa girdiği söylenen kedilerin hakkı/doğası/deneyimi konusunda hak sahibi miyiz, değil miyiz? yiyeceği mamaya kadar biz seçerken (ki beslenme de hak) bu konuda karar vermekte neden zorlanıyoruz?

kafalar karışık, bizim de şu an önümüzdeki en temel mesele bu. çıkardığı sesler vs hiç önemli değil ama girdiği stresi bitkisel yollarla engellemeye çalıştık ilk seferinde, kısa sürdü ama nasıl etkilendi, bir sonrakinde nasıl olacak gibi sorular var kafamızda.

tüm aşıları tamamlandıktan sonra operasyon önerdi veterinerimiz. bakalım işin içinden çıkabilirsek bir yol çizeceğiz mecburen.
kısırlşatırma konusunda netiz. çünkü sokaklar ölü yavrularla dolu. yavruların da yavruları olacak. bir kedi kısa sürede oluyor 1000 kedi. 1000 kediye bakamam. sahiplendirirsiniz derseniz sokakta sahiplenecek bir sürü yavru var onlar sahiplenilsin, en azından şansları artsın. benim öğrenmek istediğim ne zaman ve nasıl? araştırırken yandan ve alttan olmak üzere iki farklı yöntem olduğunı gördüm. bu konuda da bilgi ve tecrübelerinize açığız.
kediniz ilk kızgınlık dönemini geçirdikten sonra kısa aralıklarla bu süreç devam edecektir ve o halleri de pek sevimlidir. eğer evde çiftleşebileceği bir erkek kedi yoksa yedi sekiz ayını doldurana kadar beklemenizi öneririm (erkek kedilerde ise bir yaşını doldurması öneriliyor) ses yahut çıkardığı gürültü yasal anlamda bir sorun teşkil edemez, içiniz rahat olsun ve eğer sağlığında yahut gelişiminde bir problem yoksa yedi sekiz ayını doldurunca kısırlaştırma operasyonunu yaptırabilirsiniz gönül rahatlığıyla.
ayrıca özel kliniklerin tamamı ön karın bölgesinden yapıyorlar ameliyatı. yandan açılarak yapılan yöntem sadece belediyelerde sokak canlarını kısırlaştırmada uygulanıyor olsa da halen, ön karın bölgesi ameliyatı daha sağlıklı bir yöntem olarak görülüyor.
teşekkür ederim yorumunuz için. bizim veterinimiz yandan yapıyormuş fotoğraflarda gördüm, gidip sormadım. yandan ameliyatta daha az dikiş oluyormuş ama kasları kestiği için sıkıntılıymış. ayrıca yandan ameliyatta diğer taraftaki yumurtalık tam temizlenemeyebiliyormuş. veterinerimiziden de memnunuz ama başka veteriner arayacağız galiba :/ bir de öğretmenlik yapıyoruz şubat tatilinde 6 aylıkken yaptırsam mı diye düşünüyordum yoksa temmuza kadar kalacak. hafta sonu yaptırsam toparlamaz 2 güne benim de içim el vermez bırakıp gitmeye. oyçok zor. :/ :)
operasyon sonrası en az bir hafta başında nöbetleşe sabahlanması gerek, hem kendi kendine yetemediği yerlerde yardımcı olmak hem de ardıl etkileri zamanında gözlemleyebilmek için. tecrübeyle sabittir. işin psikolojisine hiç girmiyorum, çıkılır bir hâl değil çünkü.
başlık slogan gibi ama;

kısırlaştırma! bırakın yapamadığınızı yapsın.

gerçekten slogan oluyor.
bilmiyorum ya , inanın bilmiyorum. yani yanımızda yaşamasalar doğaları gereği yapabilecekleri bir şeyi , sırf farklı sebeplerle ellerinden almak gibi geliyor. onlar için iyi olduğunu söyleyen de var olmadığını söyleyen de. ama onlara sorup işin gerçeğini öğrenemiyoruz , onlarla konuşup doğrusu nedir öğrenemiyoruz. ben de empati yapmaya çalışıyorum bu yüzden. onlar benim çocuğum gibi. annem babam da ben çocukken belirli sebepler ile benim bu doğal davranışımı kısıtlasalar kendimi eksik hissederdim. o yüzden iki arada bir deredeyim.
felinoloji derneği başkanı tica'nın kısırlaştırma konusuyla ilgili yayınladığı makaleyi çevirmiş. paylaşmak isterim;


kısırlaştırma hakikatleri

kısırlaştırma

günümüzde geçmişe oranla daha fazla insan kedilerini kısırlaştırmaktadır. peki neden? çünkü kedilerle yaşayan insanlar kedilerini kısırlaştırmanın çokça faydasını keşfetmektedir. bu makale bu faydaları özetlemekte ve kısırlaştırma hakkında yaygın olarak sorulan soruların cevaplamaktadır. diğer sorularınız için veterinerinize danışmanız gerekmektedir.

ev hayvanlarının nüfus artış fazlalığı problemini duydum. tam olarak problem nedir?
basitçe anlatmak gerekirse, ev hayvanlarına yuva olacak ev sayısından daha fazla ev hayvanı doğmaktadır. bu nedenle, amerika birleşik devletlerinde her yıl 10 milyondan fazla kedi ve köpek kimse onları istemediği için barınaklarda ötenaziyle öldürülmektedir. bu kedi ve köpeklerin çoğu genç, çekici, sağlıklı, arkadaş canlısı ve oyuncudur. bazılarıysa safkandır.ev hayvanlarının nüfus fazlalığı sorunu olduğu için ev hayvanlarının üremesini engellemek için tedbir alınmalıdır. çözümlerden biri de kedi veya köpeğinizi kısırlaştırmaktır.

kısırlaştırma nedir?
kısırlaştırma hayvanın üreme çoğalma kabiliyetini ortadan kaldırmaktır. dişi kedilerde kısırlaştırma rahim ve yumurtalıkların cerrahi yöntemle alınmasını içerir. erkek kedilerde kısırlaştırma testislerin cerrahi yöntemle alınmasını içermektedir. iki operasyonda genel anestezi altında yapılan güvenli, rutin ve nispeten acısızdır. tipik olarak kısırlaştırılan dişi ve ya erkek ameliyatının ilk günü içerisinde ayağa kalkmaktadır.

kısırlaştırmanın faydaları nelerdir?
kısırlaştırılan kediler cinsel içgüdüyle daha az dengesizleşir. aile üyelerine karşı daha duyarlı olabilirler. kısır kediler eş aramak için sokaklarda gezme ve kaybolup incinmeye daha az meyillidirler.(erkek kedi kızgınlıkta olan bir dişinin kokusunu çok uzak mesafelerden alabilir.)

kısırlaştırma pahalı değil mi?
çoğu veteriner kısırlaştırma ücretlerini makul tutmaktadır fakat ücretler değişebilmektedir. size kısırlaştırma ücretlerini soruşturmak için farklı klinikleri aramanızı tavsiye ederiz. şunu unutmayın ki tek seferlik kısırlaştırma ücreti gezerken veya kavga ederken yaralanan hayvanın veteriner tedavisine kıyasla çok cüzidir. ek olarak anne kedinin sezaryenla doğum ihtimalini de içeren düzgün sağlık giderleri, beslenmenin yanında yavruların anti-parazit uygulamaları ve aşıları fahiş veteriner faturalarına neden olabilir.

kısır kediler diğer kedilerle kavga etmeye daha az meyilli olmaları sebebiyle kendilerini acı çekmekten ve sahiplerini yüksek veteriner faturalarından korumuş olurlar.

kısırlaştırma operasyonu ne kadar sürer?
çoğu klinik ve veteriner hastaneleri kedinizi sabah saatlerinde kabul edecek ve ameliyat sonrası kedi aynı gün veya bir sonraki gün alınabilecektir.

kısırlaştırma kedimin kişiliğini değiştirir mi?
kedi sahiplerinin çoğu kedilerin kişiliğinde bir değişim görmemektedir. fark edilen bir değişiklik olursa o da: kedinin daha az gezmesi, hayvanlarla daha az kavga etmesi, daha az huzursuzluk ve saldırgan davranış sergilemesidir. karşılığında kediler daha sevecen hale gelmektedir.

kedim bahçemi asla terk etmez. niye onu kısırlaştırayım ki?
kısırlaştırmanın sağlık açısından faydalarını okudunuz. ilk kızgınlığından önce kısırlaştırılan dişi kedilerle diğerlerine göre meme kanseri görülme ihtimali 200 kat daha azdır. aynı zamanda sıkça karşılaşılan vakalardan biri de kızgınlıktaki bir kedinin sizin arka bahçenize girecek yolu bulmasıdır. unutmayın kısır kediler daha sakin, bakımı daha kolay ve size karşı daha özenlidir.

yaygın inanışın aksine kısırlaştırma kedinizi daha şişman ya da tembel yapmaz. bilakis kısırlaştırma sonrası kedinizin metabolizması değişir ve kedi daha az gıdaya ihtiyaç duyar.

kısır kedileri lisanslandırmak her zaman daha ucuzdur da!

dişi kedisi olanlar için kısırlaştırma yapmak için daha fazla sebep:
kısır dişilerin pyometra (rahim duvarlarının kalınlaşmasına bağlı olarak iltihaplanma) ve rahim kanserine yakalanma ihtimali daha düşüktür.

kızgınlıkta olan dişiler püskürtür ve halı, eşya gibi uygunsuz yerlere çiş/kaka yapar. ek olarak gürültücü, kavgacı ve can sıkıcı erkek kedileri çekerler. kısırlaştırma bu problemleri yok eder.

hamile dişiler hem hamilelikte hem de yavrular doğduğunda çok daha fazla yer. hamile kediler için sağlık hizmetleri pahalıdır.

yavruları büyütmek masraflıdır ve beslemek, anti-parazit uygulamaları, aşıları, onlara yeni yuva bulmak vakit alır.

erkek kedisi olanlar için kısırlaştırma yapmak için daha fazla sebep:
kısır erkek kediler üreme ve prostat bezi enfeksiyonu ve bozukluğundan acı çekmeye veya cinsel-idrar yolu sorunları yaşamaya daha az meyillidirler. bahsi geçen durumlar 5 yaş üstü erkek kediler en yaygın sorun olan böbrek hastalıklarına neden olabilir.

kısırlaştırılmayan erkek kediler tipik olarak bölgesini işaretlemek için evin içine ve dışına idrar püskürtür. erken yaşta kısırlaştırma normal olarak bu sorunları ortadan kaldırır.

kısırlaştırma efsaneleri!
batınımdaki(tek doğumdaki yavrular) her bir yavruya iyi bir yuva bulabilirim.

maalesef hayvan barınaklarındaki hayvanların çoğu onlara yuva bulamayan sahipleri tarafından oraya götürülüyor.

çocuklarım doğum mucizesine şahit olmalı.
televizyonlar ve kütüphaneler çocuklara hayvanların çoğalmasını öğretmek için oldukça ziyadesiyle öğretici kaynaklardır. bununla beraber “doğum mucizesi” milyonlarca kedi için pet nüfusunun aşırı artışından dolayı ötenaziyle öldürülmeyle neredeyse eşdeğerdir.

safkan kedimi üreterek para kazanabilirim.

safkan kedilerin profesyonelce üretilmesi arzu edilen ırk özelliklerini yıllarca çalışmayı içeren bir bilimdir. yeni başlayanlar için anne ve yavrular düzgün şekilde bakılıp beslendikten, antiparazit uygulamaları ve aşıları ve tanıtımı yapıldıktan sonra çok az para kalmaktadır.

kedim kısırlaştırma için çok yaşlı!
kediler her gün güvenli bir şekilde kısırlaştırılmaktadır. kedinizin sağlık problemi olmadığı sürece kısırlaştırma güvenli ve rutindir. veterineriniz veya düşük maliyetli kliniğiniz herhangi bir sağlık problemi var mı diye tespit etmek için kısırlaştırma öncesinde kedinizi muayene edecektir.

kaynak: the international cat association (tıca- http://www.tica.org) /uluslararası kedi birliği
çeviren: feyza nur çelik- felinoloji derneği yönetim kurulu başkanı (http://www.felinolojidernegi.org)
ben hala kısırlaştıramadım. 2. kez kızgınlığa girdi 1 hafta oldu çıkalı. bugün veterinere gitmem lazım ama ağlamaktan gidemiyorum. çok korkuyorum onu bir şey olacak diye. yazınız motivasyonumu arttırdı teşekkür ederim.
evde beslenen ve sokağa çıkmayan kediler için daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. hem kedi hem de sahibi için.
bizimkini 8 aylıkken kısırlaştırdık. aslında önce çiftleştirmek istemiştik veterinerimizle konuştuk ayarlaması için ama dişi kedi bulamadı bi türlü. baktık süreç uzuyor ve bizimkinin sağa sola püskürtme şeklinde bıraktığı kokular yüzünden evde duramayacak hale geliyoruz, bir yandan çocuk agresif çiftleşmek istiyor yapamadıkça mutsuzlaşıyor, mecburen kısırlaştırdık.
erkek kedilerin daha kolay atlatabildiği bir şey sanırım. bizim veteriner aslında dikişe bile gerek olmadığını ama ne olur ne olmaz diye attığını söyledi.
bu arada oğlum 9 aylıktı biz kısırlaştırdığımızda. kızgınlığa girmişti ama biraz şaşkaloz bir çocuk olduğu için püskürtme girişiminde falan bulunmamıştı. veteriner de püskürtme huyu gelişmeden yapalım dedi. neyse efendim iri kıyım bebemi zar zor uyuttular. operasyon bitti geldik eve. bir gün önceden mamayı kesin demişti veteriner fakat ben suyu da kesmek gerektiğini düşünememişim. çocuk da aç karnına vurmuş suya. uyanana kadar her yere işedi üstüm de dahil. çünkü anası olarak kucağımda ayıltmaya çalışıyorum. 7-8 saatte anca ayıldı. evi kırkladık sayesinde. siz siz olun suyu da kesmeyi unutmayın. 1 haftaya tamamen iyileşmişti. şu an da hiçbir problemi yok koşuyor oynuyor. yalnız eskisine oranla daha hiperaktif. eh enerjiyi yönlendirecek başka bir şey kalmayınca tabi.
kimisi kızgınlığa hiç girmeden yaptırmayı öneriyor ancak veterinerimiz organ gelişimi için daha faydalı olur dediği için dişi kedimizi 11 aylıkken kısırlaştırdık. ilk gün onun için zorlu bizim için üzücü geçti ancak 3. günden sonra iyice toparladı.
1 yasindaki disi kedimi 4. kez kizginlik surecine giripte evin icinde caresiz miyavlamalarina dayanamayip, tam dogumgununden birkac gün sonra, hemde koronali günlerde kisirlastirmak üzere veterinere biraktim, bir gece veterinerde konuk olan kizimin ameliyati cok basarili, yanda bir kucucuk kesik, uzerinde 3 adet zimba teliyle sabitlenmisti. eve geldiginde cok korktugunu bize 1 gün boyunca hic yaklasmadigini ancak ertesi gün eski haline dönmeye basladigini gördüm. 4. güne kadar masa üstüne atlama yapmadi kontrollü hayvanlar, 7. günunude ameliyat izi üzerindeki zimbalari aldirdik, kisirlastirilmis kedi mamasina basladik.hic korkulacak bir mudahale degilmis ancak viki bizden ayrilirsa sirf bu mudahale yüzünden kedi sahiplenmeme karari aldim.
biz kim oluyoruzda baska bir canlinin yasam kosullarina sonrasinda onun tercihlerini belirleyip özgürluklerine mudahale ediyoruz diye düsünunce sokakta yasamalarinin kisada olsa daha özgür bir yasam oldugunu farkettim. varolus nedenimizi sorgulamayi cok iyi biliyoruz ancak baska hayatlari kendi zevkimiz icin hapsetmektende vazgecmiyoruz. kisirlastirma ameliyatini yaptirdim ama keske yaptirmasaydim diyede hergün aklimdan geciyor.
bizim 2 oğlanı da kısırlaştırdık ama vicdanım hala rahat bırakmıyor beni doğru mu yaptım yanlış mı diye hala düşünüyorum

harry kardeşi ron u rahat bırakmıyordu her sabah 4 de evde bir kovalamaca başlıyordu yavrum ron bizim yorganın altına sığınıyordu harry de başımızda verin o kediyi bana diye bağırıyordu
  • /
  • 2