kısırlaştırma
iç güdüsel olarak sürekli çiftleşip doğum yapabilecek ve her 2 ayda 1, 2 ay süreyle yavrularını korumaya, doyurmaya, temizlemeye çalışacak olduğu düşünüldüğünde hayvanı rahatlatacak eylemdir.
büyüklerimiz şaşırıyor, benim bildiğim, kediler yılda bir sefer doğurur diyor. bu köyler için geçerli, şehirlerde fazlasıyla erkek kedi olduğu ve dolaşım alanları dar ve sürekli çakışmasından dolayı bir dişi kedi 1 yılda 3 sefer doğurabiliyor, o da yavruları öldürülmez ya da erkenden kendisinden alınmazsa. erkek kedilerin yavruları öldürme ihtiyacı da buradan kaynaklanıyor, dişi yavrusuz kalınca çiftleşmeye hazır hale geliyor. bu şekilde 3 seferi bile geçebilir, bu durum da hayvanın ömrünü kısaltıyor, yaşam şartlarını kötü hale getiriyor.
sahipli kediler için ise diyebileceğim tek şey, olay tamamen iç güdüsel, hormonlar yönetiyor. anne olmak, yavrularını sevip büyütmek isteğinden kaynaklı değil. bu durumdan dolayı da içimiz rahat olmalı :)
7 aylık erkek kedim için beni ilk günden beri düşündüren durum. doğru zaman ne zaman? ne yapmalıyım? nasıl olacak? canı acıyacak mı? yaptırmasam mı? koku bırakacak mı? yıldım tüm bu sorulardan ve çok fazla çıkmazdayım.
8 aylık ve sonrasında kısırlaştırılabilirler. erkek kedilerin operasyonu çok basittir ve hemen iki üç gün içinde toparlarlar. dişilerde operasyon biraz daha detaylıdır ve bir hafta içinde kendilerini toparlarlar. erkeklerde 1 yaşına gelmeden kısırlaştırıldıklarında koku bırakma, işaretleme de yapmayı öğrenemeden bu sorunu çözmüş olursunuz. kedilerde kısırlaştırma operasyonu dostunuzun ömrünü uzatır. tabi ki son karar sizin.
kedilerin iyiliği için yapılıyor fakat bazen insanların onun doğası öyle, anne olmak onun da hakkı gibi tuhaf düşünceleri oluyor. anne olup 4-5 yavruyla sokakta sefil olacağına kısır ve mutlu bir kedi olsa daha iyi değil mi?
hayat kurtarır. hem evde hem de sokakta yaşayan hayvanlar için gereklidir. ozellikle sokakta yasayan kedi kopek icin yasam kalitelerini fazlasiyla arttirir. kizginlik sureclerinde yasanabilecek yaralanma ezilme hastalik kapma durumlarini azaltir. kisirlastirin yasatin arkadaslar
sokakta bulduğum minik kedilerimi ben başka şehirde okurken kısırlaştırmış annemler. belediye veterineri olduğu için hem biraz endişelenmişler hem de annem kedileri götürürlerken çok üzüldüğünü söylemişti -ki kendisi klasik 'ben evde kedi istemem' anne tipidir-. yine de çok sorunsuz geçti ameliyat. sağ salim teslim ettiler zaten küçük bir kasaba olduğundan sıkıntı çıkmadı. bulduğumda bir yaşından küçüklerdi biz de bir yaşına yakın bir dönemde kısırlaştırdık çiftleşme dönemi geliyor diye. yaramaz, hareketli kedilerim kısırlaştırmadan sonra duruldu biraz. tabii olgunlaşmanın etkisi de olabilir :)
bugünlerde kedilerini kısırlaştırmamak konusunda ısrarcı olan kedi ebeveynleri görüyorum. yahu haydi hayvana acımıyorsunuz, kendinize de mi saygınız yok? kedileri kısırlaştırmamanın sağlıklı bir tarafı da yok yani.