kedili eve yeni bir kedi dahil etmek
yeni kedi diğer kedilerin olduğu eve kesinlikle direkt bırakılmamalı. öncelikle ayrı bir odaya alınıp yeni kedinin kokusunun diğer kediler tarafından algılanmasını sağlamak gerekiyor. yeni kedi minimum 1 hafta kadar ayrı odada kalmalı. sık sık odasını ziyaret ederek onu sevmeli, ilgilenmelisiniz. aynı kıyafetlerle ve ellerinizi yıkamadan diğer kedilerinizi de sevin. bu onların arasındaki koku bağını sizin üzerinizden alarak olumlayacaklardır.
1 hafta süreçten sonra tüm kedilerin birbirlerini uzaktan da olsa göreceği şekilde en sevdikleri mamaları verin. yemek yerken bir yandan da birbirlerini görecekler . tüm kedilerin biraz aç olmaları daha çok işimize yarar. lezzetli bir yiyeceği yerken birbirlerini görmeleri yine bu tanışmayı olumlayacaktır.
kediler için yaşam alanları çok mühimdir. hakim oldukları alanlara başka kedilerin gelişi onların hiç hoşuna gitmez. bu sebeple tüm bunları yapsanız bile aralarında mutlaka bir hakimiyet savaşı yaşanacak ve dominant olan aralarındaki tartışmalar sonrasında belirlenecektir. bu yaptıklarınız sadece bir nebze de olsa aralarında tartışmanın şiddetini azaltacaktır. tabi tamamen hiç sorun olmadan birbirlerine alışırlarsa ne mutlu ama genellikle sıkıntılar çıkıyor.
şöyle de iki kaynak sunayım;
https://www.hillspet.com.tr/cat-care/rou...
https://kedilibirhayat.com/2017/05/20/2-...
3 sene olacak neredeyse büyük olan küçüğü hala kabullenmedi. ne inat varmış onda da arkadaş! küçüğe de eziyet etti bir süre bize de. şimdi çözümü onu yok saymakta buldu sanırım. küçüğü görmüyor ve muhatap almıyor.
on küsur yıl önce yavaş yavaş alıştırma taraftarıydım,
nitekim oldukça işe yarayan bir yöntemdir usulca, sakince koku yöntemiyle alıştırmak.
fakat ne olduysa son iki, üç senedir eve giren çıkan kedigillerin haddi hesabı olmayınca yeni kedinin kafesini salonun ortasına koyup, 15 dakika ortada hiç bir değişiklik yokmuşçasına devam ediyorum her ne yapıyorsam,
tabii evin esas yetişkin oğlanı yavaş adımlarla kafes etrafında dolanmalar, koklamalar, sonra tıslamalar, kükremeler etc,
tabii göz ucuyla kontrol bende bu esnada,
sonra haydi vira bismillah diyerek, 15 dakika sonra esas oğlanı mamayla oyalayarak yeni kedinin kafes kapağını açıyorum,
yüz yüze geldikleri anda, yeni kedi hep sıvışıyor bir yerlere,
en fazla 1 saat gırlamalar, tıslamalar ve kükremeler,
benim panik ataklarım derken,
her ne hikmetse ertesi sabah yan yana ayrı mama tabaklarından ciğer yer hale geliniyor,
_bu arada barf ile besleniyoruz_
tabii yatırım tavsiyesi asla değil,
bizde durum böyle'yi anlatmak istedim.
bir de sanırım kediler tanışırken insanların ve evin enerjisi çok önemli,
en ufak bir stres tüyosunu bile koklayabiliyorlar.
unutmadan, benim kedim çok agresif bir kedi değil fakat 4 yaşında yetişkin kısır bir erkek.
öyle.
nasıl alıştırırsan alıştır, evdeki asıl kedinin sürekli cebinde kullanmaya hazır bir kıskançlık silahı oluyor. sonra gelsin tripler, tavırlar. hiçbir zaman dengeyi bulamayacak sanırım.
ilk kedim baba, ikinciyi oğlunu hemen kabullendi, biraz üzüldü ama uzatmadı. fakat küçük alan kavgası yapıyor, dayılanıyor, güreşiyordu, büyük gelince küçüğü odaya kapatıyordum, sonrasında o da birlikte yaşamayı kabullendi. şimdi küçüğü kapatmıyorum, beraber yemek yiyip oynuyorlar, büyük çok yorgun yada asabiyse küçük yine odaya gidiyor.
bir pazar günü piknik için gittiğimiz ormanlık alanda, terk edilmiş halde bulduğumuz british masumu, mecburen eve getirdik. ilk 3-4 gün ortalık süt liman yaşadık. veteriner abimizin her dediğini harfiyen uyguladık. tam oldu bu iş, artık iki kızımız var dediğimiz bir gece, sabaha karşı bizim haydut, el kadar minnağın olduğu odayı bastı! sonuç biz beceremedik o işi.
kucukken eve alip buyuttugumuz iki tekiri soguk gunlerin arefesinde tekrar evimize almak istiyoruz ama 4 yasindaki cakilimiz hic bir sekilde onlara alismiyor. gordugu yerde tisliyor ve saldiriyor. strese girmesini de kesinlikle istemiyoruz. acaba ne yapmaliyiz alismasinin bir yolu var midir.
eve ilk aldığım 2 kedimden dişi olan sonradan gelen 3 kediye de sürekli saldırılar düzenliyor. ah özellikle de son geleni öyle hırpalıyor ki. erkek olan ise eve son gelen 3 kediden 2si ile gayet iyi anlaşıyor. fakat son gelen kıza o da ciddi saldırılar düzenliyor. artık küçük kızı sürekli başka odada tutuyorum. yanına sadece son gelen tayfa girebiliyor, diğer iki eski kesinlikle yasaklılar. tabi bu durum nasıl çözülür hiçbir fikrim yok.
ben korkumdan çok istediğim halde alamadım. abim mecbur kalıp aldı, aylar geçti ilk kedi asla ikinciye alışmadı. yeni gelen tırmık, ilk kedisi inci'yi hep kovalıyormuş, o da korkup yüksek yerlere kaçıyormuş. mümkün değil onlar birbirine alışmayacaklar. inci 7, tırmık 1 yaşına yaklaşmış olmalı tam yaşını bilmiyoruz. üstelik inci dişi, tırmık oğlan:(
3 gün mücadele ettik, başlarından ayrılmadık çünkü ev sahibi kedimiz zarar vermeye kalktı. şimdi ise tam yanımda kucak kucağa uyuyorlar yavrularım.
2 ay önce deneyip başaramadığım iş. bizim ufaklik yalnız ölecek bu gidişle.
ikinci bir kediyi mischanın daha iyi zaman geçirmesi için çok istemiştik. hiç başka kedi görmeden ölen ev kedileri olduğunun ayırdına varınca bu durum bizi üzmüştü. ancak mischa anlaşması zor ve inatçı bir kedi olduğundan risk almak istemiyorduk. bu yüzden mischanın beş yavrusundan birini, alyoşayı sahiplendirmedik, bizim kızımız oldu. mischa da evladı olunca sevmeden edemedi.
iki yıl oldu minnoş eve geleli hala bir koşturmaca hala bir sert bakışlar. sanırım onları birlikte uyurken göremeden göçüp gideceğim.
ev arkadaşımın 1 dişi 1erkek benim 1 dişi toplam 3 kedimiz var . her ne kadar onunkiler anlaşıyor olsa da kızım bir türlü anlaşamıyor .kutuları bir araya getirince tıslamalar mı dersiniz , kapı altından vuruşmalar mı.. kısaca 3.dünya savaşı bizim evde ve pes etmiyoruz .. bu konuda önerileriniz varsa mutlaka duymak isterim .. yavrum kızgınlığa girecek korkusundan giremiyor ..
akıl verin, onüç yaşında, kısır, şişko bir kızın yanına sekiz aylık, civa gibi bir oğlan alabilir miyim(o da kısırlaştırılacak elbette)
benim ne denersem deneyim başaramadığım durum. olmadı olamadı. 8 ay sabredebildik. tüm düzen alt üst oldu. sonradan gelen kabullenmedi durumu protesto etti. yaşları aynı olursa olabilirdi belki. ama kötü tecrübeydi bizim için. yine de pes etmedik sahiplendirdik. arada gidip görüyoruz onu da.
çok zorlu ve dikkat edilmesi gereken bir süreç. osman'ı iki ay sonra aldık eve, ve hata edip ilk günden sonra bir arada bıraktım. bu benim hatamdı. hodor o ilk günler çok hırpaladı çocuğu, sürekli kovalıyor dövüyordu. ben alışıyorlar sandım ama osman ondan daha küçük olduğu için bilidiğiniz strese sokmuş hayvanı, korkutmuş, pusturmuş. belki şu an ürkek olmasının nedeni de o dönemlerdir. önce ayrı odalarda birbirleriyle sadece benim gözetimimde yavaş yavaş alıştırmam lazımdı. şimdi osman hodor u dövüyor devran değişti ama, yine de arada kızıyor bana el kadar kediydim bunun önüne bıraktın beni ne biçim ebeveynsin diye üstüme çok geliyor bazen kızınca.
biraz kedinin mizacına bağlı sanırım. boncuk aşırı sosyalleşme meraklısı ve sürekli oyun oynamak isteyen bir kedi ikinci kedimi o yüzden sahiplendim ilk gün tısladı ama meraktan da ölüyordu o gün ve gece ayrı oda da durdular ertesi sabah boncuk kapının önünde sırt üstü yatmış mirliyordu kapıyı açtım gitti diğer kediyi yalamaya başladı. şimdi de arada kıskanıyor ama çok iyiler.
mırmır 6, kimyon 4 yaşında. ikisi de erkek ve kısırlaştırıldı. kimyon bizim balkonda doğan kedilerden bir tanesi. diğerlerini sahiplendirdikten sonra o bizde kaldı. sanırım bir gün ayrı odada kalmıştı ama ondan sonra 4 senedir bir aradalar. günde bir iki oyun kıvamında boğuşmaları oluyor. ancak bu güzel birliktelik eve dişi bir kedi geldiğinde değişiyor. kimyon mırmıra birden kafa tutmaya, tıslamaya başlıyor. gerçi mırmır ağır abi olduğundan pek takmıyor ama bu durumda şimdilik üçüncü bir kedi zor gibi gözüküyor. emeklilik sonrası (6 ay kaldı) neler olur bilinmez.
sevgiyle kalın.
1.5 yıl oldu oğlumuz geleli. hala alışamadılar birbirlerine. kızımız 4 yıldır evin tek hakimiydi ama oğlan gelir gelmez evi de bizi de kontrolü altına aldı. garibim, kızcağızım sindi kaldı. koca gözleriyle büyü yaptı bu oğlan, kesin.