gereksiz gördüğünüz bir aşı uygulaması var mı

anneden gelen antikor titresi belli bir seviyeye ulaşmış yavrunuzun bu titreyi güçlendirmek için rutinde önerilerin karma,kuduz,lösemi hatta şart değil fakat mantar aşısı dahil uygulatmanız yavrunuzun daha dirençli bir birey haline gelmesini destekler,sağlıklı bir yavrunun immün sistemi usulüne uygun ne kadar uyarılırsa o kadar olumlu yanıt alırsınız..mesela diyecekler ki ne gerek var benim kedim zaten evde başka kedilerle teması yok .. siz yarın bir gün parkta dolaşırken veya bir veteriner kliniğine uğradığınızda da çocuğunuza bir takım viral bakteriyel enfeksiyon bulaştırmama riskiniz kesinlikle yoktur..örneğin dip hastalığı hepimizin korkulu rüyasıdır uzun uzun anlatmayacağım kaynaklar mevcut fakat asıl sebebi immün sistem yetersizliğidir ve çoklu organ yetmezliği ile karakterizedir.bir zamanlar uygun görülmeyen lösemi aşısı olmayan kedilerin fip olma durumu bir tık daha fazladır ,lafın kısası immün sistem ne kadar antijenle karşılaşırsa vücut savunma sistemi o kadar iyi gelişir .şahsen uyguladığım ,bazı kaynaklardan esinlenip araştırdığım ve tavsiye ettiğim aşılama programını size kısaca açıklayayım ; rutin olarak genel muayenesi yapılmış sağlıklı bir yavru 45-53 günlük ken ilk doz iç dış parazit uygulaması yapılır,10-15gün sonra şüpheli olan parazitler döngüyü kırmak için tekrar yapılır(dış parazit 2.tekrarda pire şüphesi yok ise yapılmayabilir),sonrasında 1.karması yapılır aradan 15 gün geçer ve lösemi1 aşısı yapılır,bunun üzerinden 21 gün sonra karma 2 aşısı yapılır ve üzerinden 15gün sonra lösemi 2 aşısı yapılır,21 gün ara verdikten sonra kuduz aşısı uygundur ve sonraki 21 gün sonra şartlar uygun ise mantar aşısı öneririm sonraki süreçte ise iç dış paraziti rutinde 3 ayda bir,karma kuduz ve lösemiyi ise yılda 1 öneririm .ama bu süreçte de yabancı kaynaklardan temastan kaçınılmalıdır.şunu da ekleyelim biz uygun gördüğümüz 5 6yaş ve üzeri hastalarımıza rutin iç dış parazit uygulaması haricinde diğer aşıları belli bir antikor titre düzeyi oluştuğu için yapmıyoruz,bir süre sonra yabancı kaynaklarda da bilinir organ yetmezliklerine sebebiyet verebilir ve o yaştan sonra immün sistem dolaylı yoldan gelişmiş oluyor ..
dışarı çıkmayan, aşısız hayvanlarla temas etmeyen, seyahat etmesi gerekmeyen kediler için kuduz aşısını gereksiz demeyelim de çok gerekli görmüyorum. bu konuda vet. hekimler de farklı görüş bildirdiklerinden belki böyle arada kaldım.

2. olarak 3 yaştan sonra karma aşıların her yıl yapılmaması gerektiğini düşünüyorum artık. 4. yaş aşılamalarından sonra 2 kedim de günlerce hastalandı. internette karma aşı periyodları ile ilgili araştırma yaptım o zaman ve 3 yaş sonrasında bu aşıların bazı yan etkileri olduğunu okudum. ve artık karma aşılar yerine yıllık check up yaptırmaya karar verdim, öyle çok teferruatlı değil ama bir kaç tahlil şeklinde check uplar.
en büyük handikapımdır.
evden çıkmayan kedi için dış parazit lacını ve yurtdışına seyahat etmeyecek kedi için kuduz aşısını gereksiz bulsam da çoğu hekim çığlık çığlığa "olmaz öyle şey, ayakkabıların altında eve getirirsen n'olacak" diyor.
bilemedim, sadece dış parazit yaptırmıyorum kedilerime ben.
onun yerine ayda bir kez sulandırılmış elma sirkesi ile tüylerini silip parlatıyorum.
evin antresini de üzüm sirkeli su ile kırklıyorum.

başka çözüm bulamadım ben.
bu da burda dursun, belki başka fikri olanımız çıkar.
parazit uygulamasında tekrar mutlaka 15. günde yapılmalıdır. antiparaziter ilaçlar, parazitlerin yumurta formuna etkide yetersizdir. yumurtaların anti paraziter ilacın etkileyeceği yaşam formuna ulaşması için geçmesi gereken süre 15 gündür. 1. uygulamadan 7-10 gün sonra yapılan tekrarlar hiç bir işe yaramaz.
https://cathospital.com.tr/anti-parazit-...
dışarı çıkmayan çocuklarıma kuduz yaptırmayı düşünmüyorum, ama biraz daha geçsin bir karma aşı yaptıracağım. iç dış paraziti de sık sık yaptırmıyorum üç ayda bir gidiyorum
yıllar önce, istanbul- üsküdar'dayken ilk kedim, rahmetli prenses için sormuştum, bizzat vet. hekim "madem sokağa çıkmıyor, sokaktan evinize başka kedi de gelmiyor, balkona da başka kedi girmiyor" (o zaman en üst kattta oturuyorduk bir de) kuduz olma ihtimali sıfırdır. dediğinden beri ne rahmetli prenses'e, ne şimdiki kedime kuduz aşısı yaptırmadım. yazık değil mi, durduk yere vücuduna kuduz aşısı yaptırayım? evde hapis kedim. başka kediyle teması yok. gökyüzünden balkona kedi düşmezse:)))) ayakkabıyla içeri girmediğimden parazit aşısı da yaptırmıyorum, bebekken yaptırmıştım sokaktan ilk aldığımda. başka aşı da yaptırmıyorum valla. korkuyorum aşılardan ben, zarar verir, zehirler karaciğerini, böbreğini diye. evden dışarı çıkmayan kedi, eve ayakkabının tozu dahi girmiyor. inşallah yanlış yapmıyorumdur.
kedilerde uygulanan bazı aşıların gereksiz olduğunu düşünüyorum evet ilk zamanlar yaptırmak gerek daha sonrasında bana gereksiz geliyor ve kedilere zarar verdiğini düşünüyorum öncelikle yıllardan beri veterinerlerin hidatik kistik oluşmasın diye yaptigi aşının gereksiz olduğunu dusunuyorum tabiki bazı parazitler karşı önlem için olmalı ama kediler hidatik kist yapan o parazitleri taşımaz taşısa bile bağırsakları nda tutulum olmadan düşer kim kedilerden hidatik kistik bulaşır diyorsa açsın okusun uzmanların yazdıklarını
itiraf gibi olacak, parazit aşılarını atladım.
bu konu oldukça kafa karıştırıyor gerçekten, ve benim konunun uzmanı arkadaşlarımıza sormak istediklerim var.
1 mesela kediniz ev ortamında ve hiçbir şekilde çiğ beslenmiyorsa neden üç ayda bir parazit aşısı gerekli.
2 ya da yine başka bir hayvanla teması yoksa kuduz neden her yıl gerekli.
3 bir de mantar aşısının çok ağır bir aşı olduğunu vet. hekim bir arkadaşım söylemişti ve çocuğumuzda böyle bir sorun yoksa bile yaptırmamız şart mı.
4 son olarak lösemi aşısının bazı ülkelerde yasaklandığını okumuştum bu gerçekten doğrumu.
5 ayrıca fib illetine karşı hiçbir koruyucu aşı olmadığını ve tüm aşıları tam olan can dostumuzun bile bu hastalığa yakalanabileceğini söylemeleri
6 ve yine aklıma gelen son sorum, anti paraziter uygulamalarla birlikte aynı anda yapılan bir karma aşı mesela, çevremde bir kaç kedi ve köpek sahibi tanıdığımın hayvanlarını kaybetmesine neden oldu (onların iddialarına göre) ve bunu hekim arkadaşlarımıza sorduğumda düşünceleri ikiye ayrılıyor, kimisi aynı anda yapılabilir derken kimisi araya süre konmalı diyor.
ve benim bu konuda korkularım hiç bitmiyor...
rutin aşıları gereksiz buluyorum. bir yaşına kadar aşıları yapıldıktan sonra tekrar yaptırmıyorum. evde kuduz riski yok. evde parazit riski yok. sokak kedileri ile oynamıyor. yaptırmıyorum.
bu lösemi aşısını yaptıramiyorum çok ağır beş gün ateşi oldu yemedi kustu vs diye cok sey duydum ve 11aylik olcak kedim hala yaptirmadim.bu konuda veteriner arkadaşlarımız belki bizi bilgilendirirler..
son yasadiklarimdan sonra hicbir aşıyı gereksiz bulmuyorum. daha sonra keske yaptirsaydim dememek icin evlatlarinizi hastaliklardan koruyun ne gerekiyorsa da yaptirin gereksiz olan hiçbirşey yok cunku hersey onlarin sağlığı için.
lösemi dışında tüm aşılarını yaptırıyorum. lösemiyi zaten veterinerim "ben lösemi aşısı yapmıyorum, gerek yok" diyor. iç ve dış parazitlerini 4 ay aralıklarla yapıyorum.