ünlü kediler

(bkz:şero)

cumhuriyet halk partisi'nin genel merkezindeki canlı yayın sırasında geçmişti cnn türk ekranlarında.
kendileri ankara'mızın ünlüleridir:
meclis kulisi ve bahçesinde hayatını devam ettiren ve vekiller tarafından 'kulis' adı verilen kedicik.
bir psikopat tarafından işkenceye maruz kalan ve cat hospital'da yaşamını sürdüren güzeller güzeli 'umut' kedi.
1960’da hindistan’da elçilik yapan abd’li john kenneth galbraith’in kedisi ahmedabad yüzünden neredeyse savaş çıkacaktı. doğduğu kentin anısına kedinin adını “ahmedabad” koymaları ve ona kısaca “ahmed” demeleri kıyameti kopardı. çünkü “ahmed”, hz. muhammed’in isimlerinden biriydi. pakistan’da halk ayaklandı, amerikan binaları taşlandı, galbraith ölüm tehditleri aldı. yapılan açıklamalar sonucunda kriz sona erdi, kedinin de adı gucerat olarak değiştirildi.
18’inci yüzyılda ünlü olan italyan besteci domenico scarlatti, kedisi pulcinella sayesinde en ünlü parçalarından birini besteledi. resmi adı “kk. 30, fa minör füg” olan bu tek bölümlü klavsen sonatı, gayri resmi olarak “kedi fügü” olarak biliniyor. kedinin, klavyenin üzerinde gezinmesiyle ortaya çıkan hoş notaları bir kenara not eden sanatçı, bunun üzerine koca bir füg bestelemiş. eser bugüne kadar pek çok resitalde yer aldı.
portakal (orangey) adlı sarman, bugüne kadar pek çok önemli filmde rol aldı. ünlü hayvan bakıcısı frank ınn tarafından keşfedilen portakal, 1951 yılında, “rhubarb” filmiyle sinema dünyasına adım attı. 1961’de “breakfast at tiffany’s” filminde audrey hepburn’ün kedisi rolünü oynamasıyla ününün doruğuna ulaşan portakal, bu rolüyle bir heykelciğe, rhubarb’daki rolüyle de hayvan dünyasının oscar’ı olan patsy ödülü’ne layık görüldü.
winston churchill’in en sevdiği kedisi jock’tu. 1965’te churchill son nefesini verirken başından hiç ayrılmayan jock, 1974’te ölene kadar churchill’lerin aile ikametgahı olan chartwell’de yaşadı. churchill vasiyetine chartwell’de daima jock adlı bir kedi yaşayacak diye bir madde koydurtmuştu. şu anda orada ııı. jock yaşıyor...
towser adlı dişi kedinin bronz heykeli iskoçya’da glenturret damıtımevi’nin bahçesinde duruyor. o, “dünya fare avlama şampiyonu” olarak “guinness rekorlar kitabı”na girmiş bir kedi. glenturret damıtımevi’nde 24 yıl yaşamış olan towser, yaşamı süresince 28 bin 899 tane fare yakalamış. 1963-1987 yıllarında yaşamış olan kedi günde üç fare öldürüyormuş.
bence en ünlüsü kötü kedi şerafettindir. kraldır.
  • /
  • 2