kedilerde tuvalet eğitimi

kedilerde tuvalet eğitimi birkaç şekilde verilebilir.

kediler doğada dışkılarını saklamak için özel olarak özen göstermişler, dışkıları kumla kapatarak düşmanları tarafından kokularının izinin sürülmesine engel olmuşlardır. bu durum evlerimizde beslediğimiz kediler için de hala geçerli olmaktadır ve evdeki kedinizin, tuvalet ihtiyacını giderebilmek için kum gereksinimi vardır. kediler için özel olarak satılan topaklanan kedi kumlarından almalı, genişçe bir kaba koymalısınız. kedinize tuvaletin yerini öğretmek için, kedinizi kum kabına götürerek, patilerini kuma sürtmeniz yeterli olacaktır.

kristal kedi kumunun zararları, kedilerin sağlığı açısından olumsuz yönleri olduğu bilinmektedir. kristal kumlar, idrarı emer ve içine hapseder. topaklanan kumlardaki gibi, idrar kürekle alınıp atılmadığı için, kumda bakteri oluşumlarının önüne geçmek zor olacaktır. iyi temizlenmemiş kumlar ve kristal kum kullanımı, idrar yolları enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara yol açabilir. ayrıca çoğu kedi için, kristal kum kullanmak iticidir. bu nedenle kedinizin sevmeyeceği bir kum  kullanmak, onun evin başka yerlerini kendine tuvalet olarak seçmesine yol açabilir. bu nedenle topaklanan kedi kumları kullanmak, kedinizin sağlığı açısından daha doğru olacaktır.

kediniz tuvalet ihtiyacını giderirken mahremiyet isteyecektir. bu nedenle yine kediler için pet marketlerde satılan kapalı kum kaplarından alabilirsiniz. açık kedi kum kabı kullanacaksanız, kabı evde ayak altı olmayan bir köşeye koymalısınız. böylece kediniz tuvaletini yaparken rahatsız olmaz.

kedilerin kumu genel olarak üç haftada bir tamamen değiştirilmeli ve kum kabı suyla iyice yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir. fakat günlük olarak kürekle üzerindeki dışkılar alınmalıdır. kum kabı çok pis olursa kediniz huzursuz olacak ve belki de kendine tuvalet olarak evinizin herhangi bir köşesini seçebilecektir.

kedilerin kum kabını temizlemekte kolaylık sağlayan kum kabı poşetlerinden satın alabilirsiniz. bu kalın poşetleri, genel olarak kediler yırtamaz. böylece kumu tamamen değiştirmek istediğinizde, poşeti büzgülerinden çekip, kapatarak kolayca atabilirsiniz. kum kabı temiz kaldığı için temizlemekle vakit kaybetmeden, yeni bir poşet geçirip, yeni kumu içine dökebilirsiniz.

kediler klozet veya alaturka tuvaletlere de alıştırılabilir. kum masrafı, koku ve kum kabı temizleme zahmeti olmadan, kedinizin tuvalet problemini bu şekilde çözebilirsiniz. bunun için satılan tuvalet eğitimi kitlerinden alabilirsiniz. ya da tuvaletin ortasına gazete kağıdı koyup içine bir miktar kum koyarak, yavaş yavaş kum miktarını azaltarak ve sonunda tamamen kaldırarak, kedinizi tuvalete alıştırabilirsiniz.

ayrıca kediler için yıkanabilir kumlar, kendi kendini otomatik olarak temizleyen kedi tuvaletleri de satılmaktadır. kediniz için uygun olduğunu düşündüğünüz tuvaleti, bu şekilde de seçebilirsiniz.

kedilerin titiz hayvanlar olduğu unutulmamalı ve onların bir sıkıntıları olmadan sizi üzecek ve rahatsız edecek hareketlerde bulunmayacakları bilinmelidir. kediniz idrarını evin çeşitli yerlerine yapıyor ise kum kabı pis olabilir, kızgınlık döneminde olabilir (erkek kedilerde, dişi kedinin ilgisini çekmek için koku bırakma içgüdüsü ile çeşitli yerlere idrar püskürtme durumu oluşabilir.) veya kediniz hasta olmuş olabilir. sistit gibi idrar yolları enfeksiyonlarında kediniz tuvalete yetişememiş olabilir. bu durumlarda onu suçlayıp, kızmak yerine sorunu bulup, çözme yoluna gidilmelidir.

kaynak: http://kediblog.com/
kumunun yerini göstermek yeterli oluyor. içgüdüsel olarak zaten onlar gerisini hallediyorlar.
tereciye tere satmaya çalışmak.
insandan daha kolay :) bir tek tuvaletini temizlerken bokunu ve çiş öbeğini saymanızı öneririm idrarla ilgili bir sorunu varsa erken tespit edersiniz.
eğitime gerek yok. kumunu gösterip, koklatınca eğitim tamamlanıyor. :)
bizim balkonda annesiyle buyuttugumuz miniko devamli kakasini gelip kapinin onune yapiyor. annesini de biz buyuttugumuz icin o da yavrusunu yuksek giris balkonumuzda buyuttu tabi. biz de oraya kum koymayi akil edemedik ve sanirim betona kaka yapmayi ogrendi bi sekilde. acaba nasil ogretiriz bu bebeye kuma yapmayi.
öyle bir şey yoktur, içgüdüsel olarak hızlıca daha bacakları tuvalet kabına yetişmezken tırmanarak girerler. aksi durum ya bir hastalık ya bir kızgınlık dönemi ya da tepki manasına gelir. bu arada eğer bebek kedi bir şekilde alışmışsa kum vs olmadığı durumlarda; kakasını alıp kuma bırakın en kısa sürede yüksek ihtimal bir sonraki tuvaletini kuma yapacaktır, tecrübeyle sabittir on yıllardır falan.
kumun içine sokun ve ön patisini tutarak kumun içinde kazma hareketleri yapın. şu ana kadar en çok işime yarayan yöntemdir.
kumunu göstermek yetiyor ah ne muhteşem bir canlı türü bunlar. hayvan diyemiyorum kediye o yüzden. dünyada böyle çişini kuma yapıp bir de örten başka hayvan yok çünkü kediler başka gezegenden gelmiş olmalı. :)
evde herhangi bir kediyi misafir etmek durumunda kalırsam kediyi kumun yanına götürürüm, patisiyle eşeleyerek bak yavrum kumun bu, derim. bu zamana kadar da anlamayan çıkmadı. tuvalet alışkanlığı kazandırmak vs diye yazılanlara denk gelince şaşırıp kalıyorum öyle bir kedi yok ya da bana denk gelmedi hiç.
ya böyle bir egitim yok zaten kendisi biliyor. ama genelde tuvalet egitimi veremiyorum heryere yapıyor ifadesi net bahane kedi sahiplendiriyorum iki gun sonra bu sebeple getirdiklerinde cok sinir oluyorum. hele ogun bir yavrumuz var arka patisi yok ve tuvalet egitimi veremediklerinden geri getirdiler ya sen sorumluluk alamıyorum desene