dişi kedilerde kızgınlık dönemi

kızlarım, oğullarımın aksine öyle tatlı öyle sevimliydiler ki kızgınlığa girdiklerinde... yerlerde yuvarlanmalar, bacaklara dolanmalar, o sevimli sesleriyle, kulağa ninni gibi gelen miyavlamalar...patisini öpeyim dişi kedinin ne koku, ne çirkeflik...
5 aylıkken girdi benim sıpalar kızgınlığa, gelişimlerini tamamlamaları için 7,5 aylık olduklarında yaptırdım operasyonlarını ( erkek kedilerde 1 yaş, dişilerde 6-7 ay öneriliyor çoğunlukla) ve bir hafta, kızlarımın başında klinikte yattım üzüntüden, onların o sargılı halleri üzerine klinikte yaşadığımız sıkıntılar (ki onu başka bir zaman anlatırım) sanırım ömrümün bir on yılını alıp götürdü benden...
bin şükür atlattık o kötü günleri.iyiyiz, mutluyuz bi maşallahınızı alırız.
bu döneme bir kızım 7 aylıkken, diğer kızım 14 aylıkken girdi. bir tanesi yüksek sesle haykırıyor bu dönemde, yerde taklalar atıyor. diğeri ise alçak bir tonda bizimle konuşur gibi laf atıyor ve kendini sürekli sevdirmek istiyor, yerde takla atma huyu yok. buradan da çıkardığım sonuç her kedi bu dönemde farklı davranışlar sergileyebiliyor. süreler de değişkenlik gösteriyor.
çok zor dönemlerdi, bas bas bağırırdı,kısırlaştırmak zorunda kaldım. gene de zaman zaman hırçınlaşır kızım. erken menapozlu başetmeye çalıştı yavrucak.
bizim ufaklık 8-9 aylıkken girdi kızgınlığa. hazırlıksız yakalandık. ilk dalga çok kısa sürdü. çok acılı ve bağırmalı olmadı. ama kızın bir derdi olduğu da belliydi tabi. sürekli kendini sevdirmek istiyor. popo hep yukarıda. mır mır dolaşıyor etrafta ve en kötüsü koltuklara her yere sıvı fışkırtıyordu. bu dalga çok kısa sürdü. oh kurtulduk dedim. ben sanıyorum ki başka girmez kızgınlığa. bir hafta sonra tekrar kızgınlığa girdi ve bu sefer çok daha şiddetli. bütün koltuklara, kuytu köşeye sıvı fışkırtıyor, sürekli ilgi istiyor, sürekli miyavlıyor... etraftaki kokuyu saymıyorum bile o fışkırttığı sıvı sebebiyle. veterinere sorduk kızgınlık geçince ancak kısırlaştırma yapılabilirmiş. o dönemi çok zor atlattık. ve kızgınlığı bitince hemen kısırlaştırdık. şimdi rahatız.
beş aylık şu anda kızımız ve ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. operasyon için çok erken. daha dişleri değişiyor ya anlamadık birden bire oldu. dün geceden beri ortalığı ayağa kaldırıyor. ilgisini dağıtmak için türlü şaklabanlık yapıyoruz ama nafile. bir sürü şey okuduk, ne işe yarar anlayamadık. tavsiyelere açığız.

edit: veterinerimizin önerisiyle kot bayoun aldık, sıvı formda olanlardan. bitkisel bir sakinleştirici. 1 ml veriyoruz (günde 3 defaya kadar fakat henüz ikişer kere verdik). bu kızgınlık döngüsünde çiftleşememekten dolayı girdiği stresi ve kendini paralamasını azalttı epey. daha fazla oyun oynuyoruz, kendini yerlere atıp güvercin gibi sesler çıkardığında hemen ilgisini dağıtacak oyunlara başvuruyoruz. bir de şişmiş meme hassasiyeti var, bunun için de genel masaj uyguluyoruz (tüm vücuduna, avuç içlerimizle). sıcak su torbası ve iki dakikalık sıcak havlu masajı da iyi geliyor. kucakta gezdirip lamba anahtarlarını birlikte açıp kapatıyoruz. ilgisi dağılınca yaklaşık bir saat süreyle kıvranmıyor. iyice yorup yemek yedirdiğimizde de yatağına geçip iki saat falan uyuyor. böyle böyle atlatıp operasyon zamanı için dönemin bitmesini bekleyeceğiz. buradan kimse bir tavsiye vermedi, kendi araştırmalarımız ve veterinerimizin desteğiyle ilk iki gün yaşadığımız çaresizlik sona ermiş durumda.

notto: bir alttaki entryde yazıldığı gibi çeşitli noktalara bastırılarak kediyi stimüle etmek, okuduğum kadarıyla dişi kedilerde yalancı hamilelik gibi sonuçlara neden olabiliyormuş. memelere süt dolması, karnın şişmesi vs gibi. bünyeyi iyice şaşırtabiliyormuş o tarz müdahaleler. bilginize.