uluslararası kedi hekimliği kongresi

kedvet'in isfm ve feliway ile birlikte düzenlediği ve 6-8 ekim tarihleri arasında belek'te gerçekleşecek olan etkinlik. detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.kedvet2019.org/tr/
kapanış galası plaket takdimlerinin ardından burçin büke, güvenç dağüstün ve leman sam'ın konseriyle sona erdi. muhteşem bir müzik ziyafetiydi. düzenleyen, organize eden, sponsor olan, katılım sağlayan, emek veren herkese sonsuz teşekkürler.
öncellikle uluslararası kedi hekimliği kongresine katılma fırsatım olduğu için çok mutluyum sizlere biraz orada yaşananlardan bahsetmek istiyorum.

1.günümüzde sarah health "kedi dostu klinik" konusunda bilgi verici, güzel ve anlaşılır bir konuşma yaptı. biraz ara verdikten sonra kedi dostu yaklaşımların sırrını verdi.

kediler için koruyucu hekimlik hakkında bilgiler veren andrew h. sparkes veteriner hekimlere ve hekim adaylarına faydalı bilgiler sundu.

sunay akın güzel ve hayran bırakıcı bir konuşma yaptı. istanbul'da açacağı kedi müzesi için kedvet kongresine katılan herkesten müzesine koyacağı kedi maketine katılımcılardan imza atmasını istedi.

2.günümüzde veteriner davranış hekimliği hakkında bilgilendirici bir konuşma yapan sarah health, katılan veteriner ve öğrencilere kısa kısa faydalı bilgiler verdi. kedilerin davranış problemleri ve tedavilerinde feroman kullanımı hakkında görseller yardımı ile bilgilendirme yaptı. feliway classic isimli ürünü tanıttı.

kedilerde aşı uygulamaları ve bilmek istediğiniz ancak sormaktan korktuğunuz her şeyi andrew h. sparkes'ten öğrendik, sonrasında da katılımcıların sorularını cevapladı.

kedilerde kronik böbrek yetmezliklerinde pratik yaklaşım ve beslenmenin önemi başlığında wim van kerkhoven veteriner hekimlere öğretici bilgiler verdi.

oytun erbaş yetenek, başarı, hafıza, iyi yaşam ve beyin başlıklı konuşması ile iki güzel kongre günümüzü bitirmiş olduk. uluslararası kedi hekimliği kongresinde bulunduğum için çok keyif aldım bir çok bilgiyi edinme fırsatım oldu. emeği geçen herkese teşekkürler.
kedi sözlük olarak kongredeyiz. kongrenin sunumunu yani moderasyonunu radyo programcısı fahir öğünç üstlenmiş. kedvet başkanı tarkan özçetin'in konuşmasıyla kongre başladı. katılımcı yazarlarımız pars ve bearcat. kongreden özet paylaşıyor olacaklar.
ilk konuşmacı sarah endersby, kedi dostu klinik nasıl olmalı, zaten evinden ayrıldıklarında stres yaşayan kedilerin bunu yaşamaması için neler yapılabilir, kedisi olan kişilerin veteriner kliniğine kedilerini neden getirmedikleri hakkında yaptıkları araştırmalardan bahsediyor. köpekler kliniğe gidip eve döndükten sonra sıkıntı yaşamazlarken kediler ise klinik dönüşü evlerinde davranışlarında değişkenlikler gözlemlendiğini anlatıyor.

kliniklerin birçok virüsün bulunduğu yerler olduğunu, bu sebeple kedinin taşıma kabına ince bir tül streç çekilebileceğini, kediler ile köpekleri aynı yerde bekletmemek gerektiğine dikkat çekiyor. özellikle kedi bekletilirken taşıma çantası yerde değil de yüksekte tutmak daha mantıklıdır diyor. çünkü kediler genellikle yüksekte olmayı severler notunu da düştü. raf şeklinde veya birbirinden uzak masalarla kedilerin birbirini görmelerini engellemek faydalı olacaktır şeklinde bilgiler veriyor.

muayene masasının hangi maddeden yapıldığı da çok mühim. verdiği örnek masa mermer olduğunda gayet hoş görünebilir, kolay temizleniyor olabilir fakat kediler için mermer bir masa kesinlikle mutlu olacakları bir masa değildir diyor. ahşap masalar üzerine bir kilim havlu gibi kaymayacağı malzemeler kullanılabilir.

kedilerin misafir edildiği durumlarda kedinin özellikleri iyi öğrenilmeli, ne yer ne içer, hangi mamaları kullanır, kucağı sever mi sevmez mi gibi detaylar önemli. kafeslerin gold sertifikalı boyutlarda olması istenen bir durumdur, ayrıca kafesler birbirini görüyorsa araya seperatör veya perde çekilerek hem enfeksiyon dağılımını engellersiniz hem de kedilerin biribirini görmemesini sağlayarak stresi azaltırsınız.

kediyi yeni bir ortama alıştırma konusunda eğer kedinin saklanabileceği bir alanının olması o ortama daha hızlı alışmasını sağlıyor. saklanabileceği bir yer olmadığı durumlarda adaptasyon uzun sürüyor. kedilere saklanabilmeleri için mekanlar hazırlamak onun için çok faydalı olacaktır.

sarah endersby kimdir derseniz; https://kedvet.org/kedi-hekimligi-kongre...
ikinci bölümde yine sarah endersby, kedilerin taşıma kabına nasıl alıştırılması gerektiği, taşıma çantasına girmeyen kedileri nasıl alıştırırız? bunları anlatıyor. taşıma kabının evin bir parçası olması gerektiğini söylüyor. taşıma çantasının evde kedinin ulaşabileceği bir yerde bulundurulması işe yarıyor. diğer bir yöntem ise çantanın önce alt kısmını eve koyarak alışmasını sağlayıp sonra üst parçayı da takarak kullanıma başlanabiliyor.

peki kediler nerelerinden tutulur, nasıl dokunulur, nasıl taşınır, video paylaşımları çok başarılı. doğru ve yanlış dokunuşları gösteriyor. videoları bulabilirsem paylaşacağım.

kedilere veteriner müdahalesi yaparken havlu ile sararak müdahale etmek çok uygun olacaktır. agresif kedilerde sakinleştirici ilaç kullanılabilir, size zarar veremeyeceği kolluk ve eldiven kullanılabilir.
kongrede konuşmacı olarak katılan sonraki isim andrew sparkes. kendisiyle ilgili bilgi için; https://kedvet.org/kedi-hekimligi-kongre...

konuşmasına kedilerde obezite, fazla kilo sorunlarıyla ilgili başladı. sonrasında avrupada kedilerin iç dış parazit tedavilerinin yapılıp yapılmadığının araştırıldığı sonuçları paylaştı. kedi sahiplerinin %76 sı kedilerinin iç dış parazit tedavilerini yaptırmıyor sonucu ortaya çıkmış.
ilk günün sonunda sunay akın kongrenin konuğu. müthiş bir sunumla, konuşmayla ilk günü bitiriyor.
ikinci günün ilk konuşmacısı sarah heath. sarah heath kimdir derseniz bilgiler burada; https://kedvet.org/kedi-hekimligi-kongre...

kedilerin ruhsal ve duygusal sağlığını etkileyen faktörler ve bununla ilgili neler yapmamız gerektiğine değineceğini belirterek konuşmasına başladı. kongre sayesinde öğrendim ki lazerle oynatmak aslında onlar için iyi bir oyuncak değil tam tersine dokunamadığı ve yakalayamadığı için kediyi kötü yönde etkileyebiliyormuş. kedilerin ruhsal ve duygusal sağlığının iyi olması için kedilerle iletişimde olan herkesin (kedi sahipleri, veterinerler, yetiştiriciler, petshoplar) davranışlarına önem vermesi ve detaylıca takip etmesi gereken noktalar var.

feliway classic ürününü tanıttı, idrar yapan kediler için kullanılabilir, kullanılan evlerde yapılan araştırmalarda kedinin işaretleme yapmalarında azalma görülmüş.

tuvalet konusunda aksaklık yaşayan kedilerde de kullanılabilir. kum dışına çiş, kaka yapıyorsa bu tavrını değiştirmede etkili olduğu söyleniyor. farklı farklı yerlere yapıyorsa ve az miktarlarda yapıyorsa bu bir sağlık sorunu değil kediyle olan iletişimde olan sıkıntıya işaret eder. bu ürün kedinin evde rahat hissetmesini sağlıyor. eşya yer değişimi, taşınma, eve yeni kedi, köpek bebek gelişi gibi durumlarda da kullanılabiliyor. obeziteye de etkilidir. sosyal çevre stresini azaltmak için kullanılabilir. örneğin çok kedili evlerde işe yarar. elektrikli olan modeli 70 m2 yerde etkili oluyor. sprey olarak da üretilmiş olan modeli var.
ikinci günün yeni konuşmacısı andrew sparkes, aşılamalarla ilgili bilgiler veriyor. hangi aşılar ne zaman yapılmalı, hangi aşıların ne tür avantajları, dezavantajları hakkında bilgiler veriyor. evde yaşayan kediler için, kedi hiç dışarı çıkmıyorsa lösemi aşısı amerika'da sadece evde yaşayan kedilerde 1 yaşına kadar 1 kez yapmak yeterli ve sonrasında yapılmasına gerek yok, sokağa çıkanlarda 2-3 yılda bir yapılmalı, avrupada ise evde yaşayanlarda kedi hiç dışarı çıkmıyorsa hiç yapılmasa da olur. sokakta yaşayan veya sokağa çıkan kedilerde ilk yılda 1 kez 2 doz, ilk yıl sonrası 2-3 yılda bir (tek doz) tekrar yapılması yeterli. burada amaç tek kediye aşılamanın çok sık yapılması yerine aşıların daha çok kediye yapılarak kedi başına düşen aşı sayısını düşürmek olmalı. çevredeki virüs riskini azaltırsanız kedileri sık aşı olmaktan kurtarırsınız.

andrew sparkes sunumunda aşılama sıklığı olarak 3-4 hafta aralıklar verilmeli şeklinde bir bilgi verdi, avrupa'da bu şekilde uygulanıyormuş. soru cevap kısmında bir veteriner veya veteriner adayı "türkiye'de okullarda bizlere 1-2 hafta aralıklarla yapılmalı olarak öğretiliyor, hangisi daha doğru" şeklinde bir soru sordu ve adrew'in cevabı, 1-2 hafta çok uygun olmaz en az 3 hafta olmalı. 4 haftayı da geçmemeli oldu. daha önce de bir entrymde bahsetmiştim fikrim şu ki -ve elimde çok fazla örnek var- türkiye'de veterinerler çok sık aşılama yaparak yavru kedileri öldürüyorlar.

4-5 yaşında ama hiç aşılanmamış kedilerde yavrulara yapar gibi aşılama yapılabilir. (2 doz) 10 yaş üzerinde kedilere de aşılamaya devam etmek gerekir mi sorusuna "her 3 yılda 1 kez aşılamaya devam etmekte fayda var" cevabı verildi.

aynı günde farklı bölgelerde iki farklı aşı yapılabilir mi sorusuna ise "farklı aşıları aynı gün yapabilirsiniz" cevabı verildi.
günün son konuşmacısı wim van kerkhoven. kendisiyle ilgili bilgi edinmek isterseniz; https://kedvet.org/kedi-hekimligi-kongr...

wim van kerkhoven sunumunda kronik böbrek hastalığını ve bununla mücadeleyi anlatıyor. araştırmalara göre kedilerde %1-3 ünde görülen bu rahatsızlık 10 yaş ve üzerinde %30-40 oranına çıkıyor. 15 yaş üzerinde ise %60 lara çıkıyor. başka bir araştırmaya göre ise kedilerin geneline bakıldığında kedilerin %20'si kronik böbrek rahatsızlığından etkileniyor. ne kadar erken anlaşılırsa o kadar kolay çözüm bulunur.

belirti olarak az yemek yemeğe başlarlar, kilo kaybı oluşur, bazılarında ise anemi görünür. 7 yaş üzeri kedilerde bu konularda kontroller sağlanmalı. hiçbir belirti olmadan bile kedinin idrarına sdma testi yapılarak seviye yüksek ise kedi 1 yıl içinde hayatını kaybedebilir. fakat teknik değerleri şuan veremediğim fakat az miktarda bile görüldüğünde 1. derece böbrek hastalığına yakalanmış olduğunu söyleyebiliriz.

böbrek hastası kedilerin doğru beslenmesi çok mühim. yeni gıdalar verilirken kesinlikle klinikte değil kendi evinde verilmeli. klinikte verilen mama çok güzel olsa da kedi çok sevse de, bu gıdayı klinikle ilişkilendireceği için klinik stresi sebebiyle evde de bu mamayı reddedebilir. c ve e vitamini çok faydalı, ayrıca yağ asitleri yüksek oranda olmalı. ayrıca bu rahatsızlıkta protein miktarının yüksek olması kedi için iyi olur. kusma ishal gibi durumlar gelişirse diyet mamalara geçmek gerekebilir.