günün son konuşmacısı
wim van kerkhoven. kendisiyle ilgili bilgi edinmek isterseniz;
https://kedvet.org/kedi-hekimligi-kongr...
wim van kerkhoven sunumunda kronik böbrek hastalığını ve bununla mücadeleyi anlatıyor. araştırmalara göre kedilerde %1-3 ünde görülen bu rahatsızlık 10 yaş ve üzerinde %30-40 oranına çıkıyor. 15 yaş üzerinde ise %60 lara çıkıyor. başka bir araştırmaya göre ise kedilerin geneline bakıldığında kedilerin %20'si kronik böbrek rahatsızlığından etkileniyor. ne kadar erken anlaşılırsa o kadar kolay çözüm bulunur.
belirti olarak az yemek yemeğe başlarlar, kilo kaybı oluşur, bazılarında ise anemi görünür. 7 yaş üzeri kedilerde bu konularda kontroller sağlanmalı. hiçbir belirti olmadan bile kedinin idrarına sdma testi yapılarak seviye yüksek ise kedi 1 yıl içinde hayatını kaybedebilir. fakat teknik değerleri şuan veremediğim fakat az miktarda bile görüldüğünde 1. derece böbrek hastalığına yakalanmış olduğunu söyleyebiliriz.
böbrek hastası kedilerin doğru beslenmesi çok mühim. yeni gıdalar verilirken kesinlikle klinikte değil kendi evinde verilmeli. klinikte verilen mama çok güzel olsa da kedi çok sevse de, bu gıdayı klinikle ilişkilendireceği için klinik stresi sebebiyle evde de bu mamayı reddedebilir. c ve e vitamini çok faydalı, ayrıca yağ asitleri yüksek oranda olmalı. ayrıca bu rahatsızlıkta protein miktarının yüksek olması kedi için iyi olur. kusma ishal gibi durumlar gelişirse diyet mamalara geçmek gerekebilir.