ikinci günün yeni konuşmacısı andrew sparkes, aşılamalarla ilgili bilgiler veriyor. hangi aşılar ne zaman yapılmalı, hangi aşıların ne tür avantajları, dezavantajları hakkında bilgiler veriyor. evde yaşayan kediler için, kedi hiç dışarı çıkmıyorsa lösemi aşısı amerika'da sadece evde yaşayan kedilerde 1 yaşına kadar 1 kez yapmak yeterli ve sonrasında yapılmasına gerek yok, sokağa çıkanlarda 2-3 yılda bir yapılmalı, avrupada ise evde yaşayanlarda kedi hiç dışarı çıkmıyorsa hiç yapılmasa da olur. sokakta yaşayan veya sokağa çıkan kedilerde ilk yılda 1 kez 2 doz, ilk yıl sonrası 2-3 yılda bir (tek doz) tekrar yapılması yeterli. burada amaç tek kediye aşılamanın çok sık yapılması yerine aşıların daha çok kediye yapılarak kedi başına düşen aşı sayısını düşürmek olmalı. çevredeki virüs riskini azaltırsanız kedileri sık aşı olmaktan kurtarırsınız.
andrew sparkes sunumunda aşılama sıklığı olarak 3-4 hafta aralıklar verilmeli şeklinde bir bilgi verdi, avrupa'da bu şekilde uygulanıyormuş. soru cevap kısmında bir veteriner veya veteriner adayı "türkiye'de okullarda bizlere 1-2 hafta aralıklarla yapılmalı olarak öğretiliyor, hangisi daha doğru" şeklinde bir soru sordu ve adrew'in cevabı, 1-2 hafta çok uygun olmaz en az 3 hafta olmalı. 4 haftayı da geçmemeli oldu. daha önce de bir entrymde bahsetmiştim fikrim şu ki -ve elimde çok fazla örnek var- türkiye'de veterinerler çok sık aşılama yaparak yavru kedileri öldürüyorlar.
4-5 yaşında ama hiç aşılanmamış kedilerde yavrulara yapar gibi aşılama yapılabilir. (2 doz) 10 yaş üzerinde kedilere de aşılamaya devam etmek gerekir mi sorusuna "her 3 yılda 1 kez aşılamaya devam etmekte fayda var" cevabı verildi.
aynı günde farklı bölgelerde iki farklı aşı yapılabilir mi sorusuna ise "farklı aşıları aynı gün yapabilirsiniz" cevabı verildi.