kedilerde mantar
bugün yeniden fark ettim ki, gerçekten de bu mantar illetinin henüz başındayken elma sirkesi ve bir parça pamuk bir haftaya kalmadan sorunu kökünden çözüyor.
daha önce ketoral şampuan deneyimimiz olmadı, olmasın diye de çırpındık.
çünkü malumunuz bir kediyi yıkamak, hele ki şampuanla yıkayıp durulamak bilinen en etkili işkencelerden,
bu sebeple evdekilere "hayır durun önce elma sirkesi deniyoruz gençler" diye direktiflerimde ısrar ettim, iyi ki etmişim.
ilerlemeden yakaladık önünü, ardını bu bıyık diplerindeki mantar illetini.
yıllar yıllar önce de bir yavru kediyi bildiğimiz hacı şakir sabunla yıkayıp, durulayıp pakladıktan sonra pamuklara sarıp sıcacık kucakta uyutma deneyimim olmuştu lakin bu bahsettiğim yıllar öncesinin yavru kedisi ağır mantardan muzdaripti, ağlaya ağlaya kesin ölecek gözüyle bakıyordum,
neyse ki muhteşem halam "dur bir yahu pisi, ölmeez beni dinle hacı şakirle sımsıkı bir yıkayalım, güzelce kurutalım sabah ola hayrola" dedikten ve yıkadıktan sonra o kesin ölecek dediğim yavru ertesi günün öğleden sonrasına kadar uyuyup, iştahı açılınca hacı şakir adlı sabunumuza da güvenmeye başladım.
lakin yine de ilk göz ağrım elma sirkesidir, mantar hadisesi fark edilir edilmez.
belki işine yarayanlar olur diye yazmadan geçemedim.
lanet olası illet , kızıma musallat oldu savaşıyoruz.... bakalım kim kazanacak
dört aylık arka bahçe bebesi üşütünce balkonuma aldım (kapalı) bir hafta enjeksiyon tedavisi gördü vs tam iyileşti derken mantar başladı. mantar aşısı yaptı veteriner hekim. vitamin verdi, bağışıklığı düştükçe mantar olabiliyor denildi. işin kötüsü uzun sürerse bahçeye bırakamayacağım; sonra iyileştiğinde bahçeye bıraktığımda kardeşlerine alışana kadar zorluk çekecek, kardeşinde yaşamıştık bu sorunu.. bu halde bahçeye bırakamam kardeşlerine bulaşabilir, kafamda deli sorular, lütfen bir an önce geçsin..
veterinerler bu konuda mavi bir sprey de kullanabiliyor.
bizim çocuk da yeni atlattı bunu. veterineri 2 hafta arayla iki aşı yaptı. aslında araştırmalarıma göre mantar aşılarının karaciğere zarar verdiğini okudum. bunu veterinerime de söyledim ancak yavru olduğu için tolere edebileceğini söyledi. bunun dışında elma sirkesi, batikon ve vet in verdiği bir kremi de ara ara kullandım ama bizim yaramaz patisiyle yaladığı için çok kullanamadık. şimdilik yeni atlattı, birdaha tekrar ederse aşı yaptırmadan tedavi etmeyi düşünüyorum.
insana da bulaşabiliyor. vakti zamanında kedimle aynı mantar ilacını kullanmaya başlamıştık. sonunda kurtulduk ikimizde.
bir yavru kedi buldum gecen gun heryeri kipkirmizi ve cok bagiriyordu tutunca bile agliyordu tuyleri parca parca dökülüyordu baktik ki sonrasında mantarmis anlayana kadar banada bulasti tabi sonra kucuk bir komsum var agladi kediyi bana ver diye verdim e kizada bulastirdi tabi neyseki babasi doktordu da beni kizini ve kediyi iyilestirdi sagolsun oyuzden dikkat
arkadaşlar
ecosin efer tablet daha önce 2 kedimde de ağır mantarı iki uygulamada geçirmişti. fakat üçüncü kedim olan 7 aylık efe ağır kelimesi hafif kalacak şekilde korkunç bir mantar geçiriyor. şuan ilerlememesi için kortizonlu ilaçlar kullanıyoruz. benimle aynı durumu yaşamış kedi sahipleri ulaşabilirse çok mutlu olacağım.
ne yapın edin mantar aşısı yaptırmayın, kedinizin karaciğerine zarar vermeyin. bizim veteriner yapmıştı bizimkine 2 doz. bunun karaciğer ve sindirim sistemine hasar verdiğini düşünüyorum çünkü hep kabız olmaya başladı, en son megakolon gelişti kedimizde ve ameliyat ettiler. kedim öldü kendine gelemedi. çok üzgünüm.
geçmiş olsun. en doğru tanı ve tedaviye veteriner hekim karar verir. bizim de başımızdan geçmişti, seni oldukça iyi anlayabiliyorum
tanı sonrası veterinerin en uygun ilaci onerebilecegi illet. kuluçka süresi gerçekten uzun ve evdeki kedilerde sırayla çıkması insanı çileden çıkartıyor. tavsiyem ev temizliginde sirkeli su ve varsa buharli temizlik makinesi kullanılması oldukca fayda sagliyor.