şecere

kedilerin soyunun yazılı olduğu çizelge, kütük, soy ağacı,
şecere ne demektir,şecereli kedi ve kedilerde şecere belgesi nedir?
şecere kelime anlamı itibariyle "soy ağacı" demektir(kaynak: www.tdk.gov.tr). çoğu kediseverin yanlış bildiğinin aksine kelime s ile değil "ş" harfiyle başlar. çokça karıştırılan secere ise "suçlu, suç işleyeceği bilinen (kimse) (kaynak: www.tdk.gov.tr)" anlamına gelmekte ve "secereli kedi" tamlaması komik bir anlam arz etmektedir:). şecereli kedi demek soyu belli olan ve soyundaki ata bilgisi kimlik diyebileceğimiz bir belgeye kayıtlı olan kedi demektir. bir kedinin şeceresi varsa ırkı ve ataları belli demektir. şecerede anne ve baba bilgisiyle birlikte büyük anne ve büyük baba şecere kayıtları da yer almaktadır.

şecerede kaç kuşak atanın bilgisi vardır?
bir kedinin şecereli olması tüm atalarının kayıtlı olduğu anlamına gelmez. şecerede sadece o kediye ait bilgi yer alabileceği gibi eğer ataları şecereli ve federasyon sistemine kayıtlıysa anne baba, büyük anne-büyük baba gibi diğer kuşakların bilgisi de şecerede yer alabilir. şecerede kaç kuşak atanın bilgisinin olacağı kedinin hangi federasyona kayıtlı olduğuna, sıfır şecereli olup olmadığına göre değişmektedir. açacak olursak: sıfır şecereli kedi bir yarışmayla lisanslı hakemlerce ırk olduğu tespit edilip kayıt altına alınmış, anne ve baba bilgisi şeceresinde yazmayan kedidir. farklı federasyonlarda sıfır şecereli kediler için farklı tanımlamalar olup wcf'de rx olarak nitelendirilmektedir. çokça karşılaştığımız "full" ya da "lo" şecere dediğimiz şecerede ise en az 4 kuşak ata bilgisi yer almaktadır(wcf).

şeceredeki kuşak sayısı federasyonların uygulamalarına göre değişmekte olup dünyanın en saygın ve eski kedi birliklerinden/federasyonlarından olan cfa(cat fancier's association- http://cfa.org/) şeceredeki ata bilgisini 3 kuşak, 5 kuşak olarak yetiştiricinin tercihine göre farklı ücret uygulamalarıyla çıkarabilmektedir. nitekim farklı federasyonlarda farklı uygulamalar mevcuttur.

şecere bilgisini kim kayıt altına alır?
wcf'de şecereler dernekler tarafından çıkartılmakta olup wcf'de şecerenin doğruluğunu sorgulayabileceğiniz online bir sistem mevcut değildir. şecere kayıtları derneklerde tutulup tamamiyle dernek başkanlarının insiyatifindedir. dünyanın en geniş şecere kayıt sistemine sahip birlikleri/federasyonları cfa(the cat fancier's association- http://cfa.org/) ve tıca(the ınternational cat associaton- http://www.tica.org) ise tüm şecere kayıtlarını online olarak tek sistemde tutup şecereler tek bir merkezden gönderilmektedir. cfa ve tıca şecereli kedilerin kayıtları dünyanın her yerinden sorgulanabilmekte ve tek merkezde kayıt altına alınmaktadır. dünyada şecere kaydı yapan farklı birlikler/federasyonlar mevcut olup uluslararası tanınırlığı olan bu kuruluşlar dünya kedi kongresi'nde birleşmiş ve belli kurallar çerçevesinde ortak uygulamalar geliştirmiştir. dünya kedi kongresi 9 üye şemsiye kuruluşa ev sahipliği yapmakta ve internet sitesinden diğer üye kuruluş bilgilerine ulaşılabilmektedir( http://www.worldcatcongress.org/wp/org_mem.html).

kaynak: (bkz:felinoloji derneği)