kedilerde hamilelik ve doğum

11 Entry Daha
hamilelik dönemi kedimizi yavru kedi mamasıyla ve yaş mamayla beslememiz gerekiyor. 1 aylıktan sonra iştahı daha çok artacak, memeler pembeleşerek biraz şişecektir.

doğuma son 1 hafta kala anne adayını ayrı huzurlu sessiz bir odaya alın. kum kabını daha sık temizleyin. rahat edebileceği ve yavrularına güven içinde müdahale edebileceği, emzirebileceği bir kedi çadırı veya ona benzer bir yer yapın. doğuma son 2 hafta kala ağzına 3 günde 1 kez 1ml oranında şırınga ile verebilirsiniz veya suyuna bir miktar vitamin koyabilirsiniz, doğuma daha güçlü girebilmesi için az miktarda kullanmak faydalı olacaktır.

doğum öncesi memeleri yatay olarak kaplayan süt bezleri sütle dolar. bu da artık doğuma max. 2-3 gün kaldığını gösterir. doğumun başladığını da vulvadan gelen sarı, yeşil tonlardaki akıntı haber verir. artık doğum kanalı açılmıştır ve bebekler 3-6 saat içinde gelmeye başlayacaktır. ilk bebeğin doğumu zor olabilir. köpekler gibi ağzını açarak dil dışarıda şekilde nefes alıp verebilir, bağırabilir, doğum sancısı sebebiyledir, normaldir. hemen veterinere koşup anne kedimizi daha da strese sokmaya gerek yoktur. bu gayet sağlıklı ve normal ilerleyen doğumu problemli bir hale sokar. yavrunun başı önce geliyorsa hiç müdahale etmeden anne yavruyu doğuracak, plasentayı göbek bağını kesecek noktaya kadar yiyecek ve yavruyu yalayarak temizleyecektir. ilk bebeğin gelişinde kese görünür fakat ilerleme yavaş olacaktır. bu aşamada da telaşa gerek yoktur. kesenin patlamaması tercihen doğumun daha kolay olmasını sağlar. kese patlarsa da doğum yine sıkıntısız devam ediyor demektir yine telaş etmeyiniz. ancak bebek ters gelir ve bebeğin kafası içeride sıkışıp kalırsa bebeği çekerek alabilirsiniz. bebek kafası içeride kaldığı anda tahminin 4-5 dakika içinde onu kurtarmalısınız. daha uzun süre kalırsa yavru sıkışacak ve muhtemelen ölecektir. elle aldığınız yavruda bir kalp atışı veya solunum fark etmezseniz, solunumu hafifçe destekleyebilirsiniz. göğüs kafesine minik minik dokunabilirsiniz. en önemlisi de hemen annenin yavruyu yalamasını teşvik edebilirsiniz. yavru hayata geri dönecektir.

bebekler 45-60 dakika ara ile gelmeye devam ederler. havalar çok sıcaksa bu süre 2 saatlere 6 saatlere kadar çıkabilir. annenin o andaki yorgunluğu, stresi ve gücü bebek geliş sıklığını etkiler. doğum aralarında anneye sevdiği mamalardan vererek direncini artırabilirsiniz. (ben sevdiği yaş mamalardan veriyorum)

bir terslik olmadığı sürece doğumu uzaktan izleyip müdahale etmeden ama onu destekleyen cümlelerle konuşarak bu işten sorunsuz sıyrılabilirsiniz. sizin stresiniz, korkunuz, telaşınız anne kediyi de strese sokar. sakin ve destekleyici tonda yaklaşırsanız kediniz onun yanında olduğunuzu fark eder ve daha sakin bir doğum yaşar. ön ayaklarından arka ayaklarına doğru ilerleyecek şekilde onu sevebilirsiniz. bu bebeklerin de doğumunu destekler ve anneye de güven verir. anne yavrularını enselerinden tutarak daha güvenli hissettiği başka bir yere taşıma girişiminde bulunabilir. korkmayın, bırakın dilediği yere taşısın bebeklerini. ilk 3 gün anne yavrularının yanından neredeyse hiç ayrılmayacak sürekli onları emzirecek, çişlerini kakalarını yaptıracak ve uyutacaktır. çiş kaka yaptırmak için yavrularının poposunu yalayacaktır. bu iş anne kedi için 1 ay kadar sürer. yani yavrular kum kullanımına başlayana kadar devam eder. çok bebek olduğunda her birine yetişemeyebilir. bu konuda anne kediye yardımcı olabilirsiniz. yumuşak kuru kağıt havluyla bebeklerin popolarına masaj yaparak çiş ve kakalarını siz de yaptırabilirsiniz. anne kedimize hem hamilelik hem de doğum sonrası yavru kedi maması vermeye devam etmeniz süt üretmesi açısından iyi olur. ayrıca anne kedinin iştahı emzirirken tavan yapar. bu süreçte iyi beslenmesi çok önemlidir. yaş mama ile de desteklerseniz ve su içmeye teşvik ederseniz yine süt üretimini desteklemiş olursunuz.