derinin üst katlarının yangısına genelde egzama denir. günümüzde egzama alerjik bir deri yangısı olarak tarif edilir. allerjen maddelerin deri üzerine sürekli etkimesi sonucu oluşur. akut safhada deride önce hafif bir kızarıklık oluşur. daha sonra kabarcıklar oluşur. bunların patlaması sonucu serum açığa çıkar ve deri yüzeyi ıslak olur. bu ıslaklığın kurumasıyla kabuklar oluşur. sonuçta iyileşme görülebilir veya nedenlerin devam etmesi sonucu olay yinelenir. sekunder bakteriler de işin içine karışırsa akıntı irinli hale gelebilir. ayrıca kıl dökülmesi gözlenir ve yangısal etkilerden dolayı derideki sinir uçları da uyarılacağından kaşıntı görülür. dış parazitler, özellikle pireler hiperallerjik deri reaksiyonlarına ve egzamaya yol açabilir. ayrıca tasmanın deriye sürtünmesi de egzama oluşturabilir. alkali sabunlarla ve benzer maddelerle kedinin yıkanması (derinin yağını ve koruyucu tabakasını alacağı için) veya deriye uygulanacak diğer maddeler de egzamaya yol açabilir. bu saydıklarımız egzamaya sebep olabilecek dış etkenlerdi. iç etkenler olarak da birçok enfeksiyon hastalığı, bazı iç hastalıklarını ve beslenme bozukluklarını da egzamaya yatkınlığı artıran sebepler olarak sayabiliriz.
belirtiler :
genelde egzama kaşıntı ile birlikte görülür. deri sertçe, kepekli, kızarık ve ıslaktır, ara sıra irinleşebilir. egzama akut veya kronik olabilir. kedilerde genelde baş, bilhassa göz ve kulak çevresine, ayaklara, kuyruk köküne, daha nadir olarak göğüs ve karın altına yerleşir. uzun tüylü kedilerde tüm vücutta görülür.
hastalığın seyri :
egzama uygun bir sağaltım ile 1-2 haftada iyileşebilir. tekrar ortaya çıkma ihtimali sebebe bağlı olarak vardır. kronik egzama vakaları tedaviye karşı inatçıdır.
tanı :
bilinmeyen cinsteki tüm deri değişiklikleri için genel anlamda egzama tabiri kullanılır. o yüzden tanı için iyi bir muayene yapılmalıdır. kedinin genel sağlık durumu, bakım ve beslenme şartları, aldığı ilaçlar değerlendirilmeli, pirelenme, mantar, kimyasal etkenler gibi dış etkenler göz önünde bulundurulmalı, laboratuar muayeneler yapılarak mantar, bakteri, virüs ve kimyasal zehirlenmelerden ayırt edilmelidir.
tedavi :
tedavi için ilk önce egzamayı oluşturan nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. iç ve dış parazitlerin tedavisi, beslenmenin düzenlenmesi v.s. gereklidir. neden tespitinden sonra uzun tüylü kedilerde tıraş, haricen uygun antiseptik solüsyonlar ve diğer gerekli pomatlar vs uygulanır, gerekli durumlarda kortizon preperatları tercih edilebilir. tedaviden tam sonuç almak için önemli olan egzamanın sebebini ortaya koymaktır.
oğlumun gözünün üzerinde başladı ne yazık ki. önce mantar mı diye düşündük ama veterinerimiz en son egzama teşhisi koydu. 4 gündür oksijenli suyla temizleyip dermovate krem uyguluyorum. yarın da bir hap kullanmaya başlayacağız. 4 günde kızarıklık ve deri ile tüylerdeki döküntü nerdeyse hiç kalmadı diyebilirim. sadece egzama sebepli 1 tl büyüklüğünde bir alanda şuan hiç tüy yok, ama o alan da yavaş yavaş tüylenmeye başlar sanırım tedavi devam ettikçe. kaşımayı bıraktı çünkü, kızarıklıkla döküntü de bittiğine göre işe yarıyor demektir. değişiklik oldukça giriyi güncellerim.