hamile ve emziren kediler için beslenme önerileri

hamilelik kedilerin besin ihtiyaçların arttığı özel bir dönemdir. iştahlarında ciddi artış olur. çoğu zaman tükettikleri yemek miktarları %50 ve daha fazla artabilir. bu dönemde artan ihtiyaçlara bağlı olarak kedinizin beslenmesi de değiştirilmelidir. hamile kedinin beslenmesi içeriği açısından dengeli bir mama ile sağlanmalıdır. çünkü hamilelik döneminde kedinizin kendi yaşamsal fonksiyonlarının devamını sağlamak için gerekli besin miktarının yanında, yavru gelişimini de sağlayacak oranda besin alması gerekmektedir. yetersiz beslenme doğumda düşük riskini artırır ve doğum sonrası emzirme döneminde sağ kalım oranını düşürür.

hamile bir kedinin gıdasında, yetişkin bir kedinin gıdasında bulunması gereken besin maddeleri bulunmalı ancak bu besin maddelerinin oranı daha yüksek olmalıdır. özellikle artan kalori ihtiyacı nedeniyle protein, yağ ve karbonhidrat oranları daha yüksek olan gıdalar ile beslemek daha faydalı olacaktır. hamilelik mide ve bağırsaklar üzerinde baskı yapan bir fiziksel durum olması sebebi ile de özellikle sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmelidir.

hamileliğin ikinci dönemi olan 5. haftadan itibaren annenin enerji ve besin maddeleri ihtiyacı hızla artmaktadır. doğuma kadar da sürekli bir artış olur. doğumu takiben laktasyon (süt emzirme) döneminde de bu ihtiyaç oranı yüksektir. özellikle süt yapısal olarak yüksek oranda protein içerdiğinden annenin süt üretimi için harcaması gereken protein miktarı da daha fazladır. bu miktar yavru sayısına bağlı olarak artış gösterir.

hamilelik süresince annenin gerekli miktarlarda besin almasına özen göstermeli ve aşırı kilo artışı önlenmelidir. hamilelik döneminde sağlıklı bir kedi normal ağırlığını %40 veya %50 artırabilir. eğer gebe kedinin yeterince kilo almadığı veya iştahının yeterli derecede artmadığı düşünülürse veterinere danışılmalıdır. hamileliğin son üç haftasına dek kilo alma yavaş yavaş olacaktır; ancak hamileliğin  son üç haftasında kilo alma hızlanacaktır. aşırı kilo artışları özellikle doğum sırasında yaşanabilecek pek çok sorunun nedenini oluşturmaktadır. bu nedenle hamilelik döneminde kedinizi dengeli bir biçimde beslerken kilo kontrolü de unutulmamalıdır.

kalsiyum yavruların gelişiminde olduğu kadar laktasyon (süt emzirme) döneminde de önem taşıyan bir mineraldir. kalsiyum yetersizliği nedeniyle deformasyonlar olabileceğinden gıdasında yeterli ve dengeli bir kalsiyum alınımı sağlanmalıdır. hamileliğe uygun profesyonel hazır bir mamanın kullanımı sırasında extra kalsiyum ve vitamin kullanımı veteriner hekiminizin önerisi ile yapılmalıdır. bilinçsizce kalsiyum kullanımı yarar yerine kedinize zararda getirebilir.

doğuma yaklaşıldığında hamile kedilerde iştah kaybı olabilir. verilen yiyecekleri eğer hamileliğin 9. haftasında reddetmeye başladı ise doğum muhtemelen çok yaklaşmıştır. doğumdan 24 saat sonra ise kedinizin iştahı eski haline dönecektir. hazır mama firmalarının portföyünde hamile kediler için ayrı bir mama çeşidi yoktur. ancak yavrular için olan mamalar hamile ve süt veren kedi beslenmesinde rahatlıkla kullanılmaktadır.

hamilelik döneminde, yavrular büyüdükçe, kedinin mide hacmi önemli ölçüde küçülür. bu özellikle hamileliğin son üçte birlik kısmında yani son 20 gün belirgin oranda görülür. ayrıca, dolaşımdaki hormonlar, annenin iştahını azaltabilir. bundan dolayı protein ve enerji değerlerinin yüksek olan, yavru mamasını vermek en iyisidir. bu daha az miktarda mamadan, daha fazla besin elde edebileceği anlamına gelir. yavru maması, ayrıca enerji ihtiyacı 3 kat artan emzirme dönemindeki anne kediler için süt üretimine yardımcı olması bakımından idealdir. her iki dönemde de kedi, sık fakat az miktarda beslendiği için mamaya her an erişebilir olmalıdır. ayrıca, her zamanki gibi, yanında bol miktarda temiz ve taze su bulundurulmalıdır.

kaynak: https://www.bayan24.com/
o dönemde nasıl obur oluyorlar. ben kızlarım hamile kaldığında yaş mamayı her gün vermiştim ve viyo ile desteklemiştim. kuru mamada da tabi yavru kedi mamasına geçmiştim.
özellikle kitten mamalar bol süt yapıyor.
besin değeri yüksek bir kitten kuru mama temel kaynak olmalı.bunun yanında özellikle schesir, ınstintc gibi yaş mamalar vermenin yanısıra mutlaka ev yoğurdu ile takviye yapılmalı ayrıca uygun zaman ve imkan varsa beyaz ya da kırmızı et, yeşil kabak, havuç, patates ve birkaç dal brokoli ile haşlama yapılıp ezildikten sonra çorba kıvamında günlük verilmelidir.bunlara ek olaral vmp vitamin maltıyla destekleme yapılırsa harika olur.
bolca yas mama ve yavru kedi mamasi royal canin baby and mother mamasini kullandim ben sutu 6 ay emzirmeye yetti vitamin macunlar da cabasi
2 gün önce doğum yapmış kızım sadece yaş mama yemeye başladı.. kuru mamayı tek başına yeterince yemiyor, hatta az yiyiyor.. dünden beri yaş/kuru karışık vermeye çalışıyorum.. acaba bu bir dönem mi?
dün gece itibari ile büyük bir sürpriz yapan kızımız 2 yavru beklerken ki ultrosanda 2 yavru var denilmişti bize 4 yavru getirdi lakin doğumunun dan bu yana yaklaşık 12 saattir sürekli emiziriyor koyduğum yaş mamayı ve kuru mamayı hiç yememiş mantıken doğumdan kaynaklı dinleniyor olabilir ama yemezse de kendi enerjisini nasıl toplayacak?
ılk zamanlar çıkıp yemek yemesini beklemeyin kendi elinizle yedirin ya da tabagini yatagina koyun cunku çocuklarıni birakipta kalkip yemek yemez.

o surecte genelde mama vermiyorum daha cok balik alip haslama ya da firin yapiyordum tavukta ayni sekilde.. yani aklima hamilelik döneminde ki kadinlar geliyor benim arastirip onlar icin ne iyiyse onu veriyordum