yavru kedi büyürken ısırma alışkanlığı nasıl kontrol altına alınır

kediler, söylediğimiz sözleri anlamazlar fakat nasıl bir ifade ile söylediğimizi hissediyorlar.
sesinizi biraz yükselterek ve sert bir şekilde "hayır" derseniz, buna alışacaktır.
yaramazlık yaptığında,ısırdığında bunu tekrarlayın.
rahatlıkla ısırabileceği bir oyuncağı olsun ve oyuncağı ona verirken bu defa yumuşak, tatlı sesinizi kullanın.
yavruyken eğitmek gerekir.
dört yavrunun büyüdüğü yerden sesleniyorum,

parmakla patilerini oynatmayın, çok zordur o bebekpatilere dayanmak ama karakteri hırçın olacaksa katlanarak büyür ısırma, saldırma,

iple oynatırken sağa, sola yukarı ve aşağı çok agresif yönelmelerde bulunmayın, çünkü bebekliklerinde kazandıkları zıplama alışkanlıkları artarak, ipin ucundaki el ve bileğe kadar çıkıyor,

lazerden uzak durun, çünkü algılarını bozuyor ve saldırganlaşıyorlar,
daha doğrusu agresif oyunlara eğilimli oluyorlar,

tuhaf kaçacak fakat ben diş çıkaran kedi/köpek bebekleri için, insan bebekleri için satılan kauçuk diş kaşıma zımbırtılarını yanlarına bırakıyorum (kokusuz ve şeffaf),
akabinde yutamayacakları büyüklüklerde yumuşak köpek oyuncakları (özellikle uzun sosis oyuncaklar),
ve baskısız, bantsız mukavva/kartonlar tercih ediyorum.

bir diğer önemli ayrıntı ise, bebek kedileri ayaklarla oynatmamak,
ayağa yöneldiği anda uzun ve kalın bir halat parçasıyla dikkatlerini dağıtıyorum.
aliexpress'te çin'den çok ucuza getirtebileceğiniz kedi otlu çok güzel diş kaşıyıcılar var. onlardan edinin.

sakın ola ki, "bir şey olmaz yeaaa" , "hiçbir şey yapmadan bırakmasını bekleyin yeaaa" ya da "normal bunlar yeaaa" diyenlere kulak asmayın. çok ciddiyim. hayvan bilimcilerin, "davranış bozuklukları" ve " edinilmiş davranışlar" başlığında değerlendirdikleri bir konu bu.

en baştan önleminizi almazsanız ipin ucu bir kez kaçtı mı; önceleri size basitçe diş, tırnak geçiren kedi, bir süre sonra ilginiz kaybolacağı/alışacağınız için sırf ilgi çekmek adına koltuğunuza, perdenize, cildinize daha derin, daha agresif hamleler yapacaktır. göze alabiliyorsanız siz bilirsiniz. döverek pitbull besleyip, saldırgan olunca "ama onlar çok cici" diyen insanlar var sonuçta bu ülkede. bilemem tercihinizi.

fazla uzatmayayım. tavsiyem; elinizi sertçe (tabi kedinin dişini de kırmadan) çekmeniz ve adını sert bir ses tonuyla kızarak söyleyip ilginizi onun üzerinizden çekmenizdir. bir süre anlam veremedikten sonra tekrar yanınıza ilk geldiği anda, siz de bir süre trip atıp tekrar normale dönün. yaptığının yanlış olduğunu bilsin. tabi tek seferde değil, birkaç sefer sonunda anlayacaktır. kedi sonuçta, anında anlamasını beklemek hata olur. insan gibi düşünmeyin, kedi gibi düşünün. siz nasıl onu kızdırdığınızda önce trip atıp sonra hoop normale dönüyorsa, aynısını uygulayın.

ödüllendirme konusuna hiç girmiyorum, sakın.

birkaç farklı yazarın entry'sine ithafen yazdığım bu entry yüzünden lütfen linç etmeyin. ukalalık olarak da algılamayın lütfen. hep birlikte yanlış olanı savunmaktansa, biraz daha dikkatli daha doğru davranmak; bize arkadaşlık yapan kedilerimizin davranış bozukluğu yaşamasının önüne geçmiş olur.
evimizin son üyesi minnak tekirimiz eve geleli 3 hafta oluyor, ilk geldiği günlerde pek olmasa da son 10 gündür sürekli ısırma eylemi içinde. tamam diş kaşınma dönemi sehpaların ayaklarını da ısırıyor ama kucağa alır almaz bu sefer eline girişiyor haha çokta tatlı sinir ısırması değil asla tırmalama huyu hırlama gerginliği va yok ama ısırma huyu diş kaşınma, oyun derken yerlşemesinden korkuyoruz. yürürken bileğine sarılıp bırakmıyor, otururken gelip koltuktan sandalyeden sallanan ayağa dalmalar derken endişe içindeyiz huy olarak yerleşmesin diye. bununla ilgili yazılar okuyorum araştırıyorum ama buna benzer durumlardan geçen kedicilerin tecrübelerinden yararlanmak isterim. varsa güzel yöntemleriniz, fikir ve uygulamalarınız vs alırım.
. eve bi kedi arkadas almazsaniz kedi oyle buyur oyle yasar. tek care 2. kedi. guven bana
benim topkek de çok ısırırdı. bacaklarım, kollarım çizik içinde kalırdı. ama artık büyüdü, ağabey oldu:) bıraktı ısırmayı. büyüdükçe bırakıyor yani, bebekken hem dişlerini kaşımak için, hem de oyun olsun diye yapıyor.
oltamsı oyuncaklarla oynatmak, asla parmakla elle oynatmamak işe yarıyor
kızdırarak oynamayın. oyun bir zaman sonra gerçeğe dönüşüyor...
diş çıkarma süreçlerinde bu hareket gayet normaldir yapılması ererken ise elinizi ısırdığında çekmeyin sallamayın sıkmayın rahat bırakın genelde pes ederler fakat artarak devam ederse ödül vererek şartlandırma ile bu alışkanlığı giderebilirsiniz mesela elinizi ısırdı siz hareket etmediniz bıraktınız dozunu artırdı o sıra ismiyle hitab edip bir ödül maması veya bir oyuncak (ambalajlı küp şeker,ödül karakterleri,yaş mama vs)ile kandırıp dikkatini oraya çekin ve onunla meşgul olmasını sağlayın sabrın sonunda başarı uzakta olmayacaktır
kedilere yavruyken isirmamayi anneleri ogretirmis.. cok kucuk yasta annesinden ayrilan yavrularda daha sik görülür isirma davranisi.. o yuzden - sadece bu yuzden degil- bir yavru kedinin 16 hafta öncesinden annesinden ayrilmamasi gerekir.