öksüz yavru kedi bakımı

vücut sıcaklığını korumak ve yer için;

- sıcak suyu pet şişelere doldurun. herbir pet şişeyi ayrı ayrı t shirt gibi şeylerin içerisine koyun.
- ortam olarak ayakkabı kutusu gibi bir alan hazırlayıp tabanına bez veya minder serin.
- yavruyu ve t shirt ile sarılmış pet şişeleri kutunun içerisine koyun.
- kutu, yavru kedinin sıcaktan bunaldığında daha az sıcaklığı olan bölgeye gidebileği kadar büyük olmalı.
- kutu cereyansız ve ılık bir bölgede olmalı.

besleme;

- insan yavrusu gibi sırtüstü değil, karınüstü tutulup 45 derece açı ile öğünler yedirilmeli.
- yedirilecek karışım vücut sıcaklığında olmalı.
- yiyeceği öğünün bitiminde karnı genişlemeli ama çok gergin olmamalıdır.
- biberon, enjektör veya eldivenin ucu ile doğru büyüklükte delinerek yedirilebilinir. (plastik eldivenin iç ve dış kısmını iyice yıkarız. bir parmağının ucunu ne az ne de çok süt gelmeyecek şekilde keseriz.)
- veteriner kliniklerinden süt ikame yemleri alabilirsiniz.
- ya da kendiniz evde karışım hazırlayabilirsiniz. (yedireceğiniz kadar alıp kalanı buzdolabından saklayın.);
- karışım: 90 ml süt, 90 ml su, 120 ml yağsız yoğurt, 3 tane büyük yumurtanın sarısı.

!!!!! beslemede en önemli kural: yiyeceği öğünün bitiminde karnı genişlemeli ama çok gergin olmamalıdır. !!!!!!!!!!!!!!!

0-1 hafta: iki saatte bir: 2-6 ml
1-2 hafta: iki üç saatte bir: 6-10 ml
2-3 hafta: üç dört saatte bir: 10-14 ml
3-4 hafta: dört beş saatte bir: 14-18 ml
4-5 hafta:18-22 ml (bu haftadan itibaren yavru kedi kuru mamalarını sütle yumuşatıp vermeye başlayabilirsiniz.)

idrar ve dışkılama

0-4 hafta

her öğün sonrası
ıslak bir pamuk ile anüs ve çevresine* masaj yapılabilir.
karnına baş kısmından popo kısmına doğru masaj yapılabilir.
dışkı macun kıvamında olmalı.
cıvık cıvık veya sulu ise hemen veteriner hekime gitmelisiniz.

not: aklıma geldikçe editlerim.
off iyi ki varsin bu başlığı görene kadar ne yapacagim ben diye ağlıyordum... ilac gibi geldi

edit: tümünü yaptim ama yine olmadi..
daha fazla kişiye ulaşması açısından, başka bir sözlükteki entry'mi buraya taşıyorum:

ilk defa tecrübe ettim. çok zor olduğunu baştan söyleyeyim.

öncelikle, sokakta bulduğunuz yavru kediyi hemen alıp başka "güvenli" bi' yere taşımayın veya pat diye alıp evinize götürmeyin. bekleyin, muhtemelen annesi birazdan gelip alacaktır. inanın sizin sıcak evde bakmanız, annesinin sokakta bakmasından çok daha faydalı değil. anne gelmeyebilir de. işte o zaman ne yapmak lazım, onları anlatayım dilim döndüğünce.

-beş gündür bi' yavru var yanımda, veterinerden öğrendiklerimi ve kendi tecrübelerimi anlatacağım.-

bir kere bu yavrular inek sütü içemez, zaten son derece hassaslar. ya sütanne bulmak gerek ya da yavru kediler için olan süt tozlarından. tabii ki sütanne daha iyi olacaktır. kedi sütünden başka bir süt içemeyecekleri gibi ev yemeği, ekmek vesaire de yememeliler.

ikinci en önemli nokta vücut ısısı. aslında ilkiyle bağlantılı. yavru kedilerin vücut ısısını anneleri ayarlıyor. annesiz yavrular ise hafif bir soğukta bile birden hâlsiz düşebiliyorlar. hâlsizlik, iştahsızlığı tetikliyor ve iştahsızlık da hâlsizliği. bu kısır döngü içinde yavruyu kaybedebilirsiniz. maalesef.

peki vücut ısısını yüksek tutmak için ne yapmak lazım? mutlaka bir sıcak su torbası ve sıcak bir ortam ayarlayın. yavru soğuk zemine basmasın. etrafı çevrili bir alanda dolaşsın sadece. zaten o alanda sıcak su torbası neredeyse gidip oraya kıvrılacaktır. -alanın etrafı çevrili olmalı ki fare kadar yavru, szin onu çıkaramayacağınız yerlere girmesin ve gözden kaybolmasın.-

zaten yavruların zamanı uyumak ve mama ile çiş ihtiyacı için kısa süre uyanık kalmak döngüsünde geçiyor. 2-3 saatte bir süt tozu karışımıyla beslemek gerek. evet, gece de dâhil.

yavru iştahlıysa, öğünden doyduğunu belli eder ve biberonu iter. zorlamayın ve tuvalet aşamasına geçin. ama hiç almak istemiyorsa yemesi için zorlamanız lazım. burada enjektörle beslemek devreye giriyor. tabii ki iğnesiz.

tuvalet aşaması: yavru belli bir süre kendi kendine çiş ve kaka yapamaz. göbeğinin altından anüs çevresine kadar olan bölgeyi nemli bir pamukla ovalayarak uyarmanız gerekir ki boşaltım sistemi harekete geçsin. yavrunun boşaltım sistemi, eğer bir problemi yoksa, birkaç saniye içinde harekete geçecektir. sonra ise yavrunun tüylerini nemli bir bezle temizleyeceksiniz. bu da tamamsa yavruyu birkaç dakika tarayıp sıcak yuvasına geri bırakabilirsiniz. -taramak önemli çünkü onun tüylerini yalayıp topaklanmamasını sağlayacak bir annesi yok.-

siz bu rutini devam ettirdikçe yavru da alışacak ve acıktığını, tuvalet ihtiyacı olduğunu suratınıza suratınıza bağırarak haber vermeye başlayacaktır.

annesiz bir yavruyu hayatta tutma ihtimali, diğer ihtimale göre çok fazla değil. bu yüzden, bir insan yavrusunun üstüne nasıl titriyorsanız ona da aynı ihtimamı görstermek gerek.