kedilerde struvit

çakıl kizim yaklasik 1 yasinda ara ara yataga isemeye basladi.. kizginlik donemindedir vs diye pek onemsemedik.. 1,5 yasinda kisirlastirdik.. ama artarak oraya buraya isemeye devam etti.. biz yine anlamadık, ise gidiyoruz evde yalniz kaliyor diye kiziyor dedik, tuvaleti pistir belki dedik.. ama ne koltuk kaldi ne yatak.. tabi bu donem benim icin tam bir sinir harbiydi.. yorgun argin eve gelip yatagin, koltugun o halini gorunce agladigimi bilirim.. 3 gunluk tatillerden once koltuklari strech filmle kaplayip sivi gecirmez alezlerle ortuyorduk.. koku alip bir daha isemesin diye sirke, limon yagi, lavanta yagi ne varsa dokuyordum.. bu boyle olmaz diye aldik veterine goturduk.. elle muayenenin ardindan ornek almak istedi fakat cakil hanim ne mumkun uslu uslu dursun.. veterinerde daha fazla strese sokmayalim evde yaparsa bi şekilde ornek alin getirin dedi.. 2 gun sonra koltugun altina isediginde her sey degisti.. silmek icin kagit havluyu yere surdugumde kristal bir şeyler farkettim.. hemen veterineri aradik, o peçeteyle gelin dedi.. mikroskopla bakti, analiz yapti ve struvit oldugunu soyledi.. hayati boyunca veterinerlerde satılan s/o ve c/d mama kullanacakmisiz (biri koruyucu biri tedavi edici ozellikte).. bir de c vitamini verdi diye hatirliyorum kisa bir sure kullanmamiz icin.. tabi o mamalari kullaninca hemen duzelmiyor ama bugun itibariyle artik daha rahatiz.. ısemiyor cok sukur.. hakkaten sabir isteyen zor bir surec..
3 yaşındaki kısır erkek kedimizin hastalığı. son 1 hafta işkence gibi geçiyor.
geçen pazar kusma ve kumunda oturduğu halde çiş yapmama başladı. pazartesi sabah veterinerde sonda takıldı. artık sonda çıkarılmış olmasına rağmen keyifsiz. veterinerin verdiği hastalığına özel yeni mamayı asla yemiyor. suyu çok az içiyor. oysa bol su içip böbrekleri çalıştırmalı, enerji toplayıp kristalleri eritebilmesi için özel mamasından yemeli. ezdim, başka mamayla karıştırdım, kaşıkla verdim, şırıngayla verdim.. olmuyor, yemiyor.

oğlum hayata küstü resmen.

musluktan su içmeyi çok sever. veterinere göre kristallerin nedeni bu. o yüzden su arıtma cihazı taktırıyorum bugün. yine de mama yedirmenin bir yolunu bulamadım.
zor bir süreç, 2003 yılında yaşamıştık canım oğlum iki yaşındayken. bizde durum ansızın ve çok hızlı gelişmişti ve kristallerin konumu itibariyle de oğlumun organı alınarak idrar çıkışı için bir kanal oluşturuldu operasyonla. çünkü kaybedecek vakit yoktu ve üre çok yüksekti. on beş sene önceki şartlarda tabii durum anlaşılana kadar bir buçuk gün gibi bir zaman geçmişti. daha sonra s/d mama (hill s) muadil markalar da var elbette. süreç atlatıldığında koruyucu amaçlı c/d mama veriliyor. ve tabii ki asla yemek istememişti. bu durumda alması gereken günlük doz planlanarak gün içerisinde öğünler halinde onar ya da on beşer, (kedinin ağırlığı, yaşı vs. etken tabii) tek tek hap gibi kucağımda ben yutturarak aylar geçirdik. sonra kendisi yemeye başladı. belirli aralıklarla idrar tahlili yapıldı süreçte. birkaç yıl sonra normal mamaya döndük biz ve bir daha sorun yaşamadık (on beş buçuk yaşında kaybettim oğlumu). erkek kedilerde süreç daha zor çünkü kanal dar. hastalık çocuğu çok yıpratıyor elbette, ama sabır ve özenle kısa sürede toparlıyorlar. yaşayan herkese çok çok geçmiş olsun.