kedi sahiplenmenin maliyeti

10 Entry Daha
tek kedi sahiplenecekseniz bunun size en büyük maliyeti "sorumluluk bilinci" olacaktır. parasal ve manevi olarak kediler evde yaşamaya hızlı uyum sağlamalarıyla en ekonomik canlar. bu sorumluluk bilinci de onun hiç büyümeyen bir cocuk olduğunu bilerek onu takip edip uzaktan veya kedinin yapısına göre yakından ilgilenmekten geçiyor. tek kedi için masrafınız ne derseniz, tuvaleti, taşıma kabı, tırmalama tahtası bunlar para değil. hatta taşıma kabı, tuvalet gibi ürünleri ikinci el letgo vb. den alırsanız iyice ucuza gelir.

kısırlaştırma da büyük bir kalem maliyette. erkek kediler için çok yüksek olmasa da dişiler için gittiğiniz veterinerin fiyat listesine ve müşteri portföyüne göre büyük farklar görebilirsiniz. unutmayın pahalı veteriner iyi veteriner değildir, memnun olmazsanız veya şüpheye düşerseniz mutlaka birden fazla veterinere gidin ve görüşün, bu sektördeki parayı gören herkes veteriner oldu son 10 yılda, her köşede veteriner var ve bu arkadaşların çoğu "genellemeden kaçınarak" söylüyorum, varlıklı tiplerin "sorunsuz" hayvanlarına iki iğne vurup muayeneden 80 lirayı alıp işime bakayım kafasındalar.

kedi kumu hayvanın sağlığına ciğerlerine zarar vermeyen bentonit alsanız 10 litresi 20-30 tl arası değişiyor 20 litre kum sizi uzun süre götürecektir

parazit aşıları ve senelik aşıları biraz tuzlu tutar, onu da zaten sürekli ev içindeyse 3-4 ayda bir yaptırıyorsunuz fark edilmez. dış parazit damlası zaten çok pahalı değil, kendinizde alıp enseden uygularsınız.

maliyette en büyük payı mamalar alıyor. 10 kg lık iyi bir mamanın fiyatı şu anda 500-600 tl civarında. tek kediye bu mama yaklaşık 4 ay gider, yaşına kilosuna göre bu süre değişir.

maddi durumunuza göre "spesifik" şeylere para vermekten kaçınmadan giderleri küçültmek mümkün. malzemeyi ikinci el alın, dış paraziti kendiniz yapın kumu daha uygun fiyatlısından alın, az topaklansın ama uygun olsun gibi gibi. bu kalemlerde fiyattan taviz vermemeniz gereken şey mamasıdır, mamada ucuza kaçmayın ve mutlaka tavsiye almanın yanında kendiniz araştırın internetten. tek bir veterinerin veya bir başka kedicinin söylediği kesin doğrudur diye düşünmeyin. bu sektör materyalist tıpçılarla çok benzer, adam kendi anlaşmalı olduğu mamasını övecektir tabi sana, herkesi dinleyin ama kararı kendiniz verin. iyi markaların mama içerikleri internette bulunuyor, bu içerikleri karşılaştırın. bir çok kedici sürekli gittiği veteriner ne dediyse onu emir kabul edip uyguluyor. tabi ki güvendiğiniz işine hakim olan veterinerinizin tavsiyelerini dikkatle dinleyin ve uygulayın, ama bu sizde "araştırma tembelliği" yapmasın. kedinizide izleyin bu arada, onu en iyi siz tanırsınız çünkü. bilgi çağındayız, elinizin altında internet diye bir derya var, az biraz ingilizceniz varsa hattta google translate bile kullanabiliyorsanız araştırmak okumak için makaleler, yazılarla dolu internet. üşenmeyin, insan çocuğunuz olduğunda nasıl araştırıyorsanız bu da aynı şey.

bunlar dışında tırnak kesme, tüyleri kırpma gibi ekstra şeyler var, kimi kediciler kedisinin tırnaklarını kendisi kesiyor, kimisi hiç kesmiyor gereksiz buluyor. tüy kırpma işine uyutarak yaptıkları için ben karşıyım. bir veterinerde gördüm kadın kediyi uyutmadan tüylerini kırpıyordu, nasıl oluyor diye sorduğumda küçükten alıştırdık o zaman sorun olmuyor demişti

kedi pınarı alacak olursanız iyileri 1-2 bin lira civarı. aşırı ihtiyaç bir şey değil tamamen size ve bütçenize kalmış.

son olarak, bir çok konuda maliyet yapın ama mamada yapmayın. mamadan kısarsınız sonra veterinere o mamanın 5 katını ödersiniz. kediler zaten dayanıklı hayvanlar, gençken dikkatli baktığınızda kolay kolay hasta olmuyorlar önleminizi alırsanız. önemli olan yaşlılık dönemleri. işte kaliteli mama da bu döneme yatırım bir anlamda. yoksa en ucuz mamayı alırsın zevkle yerler ne güzel yiyorlar çok sevdiler ben hep bundan alayım dersin sonra yaşını aldığında hastalıklar peşini bırakmaz. ağız sağlığı, diş problemleri vb. bunlar ilerleyen yaşlarda en sık görülen durumlar mesela.

birde tüm bu maliyetlerin dışında yoldaşının yüzünden çıkan ekstra maliyetler var, kediye yoldaşının uyguladığı yanlış uygulamalar, hatalı bakımlar hayvanı hasta edebiliyor. bu sebeple, maliyet ve maneviyatın dengesi tamamen sizin elinizde, okumaktan ve araştırmaktan korkmayın ve üşenmeyin, duyduğunuz her şeye inanmayın. insanoğlunun kedilerle yolculuğu köpeklere kıyasla henüz çok yeni. kedilerin ev yaşantısındaki psikolojileri ile ilgili bilimsel bir araştırma bile yok, beslenme diyetleriyle ilgili ciddi bir araştırma yok, insanoğlu henüz evcil kedileri köpekler gibi tam olarak çözebilmiş değil, bunun için birlikte biraz daha yol kat etmemiz gerekiyor.
2 Entry Daha